Αμέτρητες οι κάμπιες σε δέντρα της οδού Τσιμισκή (VIDEO)

Αμέτρητες οι κάμπιες σε δέντρα της οδού Τσιμισκή (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Γεμάτες κάμπιες είναι οι εκατοντάδες φτελιές που βρίσκονται στην οδό Τσιμισκή, με τα έντομα εκτός από το ότι τρώνε το φύλλωμα των δέντρων να… κατηφορίζουν προς το πεζοδρόμιο, προκαλώντας όχληση.

Όπως μπορείτε να δείτε στο video και στις φωτογραφίες του GRTimes.gr οι πληθυσμοί της κάμπιας του εντόμου Galeruca luteola, είναι τόσο μεγάλοι που πολλές φορές “ξεφεύγουν” από την ειδική κολλώδη ουσία που έχει τοποθετήσει ο δήμος στους κορμούς για την αντιμετώπιση τους και κατεβαίνουν στο πεζοδρόμιο ή απλά πέφτουν κάτω, ειδικά όταν φυσάει.

Το πρόβλημα μπορεί να μην είναι καινούργιο, καθώς το συγκεκριμένο έντομο που είναι είδος σκαθαριού, “επιτίθεται” για να τραφεί και να πολλαπλασιαστεί εδώ και κάποια χρόνια στα φυλλώματα των φτελιών που υπάρχουν στην πόλη, ωστόσο φέτος, όπως είχε αναφέρει και η “Πρωτοβουλία Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου” το φαινόμενο είναι πιο ενισχυμένο από ποτέ και εμφανίστηκε νωρίτερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια τόσο στην Αλεξάνδρου Σβώλου όσο και στην Τσιμισκή.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη χρησιμοποιήσει αρκετές τεχνικές για να μειώσει τους πληθυσμούς του σκαθαριού, επιστρατεύοντας μάλιστα ακόμη και drone για ψεκασμούς με ειδικά βιολογικά σκευάσματα, καθώς η χρήση χημικών εντομοκτόνων, μέσα στον αστικό ιστό απαγορεύεται από την νομοθεσία. Μέχρι στιγμής γίνεται εφαρμογή στους κορμούς μιας βιολογικής κόλλας, ώστε να παγιδεύονται οι κάμπιες και ήδη έχει προαναγγελθεί πως οι φτελιές σταδιακά θα αντικαταστασθούν με άλλα δέντρα που δεν θα έχουν πρόβλημα από το συγκεκριμένο έντομο και συγκεκριμένα με κελτίδες.

Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος δήμου ΘεσσαλονίκηςΣωκράτης Δημητριάδης: Θα προσπαθήσουμε να σώσουμε όσες φτελιές μπορούμε

“Φέτος ευνόησαν πιθανότατα οι καιρικές συνθήκες και για αυτό ίσως είχαμε μια έξαρση του φαινομένου” ανέφερε στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης. Για αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, γίνονται επιπλέον ενέργειες για την καταπολέμηση του εντόμου, μεταξύ άλλων η εφαρμογή της βιολογικής κόλλας πάνω στους κορμούς.

Όπως είπε, υπάρχει μια μικρή σταδιακή βελτίωση της κατάστασης, αλλά ακόμη το πρόβλημα επιμένει γενικά.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί για μέσα στο καλοκαίρι 45 κοπές από φτελιές που έχουν πρόβλημα και οι οποίες θα αντικατασταθούν από τις πιο ανθεκτικές κελτίδες, πιθανότατα τον Οκτώβριο που μπορούν να γίνουν μεταφυτεύσεις δέντρων. Αμέσως μετά την κοπή, θα χρησιμοποιείται “πριονοφάγος” ώστε να καθαρίζεται το πρέμνο προκειμένου οι δενδροδόχοι να είναι έτοιμοι να υποδεχτούν σε μικρό χρονικό διάστημα τα νέα δέντρα.

Διευκρίνισε πως ο δήμος θα προσπαθήσει να προμηθευτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερες κελτίδες, προκειμένου να υπάρξει και μεγαλύτερη ανάπτυξη των δέντρων, καλύπτοντας γρήγορα τα κενά και προσφέροντας τη σκιά και τα άλλα οφέλη που παρέχουν οι φτελιές.

“Βέβαια, όσες φτελιές μπορέσουμε να σώσουμε, θα τις σώσουμε” διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος, κάνοντας γνωστό πως ο δήμος έχει βρει ακόμη μια μέθοδο που θέλει να δοκιμάσει με συγκεκριμένα σκευάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται σε χώρες της Ε.Ε, αφού πρώτα εξασφαλιστεί η απαραίτητη άδεια από το ΥΠΑΑΤ.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top