Θεσσαλονίκη: «Καμπανάκι» κινδύνου από τους αναισθησιολόγους – «Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο» (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: «Καμπανάκι» κινδύνου από τους αναισθησιολόγους – «Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο» (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Το μείζoν θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και τις διακλαδώσεις του συγκεκριμένου προβλήματος έθεσαν εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου της αναισθησιολογίας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα (30/9) στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών τονίστηκε επιπλέον η κομβική σημασία του ρόλου του αναισθησιολόγου στον κλάδο της ιατρικής, με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.), Αθηνά Βαδαλούκα, να αναφέρει ότι «ο αναισθησιολόγος είναι παντού. Πρέπει να είναι και καρδιολόγος, παθολόγος, χειρούργος». Μίλησε ακόμη και για το γεγονός ότι χρειάζονται πέντε επιπλέον χρόνια για να αποκτήσει κάποιος τη συγκεκριμένη ειδικότητα, αφού φυσικά ολοκληρώσει τα έξι χρόνια σπουδών ιατρικής.

«Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο», συμπλήρωσε σχετικά, τονίζοντας ότι μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο αποτελεί το γεγονός ότι έχουν προκύψει σημαντικά κενά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς ο αριθμός των αναισθησιολόγων κρίνεται ανεπαρκής.

Εξουθενωμένοι οι αναισθησιολόγοι που εργάζονται στην Ελλάδα

«Στο ερώτημα, “πόσους αναισθησιολόγους πρέπει να έχουμε”; Η απάντηση είναι, 20 ανά 100.000 άτομα. Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός που διαθέτουμε, είναι κάτω από τον μισό εκείνου που χρειαζόμαστε», γνωστοποίησε η πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας, Ελένη Μόκα.

Η κ. Μόκα είπε ακόμη ότι οι αναισθησιολόγοι αποτελούν πλέον «είδος προς εξαφάνιση», ενώ τόνισε πως όσοι εργάζονται αυτή τη στιγμή στον συγκεκριμένο ιατρικό κλάδο, «βρίσκονται σε κατάσταση “burn out” λόγω του φόρτου που αντιμετωπίζουν».

Αναφερόμενη στο παραπάνω, συμπλήρωσε ακόμη πως «οι αναισθησιολόγοι βιώνουν συνθήκες επαγγελματικής εξουθένωσης καθώς ξεπερνούν το όριο των 48 εργάσιμων ωρών ανά εβδομάδα», τονίζοντας πως «πρέπει να κρατήσουμε τους νέους αναισθησιολόγους στη χώρα μας, καθώς χρειαζόμαστε πολλά χέρια».

«Να δοθούν κίνητρα στους νέους γιατρούς»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας, Έφη Σταυροπούλου, αναφέρθηκε στην ανάγκη για στελέχωση των νοσοκομείων με αναισθησιολόγους.

Τόνισε ακόμη πως, «χρειάζονται κίνητρα για τους νέους γιατρούς, προκειμένου να μη φύγουν από την Ελλάδα».

«Να γίνει καλύτερη η ποιότητα ζωής των γιατρών»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδας, Θεοδώρα Αστέρη.

«Πρέπει ο μισθός να γίνει πιο ανταγωνιστικός και να στελεχωθούν τα νοσοκομεία, ώστε να προσελκύσουν γιατρούς». Είπε ακόμη πως, «χρειάζεται να γίνει καλύτερη η ποιότητα ζωής των γιατρών» και τόνισε πως ο αριθμός των κενών οργανικών θέσεων ολοένα και μεγαλώνει.

Τα ιατρεία πόνου στελεχώνονται… εθελοντικά

Στη σοβαρή ανάγκη για στελέχωση των νοσοκομείων με αναισθησιολόγους αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, Κυριακή Βαγδατλή.

Η ίδια σημείωσε ακόμη ότι αρκετά ιατρεία πόνου (σ.σ. στα οποία απευθύνεται ο ασθενής μετεγχειρητικά) εκπέμπουν ουσιαστικά SOS, καθώς «στελεχώνονται από αναισθησιολόγους που προσφέρουν εθελοντικά», λέγοντας επιπλέον πως αν συνεχιστεί το φαινόμενο της μείωσης του αριθμού των αναισθησιολόγων, «τα ιατρεία πόνου θα κλείσουν, με αποτέλεσμα ο πόνος να μείνει αθεράπευτος».

Η έλλειψη των αναισθησιολόγων σε αριθμούς

Στη μείωση του αριθμού, αλλά και των μισθών των γιατρών από τα χρόνια των μνημονίων που έφτασε μέχρι και το 45% αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, Άννα Μαλισιώβα, με τον πιο υψηλόμισθο (διευθυντή τμήματος) να λαμβάνει 1.600€.

Η κ. Μαλισιώβα επιπλέον μίλησε και με…. αριθμούς, λέγοντας με βάση τα στοιχεία του 2019, στα 82 μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας, από τις συνολικά 891 οργανικές θέσεις, είχαν καλυφθεί οι 650 και μέσα σε αυτές, υπήρχαν 108 επικουρικοί γιατροί. Πλέον, όπως είπε, εκλείπουν και οι επικουρικές θέσεις και το κενό μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.

«Λόγω της υποστελέχωσης, έχει καταστρατηγηθεί το 48ωρο που πρέπει να εργάζονται οι γιατροί συνολικά ανά εβδομάδα», συμπλήρωσε σχετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μ. Γκάγκα για έλλειψη αναισθησιολόγων: «Προσπαθούμε με όποιον τρόπο μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα» (VIDEO)

Deloitte-Θεσσαλονίκη: Πάει για τα 1500 άτομα-Η συνεργασία με Google

Τη Δευτέρα (3/10) οι πρώτοι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια-Πόσα ραντεβού έχουν προγραμματιστεί

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για την αδυναμία μεταμόσχευσης λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top