Σε μισό αιώνα χάθηκε το 35% της έκτασης των υγροτόπων – Το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας

Σε μισό αιώνα χάθηκε το 35% της έκτασης των υγροτόπων – Το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας

«Υγρότοποι και ανθρώπινη ευημερία» είναι το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1.400 υγρότοποι, ενώ δέκα προστατεύονται από τη Σύμβαση Ραμσάρ.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Aναπόσπαστα συνδεδεμένη με την κατάσταση των υγροτόπων ανά τον κόσμο είναι η ανθρώπινη ευημερία, γεγονός που τονίζεται μέσα από τη φετινή ενημερωτική εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας έχει τίτλο «Υγρότοποι και ανθρώπινη ευημερία» και όπως επισημαίνει η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ για τους Υγρότοπους «εξαρτόμαστε από αυτά τα οικοσυστήματα που υποστηρίζουν τη ζωή. Αλλά πρέπει να είναι υγιή, ώστε να συνεχίσουν να μας παρέχουν νερό και τροφή, να υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα, να παρέχουν τα προς το ζην, να προστατεύουν από ακραία καιρικά φαινόμενα και να αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή».

Η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ καλεί κράτη και κυβερνήσεις, καθώς και τον κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά, να συνεισφέρουμε στη διατήρηση των υγροτόπων, οι οποίοι είναι τα πλέον απειλούμενα οικοσυστήματα στον πλανήτη, έχοντας απωλέσει από το 1970 περισσότερο από το 35% της έκτασής τους.

Πολλά οφέλη για τον πλανήτη Γη

Η επένδυση στη βιώσιμη χρήση των υγροτόπων σημαίνει επένδυση στο μέλλον της ανθρωπότητας. Οι υγρότοποι μπορούν να παρέχουν στις πόλεις και στους κατοίκους τους πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη, που με τη σειρά τους συμβάλλουν στην ανθρώπινη ευημερία.

Όπως επισημαίνεται, η αποκατάσταση των υγροτόπων κρίνεται απαραίτητη τόσο για την αντιμετώπιση της διπλής κρίσης της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας, όσο και για την εκπλήρωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης προς όφελος όλων των ανθρώπων.

Υγρότοποι – Πολύτιμα οικοσυστήματα

Ως υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες και είναι από τα πιο πολύτιμα οικοσυστήματα του πλανήτη, καθώς παρέχουν αναντικατάστατες υπηρεσίες οικοσυστήματος.

Συγκεκριμένα:

α. προστατεύουν από πλημμύρες

β. φιλτράρουν το πόσιμο νερό και αναβαθμίζουν την ποιότητά του

γ. βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα

δ. χρησιμεύουν ως περιοχές αναψυχής και

ε. παρέχουν τροφή.

Είναι χαρακτηριστικό για τη σημασία τους, ότι περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι εξαρτώνται από τους υγροτόπους για την επιβίωσή τους.

Οι υγρότοποι στην Ελλάδα

Συνολικά, στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1.400 υγρότοποι, τόσο διεθνούς όσο και εθνικής σημασίας. Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν σε περιοχές του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000, καθώς αποτελούν σταθμούς ξεκούρασης, καταφυγίου και τροφής, τόπους διαχείμασης και αναπαραγωγής σπάνιων ειδών, κυρίως της ορνιθοπανίδας.

Βάσει της Σύμβασης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: το Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστωνίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, τα Δέλτα και οι εκβολές των ποταμών Γαλλικός-Αξιός-Λουδίας-Αλιάκμονας, ο Αμβρακικός Κόλπος, η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και η Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου στο Νομό Ηλείας.

Σ’ ότι αφορά τη Σύμβαση Ραμσάρ, στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Η Σύμβαση Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων, μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας, ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) -Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου- έχει ως σκοπό την εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επισκέψιμα τυροκομεία: Ανάδειξη του αγροτουρισμού και νέο Τουριστικό Σήμα

Θεσσαλονίκη: Πορεία αγροτών μέσα στη ΔΕΘ (ΦΩΤΟ-VIDEO)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top