Ελλάδα: Από τους 170 απινιδωτές στους…500! Πρωταθλήτρια η Χαλκιδική (ΦΩΤΟ)

Ελλάδα: Από τους 170 απινιδωτές στους…500! Πρωταθλήτρια η Χαλκιδική (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Πρώτη η Χαλκιδική, στον «πάτο» τα μεγάλα αστικά κέντρα στην τοποθέτηση απινιδωτών. Η καινοτόμα εφαρμογή που θα σώσει εκατοντάδες κόσμο. Γιατί ο απινιδωτής είναι ένα μηχάνημα έκτακτης ανάγκης.

Με γοργούς ρυθμούς αυξάνεται η τοποθέτηση απινιδωτών το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, καταγράφοντας συνολικά 800 μηχανήματα πανελλαδικά, σύμφωνα με τον χάρτη του Ελληνικού Ανθρωπιστικού Συλλόγου «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ».

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει «έκρηξη» τοποθέτησης απινιδωτών σύμφωνα με τον πρόεδρο του KIDS SAVE LIVES, Αναστάση Στεφανάκη. «Κάθε εβδομάδα μπαίνουν σε διάφορα σημεία 5-10 απινιδωτές, με αποτέλεσμα μέσα σ’ ένα χρόνο από εκεί που όλη τη χρονιά είχαμε τοποθετήσει 170, ίσως μέχρι το τέλος να εκτοξευθούν στους 500. Μας παίρνουν καθημερινά τηλέφωνο για να κάνουμε τα «unboxing», να δείξουμε στους πολίτες πως λειτουργεί, να τον βάλουμε σε λειτουργία και μετά από μία εβδομάδα να τους καλέσουμε να συμμετάσχουν σ’ ένα μάθημα πρώτων βοηθειών. Αυτό είναι το πακέτο που προσφέρουμε όταν πραγματοποιούμε ένα «unboxing».

Πρωταθλήτρια η Χαλκιδική – Στον «πάτο» Θεσσαλονίκη – Αθήνα

Στη Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν αυτή τη στιγμή 350 εθελοντές του KIDS SAVE LIVES. Τοποθετήθηκαν 170 καινούργια μηχανήματα με τη συνδρομή εθελοντών – εκπαιδευτών, πολιτών και μαθητών που ήθελαν με τη σειρά τους να εμπνεύσουν τη γύρω κοινότητα.

Στην Χαλκιδική είναι τοποθετημένα αυτή τη στιγμή τα 100 από τα 800 μηχανήματα που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής υπάρχει ένα τεράστιο δίκτυο, με 65 περίπου μόνο στον συγκεκριμένο δήμο. Έχουν τοποθετηθεί δύο ειδών πινακίδες σε όλες της κοινότητες της περιοχής. «Στην Κασσάνδρα το πήγαμε ένα βήμα παραπέρα, ενώ σε περίπου ένα μήνα θα τοποθετηθούν απινιδωτές σε όλα τα γήπεδα του δήμου» συμπληρώνει στο GRTimes.gr ο Αναστάσης Στεφανάκης, μετά το περιστατικό που συνέβη τον περασμένο Ιούνιο, όταν 14χρονος ποδοσφαιριστής κρατήθηκε στη ζωή έπειτα από έγκαιρη επέμβαση γιατρού που βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας, με το ειδικό μηχάνημα που διέθετε σε κατάστημά του φούρναρης της περιοχής.

Παράλληλα, τελείως αντίθετη είναι η κατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όπου δεν υπάρχει αναπτυγμένο δίκτυο απινιδωτών. Βάση πληθυσμού των δύο πόλεων, η εικόνα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι ακόμη χειρότερη. Η κάθε πόλη διαθέτει γύρω στις 150-200 συσκευές, ωστόσο η Αθήνα θα έπρεπε να διαθέτει πάνω από 5.000 χιλιάδες και η Θεσσαλονίκη κοντά στις 1.500.

Παρά ταύτα, στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία τάση να τοποθετούνται σε σχολεία, αλλά με αργούς ρυθμούς.

Όσον αφορά τα νησιά υπάρχει μία κινητικότητα, αλλά εξαιτίας ότι είναι απομακρυσμένα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν διευκολύνει την τοποθέτηση τους, προσθέτει ο πρόεδρος του KIDS SAVE LIVES, ενώ μόνο 10 νησιά έχουν ανεπτυγμένο δίκτυο, «καθώς στα υπόλοιπα υπάρχει μία σχετική άγνοια».

Τεράστιος ο αριθμός που έχει εκπαιδευτεί στις Πρώτες Βοήθειες μέχρι τώρα

Συνολικά έχουν εκπαιδευτεί περισσότερα από 90.000 άτομα και ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά ραγδαία. Στην περίοδο της καραντίνας εκπαιδεύτηκαν εξ αποστάσεως 19.000 χιλιάδες οικογένειες στο δωρεάν πρόγραμμα του KIDS SAVE LIVES.

Μέχρι το 2016 ήμασταν από τους τελευταίους της Ευρώπης σε περιστατικά καρδιακής ανακοπής που βρισκόμασταν μπροστά στο συμβάν και δεν γνωρίζαμε πως να βοηθήσουμε. «Παλιότερα δεν υπήρχε ενδιαφέρον για να εκπαιδευτεί ο κόσμος στις πρώτες βοήθειες ή να τοποθετηθούν απινιδωτές. Το 2009-2010 παρόλο που διαθέταμε δωρεάν εκπαίδευση, όπως και τώρα, δεν ερχόντουσαν για να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια… είχαν άλλες προτεραιότητες» σχολιάζει διστακτικά ο κ. Στεφανάκης.

 

Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο όταν ο σύλλογος ξεκίνησε να μπαίνει σε σχολεία και να διδάσκει σε παιδιά ΚΑΡΠΑ (θωρακική συμπίεση), τότε τα ίδια τα παιδιά ξεκίνησαν να παρακινούν τους ενηλίκους να πράξουν το ίδιο.

Σύμφωνα με έρευνα, το 99,51% των Διευθυντών όταν τελείωσε το σεμινάριο στα 700 περίπου σχολεία που έχει επισκεφτεί το KIDS SAVE LIVES, αποφάσισε να τοποθετήσει απινιδωτή το επόμενο διάστημα.

Το πρώτο παιδί που κατάφερε να επαναφέρει άνθρωπο στην Ελλάδα με ΚΑΡΠΑ εξ ολοκλήρου, ήταν η 14χρονη Νεφέλη. Η μικρή Δανάη, η αδερφή της χρειάζονταν άμεσα θωρακική συμπίεση και ήταν η μόνη που γνώριζε στο σπίτι πρώτες βοήθειες.

Οι τρεις στόχοι του Κids Save Lives είναι:

  • Η εκπαίδευση των παιδιών και των πολιτών στις πρώτες βοήθειες
  • Η χρήση της τεχνολογίας
  • Η τοποθέτηση απινωδιτών

Η εφαρμογή που θα σώσει εκατοντάδες ζωές

Το iSAVELIVES είναι μία νέα εφαρμογή(application) που θα έρθει και με την βούλα τον Δεκέμβριο του 2021.

H συγκεκριμένη εφαρμογή έχει ως στόχο να κερδηθεί χρόνος μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο και να σωθούν εκατοντάδες ζωές. «Θέλουμε να είμαστε η προέκταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σαν βοηθοί του» εξηγεί ο Αναστάσης Στεφανάκης.

Ουσιαστικά, με το iSAVELIVES πραγματοποιείται γρήγορη μεταφορά της πληροφορίας και ταυτόχρονα εκπαιδεύει.

«Μόλις μπεις στη εφαρμογή καλείς απευθείας το 166 ή το 112. Το σήμα φτάνει σε μία εμβέλεια 5-10 χλμ., βλέποντας το στα κινητά τους οι first responders. Αυτοί είναι είτε επαγγελματίες υγείας, είτε πιστοποιημένοι πολίτες ή σώματα ασφαλείας. Βλέπουν το στίγμα της τοποθεσίας και σε περίπτωση που βρίσκονται κοντά τρέχουν απευθείας στο σημείο που τους έχει σταλεί. Παράλληλα, η εφαρμογή δείχνει τον απινιδωτή που βρίσκεται πιο κοντά στον responder».

Από αυτή τη διαδικασία επέστρεψαν στη ζωή 25 θύματα καρδιακής ανακοπής που ανένηψαν.

Να σημειωθεί ότι για να ξεχωρίζουν από το πλήθος, οι first responders φορούν στο χέρι τους ένα περιβραχιόνιο.

Γιατί είναι μηχάνημα έκτακτης ανάγκης ένας απινιδωτής

«Στην διάθεσή μας έχουμε επιπλέον 200 – 300 συσκευές, χωρίς να έχουν καταγραφεί στον χάρτη για την ώρα, διότι πρέπει να ελεγχθούν αν είναι λειτουργικές (μπαταρίες, ηλεκτρόδια κλπ.) και όχι απλώς… ένα άχρηστο κουτί. Στην αρχή ο απινιδωτής ήταν ένα παρεξηγημένο μηχάνημα το οποίο κλείδωναν σε ντουλάπια, ενώ πρέπει να βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, ένα αντίστοιχο μηχάνημα έκτακτης ανάγκης είναι ο πυροσβεστήρας. Τον έχουμε παντού τοποθετημένο, διότι είναι μηχάνημα πρόληψης. Την ίδια χρήση πρέπει να έχει και ο απινιδωτής σε περίπτωση που πρέπει να αντιμετωπιστεί επεισόδιο καρδιακής ανακοπής.» τονίζει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του KIDS SAVE LIVES, Αναστάσης Στεφανάκης.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ο μέσο όρος άφιξης των ασθενοφόρων στην Ευρώπη είναι τα 10 λεπτά. Όταν η καρδιά ενός ανθρώπου σταματήσει, δεν υπάρχει η πολυτέλεια των 10 λεπτών. Ανά λεπτό η απόδοση της καρδιάς πέφτει κατά 10%. Στα πέντε λεπτά υπάρχει πιθανότητα 50% – 70% να επιστρέψει ένας άνθρωπος.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Στεφανάκη ο απινιδωτής είναι ένα πολύ απλό μηχάνημα στη χρήση, αξιόπιστο και σωτήριο. Μπορεί να βρίσκεται σε κάθε δημόσιο χώρο και πιστοποιημένοι πολίτες ή επαγγελματίες της υγείας να τον χρησιμοποιούν, όποτε είναι αναγκαίο.

«Ένας ρεαλιστικός στόχος για τη χώρα μας και για να είμαστε μέσα στα ευρωπαϊκά δεδομένα, είναι να εγκατασταθούν συνολικά 10.000 χιλιάδες μηχανήματα μέχρι το 2030» συμπληρώνει ο πρόεδρος.

Μία θετική εξέλιξη το τελευταίο διάστημα ήταν η απόφαση της μείωσης του συντελεστή του ΦΠΑ στους απινιδωτές στο 6%, χαρακτηρίζοντας το ως ένα «αγαθό που σώζει ζωές» από την κυβέρνηση. .Η μείωση του ΦΠΑ έκανα προσιτά αυτά τα μηχανήματα προς όλους, με αποτέλεσμα να κινηθούν όλο και περισσότεροι φορείς, σύλλογοι αθλητικών ομάδων, αλλά και κοινότητες για τα αποκτήσουν.

«Δεν έχουμε καμία απολύτως βοήθεια από την πολιτεία – Μόνο από απλούς πολίτες»

Μολονότι, υπάρχει τεράστια εξέλιξη στην τοποθέτηση των συγκεκριμένων μηχανημάτων ο κ. Στεφανάκης εξηγεί στο GRTimes.gr ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως βοήθεια από την κυβέρνηση, φορείς ή επαγγελματίες της υγείας. «Το κράτος δεν μας έχει βοηθήσει καθόλου. Δίπλα μας βρίσκονται άνθρωποι που ζουν για τον μεροκάματο, μικροί επιχειρηματίες και σύλλογοι, απλοί πολίτες εν ολίγοις. Σε αυτή τη νέα εποχή των πρώτων βοηθειών χρειαζόμαστε τους πάντες. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να μάθουν πρώτες βοήθειες και να βοηθήσουν μελλοντικά τους συνανθρώπους τους. Χρειάζεται να αφιερώσεις μόνο τέσσερις ώρες της ζωής σου και στο τέλος τους σεμιναρίου θα έχουμε καταφέρει να σου αλλάξουμε τη νοοτροπία…»

*Η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας μαζί με το KIDS SAVE LIVES έχουν εκπαιδεύσει δια ζώσης περισσότερους από 70.000 πολίτες, οι οποίοι είναι εν δυνάμει πρώτοι ανταποκρινόμενοι σε επείγοντα περιστατικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δ. Νεάπολης-Συκεών: Τα σχολεία παρέλαβαν τους πρώτους 25 απινιδωτές

Απόφαση – σταθμός για την Ελλάδα – «Κατεβαίνει» στο 6% ο ΦΠΑ στους απινιδωτές

Δ.Νεάπολης–Συκεών: Απινιδωτές στα σχολεία του δήμου από τη νέα σχολική χρονιά

Καλαμαριά: Η πρώτη ελληνική heart safe περιοχή – Έρχονται 37 απινιδωτές

Θεσσαλονίκη: Δημοτικοί αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν στη χρήση απινιδωτή

Με τρεις απινιδωτές εξοπλίστηκε ο δήμος Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top