Το ποδόσφαιρο εργαλείο για τη γυναικεία ενδυνάμωση λένε πρώην παίκτριες της εθνικής των ΗΠΑ που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Το ποδόσφαιρο εργαλείο για τη γυναικεία ενδυνάμωση λένε πρώην παίκτριες της εθνικής των ΗΠΑ που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Με σύνθημα «Γκολ στους αποκλεισμούς και τις διακρίσεις μέσω του ποδοσφαίρου», υλοποιήθηκε καινοτόμο πρόγραμμα που αποσκοπεί κυρίως στη γυναικεία ενδυνάμωση, με τη συνεργασία της Ομάδας Ποδοσφαίρου Γυναικών του Άρη, τη ΧΑΝΘ, το Thessaloniki Tech Lab και με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, του Προγράμματος Sports Diplomacy του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. και του Athens Comics Library.

Τα πολύ σημαντικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στις νέες η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, όπως η ψυχική ενδυνάμωση και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης που θα τις βοηθήσει στα επόμενα βήματα της ζωής τους, ανέδειξε το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Γκολ στους αποκλεισμούς και τις διακρίσεις μέσω του ποδοσφαίρου», το οποίο υλοποιήθηκε μέσα από έναν κύκλο δραστηριοτήτων που είχαν τις προηγούμενες ημέρες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, οι πρώην παίκτριες της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Γυναικών των ΗΠΑ, Tara Koleski και Jennifer Grubb.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε επίσης ως στόχο τη γενικότερη κοινωνική ευαισθητοποίηση αθλητών αλλά και προπονητών, προωθώντας την ευγένεια στις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και τρόπους που βοηθούν ώστε τα άτομα να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Παράλληλα, στόχευε στην ανάδειξη της δυνατότητας που έχει το ποδόσφαιρο στην κοινωνική ενσωμάτωση και συνοχή, ενώ έθιξε ζητήματα όπως τα στερεότυπα, ο εκφοβισμός, η βία και η ρητορική μίσους, φαινόμενα που επίσης απασχολούν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό την αμερικανική κοινωνία.

Κατά την παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη, οι Tara Koleski και Jennifer Grubb βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου της ΧΑΝΘ, με την Tara να μεταφέρει στους προπονητές του αθλητικού κέντρου, εμπειρίες και διάφορες βέλτιστες τεχνικές για σωστή προθέρμανση.

Αμέσως μετά και πριν την αναχώρηση τους, ο υπεύθυνος του Τομέα Αθλητισμού και του Αθλητικού Κέντρου της ΧΑΝθ, Δημήτρης Καραΐσκος, τις χάρισε από ένα αναμνηστικό του Οργανισμού, ενώ στη συνέχεια και μέσα από τις καταπληκτικές εγκαταστάσεις του Thessaloniki Tech Lab, μίλησαν στο GRTimes για τη συμμετοχή των κοριτσιών και των γυναικών στο ποδόσφαιρο, για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει αυτή η ενασχόληση, αλλά και για τα ζητήματα που θίγει το πρόγραμμα «Γκολ στους αποκλεισμούς και τις διακρίσεις μέσω του ποδοσφαίρου».

Η Tara Koleski, που συνεχίζει την καριέρα της ως πολύ επιτυχημένη προπονήτρια ποδοσφαίρου σε ομάδες γυναικών, σημείωσε μεταξύ άλλων πως προσπαθεί να διδάξει στα κορίτσια να εκφράζονται όταν τα πράγματα δεν είναι εντάξει και όταν αισθάνονται ότι τις κακομεταχειρίζονται και να έχουν τη δική τους δυνατή φωνή για να διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

Ρωτήθηκε ακόμη για τα στερεότυπα σε βάρος των γυναικών, λέγοντας πως ο αγώνας ενάντια σε αυτά συνεχίζεται και στις ΗΠΑ, με αρκετές νίκες και ορόσημα που έχουν κατακτηθεί, όπως πχ η εξασφάλιση ίσων αμοιβών για τις γυναικείες και τις ανδρικές ομάδες στο ποδόσφαιρο, δυστυχώς όμως και με αρκετά πισογυρίσματα ή στασιμότητα, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι στο γυναικείο μπάσκετ υπάρχουν ανισότητες στις αμοιβές, την προαγωγή και στις ευκαιρίες.

Η Jennifer Grubb, από την πλευρά της, μετά την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής της καριέρας, έβαλε στόχο να «παντρέψει» την έννοια του αθλητισμού και τη σημασία της ψυχικής υγείας, ανοίγοντας ένα ιδιωτικό γραφείο με αυτό το αντικείμενο.

Ασχολούμενη με συμβουλευτική απόδοσης, βοηθά τους αθλητές να επιλέγουν τους στόχους τους για να φτάσουν στο επόμενο επίπεδο, δουλεύει όμως και με αθλητές που μπορεί να μην ανήκουν στην ελίτ, ωστόσο επωφελούνται από το αθλητικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται.

Μιλώντας για τα φαινόμενα βίας  ,εκφοβισμού και ρητορικής μίσους, τόνισε πως ειδικά στις ΗΠΑ υπάρχει έντονη λεκτική βία περισσότερο από τη σωματική, που αγγίζει τα όρια της ανταγωνιστικότητας, αλλά γρήγορα καταλήγει σε μοχθηρά και αγενή σχόλια και φθάνει μέχρι και την περιθωριοποίηση συγκεκριμένων ομάδων ατόμων . Μάλιστα, μια από τις ομάδες που συνεργάζεται είναι η ΛΟΑΤΚΙ νεολαία που δέχεται εκφοβισμό και ρητορική μίσους.

Οι δύο γυναίκες στη διάρκεια της συνέντευξης, ήταν κατηγορηματικές πως το ποδόσφαιρο μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των κοριτσιών και γενικότερα ο αθλητισμός επιτρέπει να έχουν δυνατότερη φωνή, να υπερασπίζονται όσα πιστεύουν, να αποκτήσουν ηγετικές ικανότητες  αλλά και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, μεταφέροντας όσα αποκόμισαν στην κοινότητα τους.

Κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα, η Jennifer Grubb και η Tara Koleski, επισκέφτηκαν ακαδημίες, σχολεία, προπονητικά κέντρα, και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που αξιοποιούν το ποδόσφαιρο ως μέσο κοινωνικής ανάπτυξης, καθώς και ομάδες ποδοσφαίρου γυναικών, μεταφέροντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους μέσα από εργαστήρια, ομιλίες και προπονητικές επιδείξεις.

Τα βιογραφικά των Grubb και Koleski

Η Jennifer Grubb είναι η ιδρύτρια και σύμβουλος της Cairn Consulting, LLC. Είναι επαγγελματίας σύμβουλος με πάθος την υποστήριξη αθλητών που ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο στην επαγγελματική τους καριέρα, αθλητές που αντιμετωπίζουν τραυματισμούς ή απομακρύνονται από τον αθλητισμό, καθώς και μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+. Επιπλέον, η Jennifer, είναι πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια που έχει εκπροσωπήσει το αθλημα της, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, κατά τη διάρκεια της σχεδόν 20χρονης αγωνιστικής της καριέρας. Μερικά από τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα της Jennifer είναι:
Εκπροσώπησε την Εθνική Ομάδα Γυναικών των ΗΠΑ μεταξύ 1995 και 1999
Κέρδισε τον τίτλο της “Iron Woman”, καθώς αγωνίστηκε κάθε λεπτό σε κάθε παιχνίδι στη διάρκεια τριών ετών επαγγελματικής καριέρας
Κέρδισε το All-Star το 2001, 2002, 2003 (WUSA)
Έγινε η πρώτη αμυντικός 4 φορές σε επίπεδο Αμερικής στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame
Κέρδισε τον τίτλο Big East Αμυντική Παίκτρια το 1998 και το 1999
Κέρδισε τον τίτλο 4-Time Big East Πρωταθλήτρια και 4-Time Big East All-Tournament Ομάδ.α
Αφού αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, η Jennifer δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μοιράζεται την αγάπη της για τον αθλητισμό υποστηρίζοντας τους αθλητές. Εκτός γηπέδου, η ηγετική εμπειρία της Jennifer περιλαμβάνει την έναρξη ενός προγράμματος πρόληψης της βίας που χρησιμοποιείται σε σχολεία πρωτοβάθμιας και μέσης εκπαίδευσης, καθώς και τη συμμετοχή της ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου σε έναν οργανισμό που παρέχει άμεσο προγραμματισμό για παιδιά με κατάθλιψη και τις οικογένειές τους. Αυτή τη στιγμή κατέχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο του ARC ND (Alumni Rainbow Community of Notre Dame), μια ομάδα που έχει δεσμευτεί να συμπεριλάβει και να στηρίξει την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame.  Η Jennifer ζει στο Colorado Springs με τη σύζυγό της, τα τρία σκυλιά και τις δύο γάτες τους.

Η Tara Koleski είναι η επικεφαλής προπονήτρια του UWS Arizona F.C. και Διευθύντρια Προπονητικής στην ομάδα Arizona Girls F.C.  Προηγουμένως, υπήρξε επικεφαλής προπονήτρια στο Δομινικανό Πανεπιστήμιο της California και πρώην επικεφαλής προπονήτρια, για δύο σεζόν στο NCAA DI UMBC, και για τρεις σεζόν στο NCAA DII West Chester University. Έλαβε τους τίτλους της Προπονήτριας της Χρονιάς από την Εθνική Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου της Αμερικής (NSCAA), της Καλύτερης Προπονήτριας της Χρονιάς στο Γυναικείο Κολλέγιο της Ένωσης Προπονητών Νοτιοανατολικής Pennsylvania (SEPCA), και της Καλύτερης Προπονήτριας της Χρονιάς στην Πολιτειακή Αθλητική Διάσκεψη της Pennsylvania (PSAC). Επίσης, ήταν η επικεφαλής προπονήτρια της ημι-επαγγελματικής Rochester Reign της Πρέμιερ Ποδοσφαίρου Γυναικών (WPSL) και βοηθός προπονητή στο Πανεπιστήμιο Villanova (2002). Ως παίκτρια, η Koleski διαγωνίστηκε σε επίπεδο NCAA DI για το Πανεπιστήμιο του Portland, συμμετέχοντας σε 2 τουρνουά final four με διάκριση για All-American, επιθετική παίκτρια της χρονιάς για το συνέδριο WCC και στην ομάδα MVP. Η Κολέσκι αγωνίστηκε με την Εθνική Ομάδα Κ-21 των ΗΠΑ και συμμετείχε σε πολλές αποστολές της Εθνικής Ομάδας των ΗΠΑ. Έλαβε μέρος σε 2 σεζόν στη γερμανική Bundesliga για την Saarbrucken  F.C. και επιλέχθηκε στον 11ο γύρο στο πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα Women’s United Soccer Association (WUSA) στις ΗΠΑ (2000-2003), παίζοντας για τις ομάδες San Diego Spirit και Philadelphia Charge. Κατέχει άδεια USSF B και κορυφαίο δίπλωμα NSCAA. Η Tara έχει μεταπτυχιακό στη Στρατηγική Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο του Harvard, Πιστοποίηση Επιχειρηματικότητας, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και μεταπτυχιακό στην Ηγεσία στη Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο της Northern Arizona, καθώς και πτυχίο Bachelor στην Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο του Portland.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΗΠΑ: Έρευνα για το αμερικανικό γυναικείο ποδόσφαιρο αποκαλύπτει «συστημική» πρακτική σεξουαλικής κακοποίησης

Θεσ/νίκη: Ημερίδα για το γυναικείο ποδόσφαιρο (ΦΩΤΟ)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top