18ο Συνέδριο Υπέρια Τουρισμού και Πολιτισμού – Το GRTimes.gr στην Αμοργό

18ο Συνέδριο Υπέρια Τουρισμού και Πολιτισμού – Το GRTimes.gr στην Αμοργό

Συμμετοχές από δέκα χώρες, 120 ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ τουριστικού περιεχομένου, σεμινάρια κινηματογράφου και ομιλίες για την πολιτιστική κληρονομιά της Αμοργού. «Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε συμβάλλει στο να γίνει προβολή όχι μόνο της Αμοργού, όχι μόνο των Κυκλάδων αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης» δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος του 18ου Συνεδρίου και 12ου Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού Ειρήνη Γιαννακοπούλου.

Ανταπόκριση: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Σ’ ένα μαγευτικό τοπίο, στην καρδιά των Κυκλάδων, με φόντο το απέραντο γαλάζιο, εκεί όπου γυρίστηκε η ομώνυμη ταινία του Λυκ Μπεσόν, και έκανε διάσημη την Αμοργό στα πέρατα της γης, διεξάγεται αυτές τις ημέρες το 18ο συνέδριο Υπέρια για τον Τουρισμό και Πολιτισμό παράλληλα με το 12ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού όπου συμμετέχουν περισσότερες από 120 ταινίες τουριστικού περιεχομένου απ’ όλον τον κόσμο.

Μάλιστα η τελετή έναρξης πραγματοποιείται απόψε το βράδυ, παρουσία του δημάρχου Αμοργού, Λευτέρη Καραΐσκου, του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τουριστικών Φεστιβάλ CIFFT (International Committee of Tourism Film Festivals) Alexander Kammel κ.ά.

«Ξεκινήσαμε το 2003, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Ελλάδα, και την ίδια χρονιά θέλαμε να τιμήσουμε τον Λικ Μπεσόν που γύρισε την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» και ανέδειξε την Αμοργό παγκοσμίως» δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος του 18ου Συνεδρίου και 12ου Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού Ειρήνη Γιαννακοπούλου.

Όπως η ίδια προσθέτει, παράλληλα με το συνέδριο που έχει την ονομασία Υπέρια – ενός από τα αρχαία ονόματα της Αμοργού-, διεξάγεται για 12η χρονιά το  φεστιβάλ τουριστικών ταινιών Αμοργού το οποίο προβάλλει την κουλτούρα της Αμοργού και όχι μόνο.

«Είναι ένα διεθνές φεστιβάλ που προβάλλει τόπους, μέσω των τουριστικών ταινιών, και συμμετέχουν από πολλές χώρες, παραγωγοί, σκηνοθέτες κτλ.» αναφέρει η κα. Γιαννακοπούλου προσθέτοντας ότι η επιλογή για τις καλύτερες ταινίες γίνεται από διεθνή κριτική επιτροπή.

Συμμετοχές από Ιορδανία μέχρι Αργεντινή

Στη φετινή διοργάνωση, παρά το γεγονός ότι είναι δεύτερη χρονιά που διεξάγεται εν μέσω πανδημίας (σ.σ. πέρυσι διεξήχθη διαδικτυακά), υπάρχει ικανοποιητική συμμετοχή τουλάχιστον από 10 χώρες’ από την Αυστρία, και την Πολωνία μέχρι το Ισραήλ, τη Γεωργία, τη Λετονία και την Πορτογαλία, την Ιταλία αλλά και την Ιορδανία και φυσικά την Ελλάδα. Το συνέδριο το οποίο θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου διεξάγεται δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ‘παρών’ δίνει και η πρέσβης της Αργεντινής στην Ελλάδα Maria Lucia Dougherty, η οποία συμμετέχει ως χορηγός του Φεστιβάλ και του Συνεδρίου.

Πολιτισμός, τουρισμός, περιβάλλον

Η θεματολογία που αναπτύσσεται στο φετινό 18ο συνέδριο είναι η υγεία, η γαστρονομία, το περιβάλλον καθώς και η διατήρηση και προστασία της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνουν αναφορές στην Αμοργιανή και Μεσογειακή διατροφή, στις άρρηκτα συνδεδεμένες με τις καλλιέργειες ξερολιθιές, την υγεία και το ευ ζην με αναφορά την επίδραση του κορωνοϊού.

«Καθημερινά έχουμε μια ώρα προβολών και κάθε βράδυ είναι οι εργασίες του συνεδρίου που εστιάζουν στον πολιτισμό, τον τουρισμό, τη γαστρονομία αλλά και το περιβάλλον και δη στις ξερολιθιές της Αμοργού, που είναι ένα στοιχείο αλληλένδετα συνδεδεμένο με τη γαστρονομία» δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος του 18ου Συνεδρίου και 12ου Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού Ειρήνη Γιαννακοπούλου εξηγώντας πως οι ξερολιθιές οι οποίες είχαν σκοπό να κρατούν το χώμα και να προστατεύουν το έδαφος από τα νερά, ώστε να καλλιεργούν. Αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Χαιρόμαστε που υποδεχόμαστε κόσμο από τόσα διαφορετικά μέρη και έχουμε την ευκαιρία να προβάλλουμε την Αμοργιανή πολιτιστική κληρονομιά αλλά και γενικά και των Κυκλάδων και κατ’ επέκταση και της Ελλάδας» δηλώνει με περηφάνια και συγκίνηση η κα. Γιαννακοπούλου.

3η Ακαδημία Κινηματογράφου

Παράλληλα με το 12ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού και το 18ο συνέδριο για τον πολιτισμό και τον τουρισμό, πραγματοποιείται η 3η Ακαδημία Κινηματογράφου όπου φοιτητές αλλά και όλοι όσοι ενδιαφέρονται έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν από ειδικούς του κινηματογραφικών τουριστικών ταινιών τα μυστικά και τη διαδικασία μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, από το story telling μέχρι τα γυρίσματα.

«Βρίσκομαι εδώ για να παρακολουθήσω τα σεμινάρια κινηματογράφου και το συνέδριο και να ζήσω αυτές τις εμπειρίες αυτού του τόπου» δηλώνει στο GRTimes.gr ο δευτεροετής φοιτητής του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Θεοφάνης Μπουντούρογλου.

Το όνειρο του 19χρονου φοιτητή είναι «να γίνω σκηνοθέτης και έχω μαγευτεί από αυτήν την εμπειρία». Όσο για τον αγαπημένο του σκηνοθέτη, «αυτήν την στιγμή είναι ο Ντέιβιντ Λιντς, αλλά μου αρέσει πολύ και ο Κορεάτικος κινηματογράφος» δηλώνει στο GRTimes.gr.

Από την πλευρά της η νεαρή Ιορδανή Hanan Zarraq η οποία επισκέπτεται πρώτη φορά την Ελλάδα, και κατ’ επέκταση την Αμοργό, όπως δηλώνει στο GRTimes.gr συμμετέχει στο φεστιβάλ με ένα ντοκιμαντέρ που έχει γυρίσει στην Κωνσταντινούπολη και αφορά την πολυπολιτισμικότητα της και τις θρησκείες του συνυπάρχουν στην μητρόπολη της Τουρκίας ενώ σ’ ότι αφορά την Αμοργό «ονειρευόμουν να έρθω στην Αμοργό να ζήσω την εμπειρία και έγινε πραγματικότητα. Ήρθα να εμπνευστώ να κάνω μια ταινία για την Αμοργό, πιο ποιητική» προσθέτει.

Όπως η ίδια μας λέει, ο πατέρας της έχει σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη ιατρική και παράλληλα έμαθε και την ελληνική γλώσσα. «Πριν έρθω στην Αμοργό μου είπε μερικές λέξεις, αλλά είναι πολύ δύσκολες για να τις θυμάμαι» λέει με χαμόγελο αλλά και διάθεση να… μάθει η 27χρονη Hanan η οποία μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Κωνσταντινούπολης όπου σπουδάζει κινηματογράφο και Αμάν απ’ όπου κατάγεται.

Σημειώνεται ότι το 12ου Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού και το 18ο ΥΠΕΡΙΑ  αποτελούν συνδιοργάνωση από τον Δήμο Αμοργού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αμοργού και υποστηρίζονται από το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου ενώ τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, του ΕΟΤ, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

Το Amorgos Tourism Festival, όπως κάθε χρόνο, φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του πεντάστερου ξενοδοχείου στην Αιγιάλη Aegialis Hotel & Spa.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Αμοργός στο επίκεντρο του Φεστιβάλ Τουριστικού Κινηματογράφου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top