Δήμαρχος Αρταίων: Εκσυγχρονίζουμε το εμπορικό κέντρο – Μελέτη για open mall

Δήμαρχος Αρταίων: Εκσυγχρονίζουμε το εμπορικό κέντρο – Μελέτη για open mall

Η Άρτα, η πόλη με το ιστορικό γεφύρι κάτω από το οποίο περνάει ο Άραχθος ποταμός, με τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά της μνημεία, το Κάστρο, το πεζοδρομημένο κέντρο της και τα αξιοθέατα γύρω από αυτήν, αναβαθμίζεται, εκσυγχρονίζεται και παράλληλα προωθεί το τουριστικό της προϊόν. «Στο πλαίσιο του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (open mall) το εμπορικό κέντρο της Άρτας θα εκσυγχρονιστεί και θα αποκτήσει ταυτότητα, ώστε να γίνει δελεαστικό για τους δυνητικούς πελάτες» δηλώνει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Δράσεις για την ανάδειξη της Άρτας τουριστικά επιχειρεί ο δήμος Αρταίων, ο οποίος με σταθερά βήματα και στοχευμένα  όπως  για παράδειγμα συμμετοχή σε εκθέσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, ταξίδια εξοικείωσης για εκπροσώπους ΜΜΕ κτλ., αναδεικνύει τα πλεονεκτήματά της, τα αξιοθέατα και τις ομορφιές του τόπου.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αρταίων στο GRTimes.gr Χρήστος Τσιρογιάννης, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής στην περιοχή, η πρόσβαση, μέσω της Ιονίας οδού (από Αθήνα) και της Εγνατίας οδού (από Θεσσαλονίκη) βοηθάει αφού φτάνει κανείς στην πόλη σε τρεις ώρες, οδηγώντας σε ασφαλή και άνετο αυτοκινητόδρομο.

«Προσπαθούμε να αναδείξουμε τουριστικά την Άρτα και αυτό που πρέπει να κερδίσει η πόλη το επόμενο διάστημα είναι το στοίχημα των καταλυμάτων και των υποδομών» δήλωσε ο κ. Τσιρογιάννης προσθέτοντας ότι υπάρχει μια κινητικότητα, «πιστεύω ότι η αγορά θα βρει τον δρόμο της, υπάρχει η προσφορά και η ζήτηση».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο κέντρο της Άρτας το οποίο στο πλαίσιο του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (open mall) θα αξιοποιηθεί και θα εκσυγχρονιστεί, αποκτώντας ταυτότητα.

Πρόκειται για ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και ειδικότερα o Δήμος Αρταίων χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 1,5 εκ. ευρώ και ο Εμπορικός Σύλλογος με 400.000 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν από δημοτικούς πόρους.

Αναβάθμιση του αστικού χαρακτήρα

Με το Open Mall, η Άρτα θα αναβαθμίσει τον αστικό της χαρακτήρα, ώστε η πολιτιστική παράδοση, η οικιστική δομή και το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, να εξακολουθήσουν να προσδίδουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα στην περιοχή παρέμβασης και να αποτελέσουν στοιχεία ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και προσέλκυσης αυξημένης εμπορικής δραστηριότητας.

«Θα ξηλώσουμε το πεζοδρομημένο κομμάτι και θα εκσυγχρονιστεί με καινούργια και καλύτερα υλικά, θα γίνουν νέες φυτεύσεις, θα τοποθετηθούν καινούργια παγκάκια και φωτισμός, θα μπουν σιντριβάνια και έργα τέχνης σε διάφορα σημεία και τα καταστήματα του Εμπορικού Συλλόγου θα έχουν μια κοινή πρόσοψη» δήλωσε στο GRTimes.gr ο κ. Τσιρογιάννης προσθέτοντας ότι οι παρεμβάσεις γίνονται για να αποκτήσει ταυτότητα το εμπορικό κέντρο, «να εκσυγχρονιστεί, να αναβαθμιστεί ώστε να γίνει δελεαστικό για τους δυνητικούς πελάτες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη θα οριστικοποιηθεί μέχρι το φθινόπωρο, στη συνέχεια το έργο θα δημοπρατηθεί, του χρόνου θα κατασκευάζεται για να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.  «Τέτοιες παρεμβάσεις στο κέντρο έχουμε και μπροστά στην Παρηγορίτισσα, και στην Αγία Θεοδώρα και στο Κάστρο» ανέφερε ο κ. Τσιρογιάννης προσθέτοντας «προσπαθούμε τα σημεία ενδιαφέροντος που έχει η Άρτα να τα κάνουμε ακόμη καλύτερα για να μπορούν να τα χαρούν και οι Αρτινοί και οι επισκέπτες της πόλης μας».

Σημειώνεται ότι πρόσφατα στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (open mall),  ο δήμος Αρταίων διοργάνωσε τεχνική συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να κατατεθούν οι προτάσεις τους με απώτερο σκοπό την οριστικοποίηση της μελέτης.

Ανάπλαση και γύρω από το ποτάμι

Εκτός από τον εκσυγχρονισμό του εμπορικού κέντρου της Άρτας, όπως δήλωσε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης γίνονται μελέτες και για την οριοθέτηση και την προστασία του ποταμού Άραχθου.

«Τον Άραχθο θέλουμε να τον γεφυρώσουμε σε πολλά σημεία και να μπορέσουμε να αναπλάσουμε την περιοχή, δεξιά και αριστερά από το ποτάμι, έτσι ώστε κατά μήκος να υπάρχουν αναψυκτήρια, επιχειρήσεις αναψυχής και αθλητισμού, όπως είναι σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού» ανέφερε ο κ. Τσιρογιάννης.

Το γιοφύρι της Άρτας

Το ιστορικό γεφύρι της Άρτας αποτελεί το τοπόσημο της πόλης και ένα από τα πιο φημισμένα γεφύρια όχι μόνο της Ηπείρου αλλά όλης της Ελλάδας. Αποτελείται από τέσσερες μεγάλες ημικυκλικές καμάρες που στηρίζονται σε πέντε μεγάλα βάθρα, καθένα από τα οποία φέρει και ένα ανακουφιστικό τόξο για την απορροή των υδάτων όταν η στάθμη του Άραχθου ανεβαίνει επικίνδυνα. Το μήκος του γεφυριού είναι 145 μ., το πλάτος του 3.75 μ. και το μέγιστο ύψος του 12 μ. Χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα με χρήματα του Αρτινού εμπόρου Γιάννη Θιακογιάννη.

Οι τεχνικές δυσκολίες λόγω των πλημμυρών και ο φόβος για τα στοιχεία της φύσης ενέπνευσαν τον γνωστό θρύλο της γυναίκας του πρωτομάστορα, που έπρεπε να θυσιαστεί για να στεριώσει το γεφύρι. Ο θρύλος αποτέλεσε το θέμα, όχι μόνο του γνωστού ποιήματος, αλλά και θεατρικών έργων, έργων όπερας και λαογραφικών μελετών.

Μετά την απελευθέρωση της Άρτας – 24 Ιουνίου 1881-, και ως τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 – 1913, η ψηλότερη καμάρα του γεφυριού αποτελούσε το σύνορο του τότε Ελληνικού Βασιλείου με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Στις μέρες μας γύρω από το ιστορικό γεφύρι λειτουργούν καφέ και εστιατόρια, μαγαζάκια με σουβενίρ, υπάρχει λαογραφικό μουσείο ενώ κατά τις βραδινές ώρες ο φωτισμός του εντυπωσιάζει ντόπιους και επισκέπτες.

Διαβάστε ακόμη:

Η Άρτα επενδύει στην εξωστρέφεια και στην τόνωση της τουριστικής κίνησης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top