Τέλος της επιδημίας του ιού Μάρμπουργκ στην Ισημερινή Γουινέα

Τέλος της επιδημίας του ιού Μάρμπουργκ στην Ισημερινή Γουινέα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακήρυξε χθες Πέμπτη το τέλος της επιδημίας του ιού Μάρμπουργκ στην Ισημερινή Γουινέα, η οποία είχε απολογισμό 12 επιβεβαιωμένους θανάτους και 23 πιθανούς εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί, τέσσερις μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στο μικρό κράτος της κεντρικής Αφρικής.

«Η επιδημία του ιού Μάρμπουργκ στην Ισημερινή Γουινέα έλαβε τέλος (…) καθώς δεν αναφέρθηκε κανένα νέο κρούσμα τις 42 ημέρες που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της θεραπείας του τελευταίου ασθενούς», ανέφερε ο ΠΟΥ, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Η επιδημία, η εκδήλωση της οποίας ανακηρύχθηκε τη 13η Φεβρουαρίου, ήταν η πρώτη αυτού του είδους στην Ισημερινή Γουινέα», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΠΟΥ, που δόθηκε στη δημοσιότητα έξι ημέρες μετά την ανακήρυξη του τέλους στην Τανζανία επιδημίας αυτού του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, χαρακτηρίζεται εξάδελφος του Έμπολα – και είναι σχεδόν εξίσου φονικός όσο αυτός ο τελευταίος.

«Συνολικά, επιβεβαιώθηκαν στο εργαστήριο 17 κρούσματα και καταγράφηκαν 12 θάνατοι. Επιπλέον, 23 πιθανά κρούσματα ήταν όλα θανατηφόρα», κατά την ίδια πηγή.

Επλήγησαν τέσσερις από τις οκτώ επαρχίες του μικρού, πλούσιου σε πετρέλαιο κράτους, εν μέρει νησιωτικού και εν μέρει παραθαλάσσιου, στον Κόλπο της Γουινέας, συμπεριλαμβανομένης της Μπάτα, οικονομικής πρωτεύουσας και δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, πάντα σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο Οργανισμός έστειλε μεγάλη αποστολή γιατρών, ειδικών και άλλου προσωπικού μετά την ανακήρυξη της επιδημίας για να βοηθήσει τις υγειονομικές υπηρεσίες της Ισημερινής Γουινέας.

«Αν και η επιδημία τερματίστηκε, ο ΠΟΥ συνεχίζει να συνεργάζεται με την Ισημερινή Γουινέα για να συνεχίσουν να εφαρμόζονται μέτρα όπως η παρακολούθηση και οι εξετάσεις ώστε να επιτραπεί ταχεία επέμβαση σε περίπτωση επανεμφάνισης του ιού», αναφέρει το κείμενο.

Συγγενής του Έμπολα

Ο ιός Μάρμπουργκ ανήκει στην οικογένεια των φιλοϊών, μέλος της οποίας είναι επίσης ο Έμπολα, ιός που έχει προκαλέσει πολύνεκρες επιδημίες στην Αφρική. Μεταδίδεται στον άνθρωπο από τον φυσικό ξενιστή του, είδος καρποφάγας αφρικανικής νυχτερίδας, που είναι φορέας του αλλά δεν ασθενεί. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σωματικών υγρών ασθενών, επιφανειών και υλικών.

Στην Αφρική, η πρώτη επιδημία του Μάρμπουργκ καταγράφηκε στη Νότια Αφρική το 1975, ακολουθούμενη από άλλες δύο στην Κένυα τα χρόνια του 1980.

Επιδημίες του ιού έχουν καταγραφεί στην Ανγκόλα, στην Γκάνα, στη Γουινέα, στην Ουγκάντα, στη ΛΔ Κονγκό και, πιο πρόσφατα, στην Ισημερινή Γουινέα και στην Τανζανία, εξήγησε στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οργανισμός.

Ακόμη δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε αντιιική θεραπεία, αν και πειραματικές θεραπείες, ιδίως ανοσοθεραπείες και φάρμακα, βρίσκονται στη διαδικασία αποτίμησης.

Η υποστηρικτική θεραπεία -ενυδάτωση του οργανισμού από το στόμα ή ενδοφλέβια- και η αντιμετώπιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης.

Τη 2η Ιουνίου, ο ΠΟΥ ανακήρυξε επίσης το τέλος της επιδημίας του ιού Μάρμπουργκ στην Τανζανία, όπου καταγράφηκαν έξι επιβεβαιωμένοι θάνατοι σε περίπου δυο μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αμερικανοί βουλευτές: Να εξασφαλίσει η Ουάσιγκτον μη χρήση των τουρκικών F-16 κατά της Ελλάδας

Ένας νεκρός από φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας

‘Theros’: Με άρωμα…Κατερίνης και Ελλάδας η 1η θαλασσινή γιορτή στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Κατερίνης

Πιερία: Νεκρός ανασύρθηκε λουόμενος στους Νέους Πόρους

Θεσσαλονίκη: Άγριο ξύλο σε live γνωστού τράπερ – Βίντεο ντοκουμέντο

Πανελλαδικές 2023: Σε μαθήματα ειδικότητας εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ

Θεσσαλονίκη: Εργασίες συντήρησης σήμερα επί της οδού Λαγκαδά 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top