«Θέλουν νεκρό μέσα στα Πανεπιστήμια»: Οργή από Ζερβουδάκη-Μυστακίδη για ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

«Θέλουν νεκρό μέσα στα Πανεπιστήμια»: Οργή από Ζερβουδάκη-Μυστακίδη για ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

Στα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταστολής εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με έμφαση στο τελευταίο, τη ρίψη χημικών κατά τη διάρκεια συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε το «Παρατηρητήριο επιθέσεων κατά ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο» στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

Για περιστατικά που παραπέμπουν στα σκοτεινά χρόνια της χούντας των συνταγματαρχών έκαναν λόγο από κοινού καθηγητές του Πανεπιστημίου, νομικοί, φοιτητές και καλλιτέχνες, αναφερόμενοι στη ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης από τις αστυνομικές δυνάμεις, στον χώρο όπου λάμβανε χώρα συναυλία το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου, με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας παράλληλα ότι στην εκδήλωση βρίσκονταν εκείνη την ώρα ΑμΕΑ, ηλικιωμένοι και γονείς με μικρά παιδιά, των οποίων η ζωή κινδύνεψε σοβαρά.

ΑΠΘ

Τη συνέντευξη Τύπου διοργάνωσε το «Παρατηρητήριο επιθέσεων κατά ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο», το οποίο συγκροτήθηκε από πανεπιστημιακούς και νομικούς με στόχο τη συστηματική καταγραφή και δημοσιοποίηση περιστατικών αυθαιρεσίας στην εφαρμογή του νόμου 4777/21 για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και τη νομική αντίδραση στα περιστατικά αυθαιρεσίας με στόχο τον έλεγχο των υπευθύνων.

Ενώ παράλληλα στη συζήτηση συμμετείχαν ως ομιλητές ο Λουκής Χασιώτης, αναπληρωτής καθηγητής, μέλος του Παρατηρητηρίου επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο, ο Χαράλαμπος Κουρουνδής, δικηγόρος, μέλος του Παρατηρητηρίου επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο, ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος, καθηγητής, γενικός γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ), η Σαμπίνα Κουρρίζι, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ο Δημήτρης Μυστακίδης, μουσικός, μέλος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, μουσικός, πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος καθώς και εκπρόσωπος της οργανωτικής ομάδας του 3ου ελευθεριακού φεστιβάλ και της συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Μυστακίδης: Εγκληματική ενέργεια η ρίψη χημικών σε συναυλία με 5.000 ανθρώπους

Ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο οποίος συμμετείχε ως μουσικός στη συναυλία της 16ης Σεπτεμβρίου ανέφερε μεταξύ άλλων για τα περιστατικό ότι: «ήρθαμε εδώ ξέροντας ότι η κατάσταση θα είναι ζόρικη. Ότι υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάτι κακό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θέλαμε να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση και να προκαλέσουμε. Θέλαμε μόνο να συμπαρασταθούμε στους φοιτητές που δίνουν αγώνα τόσο καιρό μόνοι τους. Πρέπει επίσης να διευκρινιστεί ότι ενώ στα 20-30 μέτρα υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις δεν έγινε καμία συνεννόηση όπως θα έπρεπε με τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Όσο περνούσε όμως η ώρα ζούσαμε μια σπουδαία γιορτή και ξεχάσαμε ότι υπάρχει κίνδυνος, όταν ξαφνικά μετά από δυόμισι περίπου ώρες έσκασαν τα χημικά στον χώρο της συναυλίας. Το μόνο που ήθελαν ήταν να διαλύσουν την συναυλία και χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα την επίθεση από ομάδα ατόμων.

Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, να ρίχνεις χημικά μέσα σε συναυλία που βρίσκονται 4-5.000 άνθρωποι. Ανάμεσά τους άτομα σε αμαξίδια, παιδιά και έγκυες.

Και ρωτάω, έδρασαν κατόπιν διαταγής ή είναι τόσο άρρωστοι και πορωμένοι που αυθαιρετούν?», ενώ κλείνοντας χαρακτήρισε κυνική την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το συμβάν.

ΑΠΘ

Ζερβουδάκης: Θέλουν να δουν νεκρό μέσα στο πανεπιστήμιο

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης επισήμανε ότι: «το πανεπιστημιακό άσυλο είναι δείγμα πολιτισμού και δημοκρατίας, αλλά φαίνεται ότι η δημοκρατία δεν χωρά πλέον σε αυτήν τη χώρα.

Το κυβερνητικό αφήγημα είναι το εξής “ο δημόσιος χαρακτήρας της παιδείας πρέπει να τελειώνει τώρα” και ό,τι αντιστέκεται σε αυτό το αφήγημα, αντιμετωπίζεται με καταστολή. Είναι πλέον προφανές ότι ψάχνουν νεκρό, θέλουν να δουν αίμα μέσα στο πανεπιστήμιο για να ικανοποιήσουν όλο το ακροδεξιό καθεστώς».

Η φοιτήτρια, Σαμπίνα Κουρρίζι τόνισε ότι “είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να γίνει γνωστό το κρεσέντο καταστολής που λαμβάνει χώρα στο ΑΠΘ», ενώ συμπλήρωσε ότι όλο αυτό τον καιρό με τα επεισόδια που σημειώνονται στο πανεπιστήμιο «έχουν χαθεί πολλά μαθήματα και έχει διαταραχθεί η ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία».

ΑΠΘ

«Ο Πρύτανης του ΑΠΘ έχει επιλέξει να λογοδοτεί στην κυβέρνηση»

Επιπλέον, ο δικηγόρος, διδάκτωρ νομικής του ΑΠΘ και μέλος του παρατηρητήριου κατά των επιθέσεων των ελευθεριών στο πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Κουρουνδής, ανέφερε ότι «την Παρασκευή έγινε μια επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις χωρίς να τηρηθεί κανένας διαδικαστικός κανόνας.

Κινδύνεψαν εκατοντάδες ζωές ανθρώπων, από τις χιλιάδες που βρισκόταν στη συναυλία. Η αστυνομία είπε ψέματα την επόμενη μέρα στην ανακοίνωση της ότι δεν έπεσαν χημικά στον χώρο της συναυλίας, ενώ υπάρχουν βίντεο που το αποδεικνύουν.

Ήταν μια στιγμή κλιμάκωσης του αυταρχισμού αυτής της κυβέρνησης. Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, ενώ είναι εκλεγμένος, έχει επιλέξει να λογοδοτεί απέναντι στην κυβέρνηση και στις πολιτικές φιλοδοξίες του. Πρέπει να θυμάται ότι έχει θεσμικό ρόλο.

Όταν ματώνουν φοιτητές, όταν τα ΜΑΤ είναι καθημερινότητα, όταν υπάρχουν παρενοχλήσεις φοιτητριών και περιστατικά αστυνομικής βίας, δεν είναι δυνατόν ο Πρύτανης να κωφεύει».

Επιπλέον, ο Λούκης Χασιώτης επισήμανε ότι «παρατηρούμε με ανησυχία την αύξηση των βίαιων ενεργειών της αστυνομίας εναντίον των φοιτητικών κινητοποιήσεων, αλλά και μεμονωμένων φοιτητών και φοιτητριών.  Ειδικά στο ΑΠΘ, με ευθύνη του Πρύτανη που εδώ και δυο χρόνια έχει επιβάλει τη μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ στο κάμπους του ιδρύματος».

Ο ίδιος έκανε λόγο για αναίτιες συλλήψεις φοιτητών, «τραμπουκισμούς, ανεξέλεγκτη χρήση χημικών», ακόμα και για «απαγόρευση εισόδου σε πανεπιστημιακά κτίρια, αλλά και παρακολουθήσεις μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από ασφαλίτες».

Εξήγησε ακόμη ότι για τους παραπάνω λόγους, πανεπιστημιακοί και νομικοί της πόλης αποφάσισαν να συγκροτήσουν το «Παρατηρητήριο», με σημείο αναφοράς το ΑΠΘ.

«Αισθανόμαστε φόβο και ενοχή»

Τέλος, ο γ.γ. του ΕΣΔΕΠ, Σωτήρης Σωτηρόπουλος, τόνισε ότι «η καθημερινότητα μας έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνη για τη σωματική και για την ψυχική μας υγεία, από τους αναίτιους αστυνομικούς ελέγχους, την άστοχη χρήση χημικών και την ασύμμετρη βία. Αισθανόμαστε φόβο και ενοχή που συμμετέχουμε σε διαμαρτυρίες.

Ωστόσο, είναι πλέον φανερό ότι η αστυνομοκρατία συνδέεται με τον νόμο πλαίσιο της κυβέρνησης, ενώ οι Πρυτανικές Αρχές κάνουν… πλάτες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκε ο 27χρονος για τα επεισόδια στη συναυλία του ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα σήμερα οι συλληφθέντες για τα επεισόδια εντός και εκτός του ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη: Μία σύλληψη και τέσσερις προσαγωγές για τα χθεσινοβραδινά επεισόδια (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Πεδίο μάχης εντός και εκτός ΑΠΘ – Πετροπόλεμος και χημικά (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top