Άνοιξε και για χιονοδρομία ο Παρνασσός – «Προορισμός για όλο τον χρόνο και όχι μόνο για τον χειμώνα η Αράχωβα»

Άνοιξε και για χιονοδρομία ο Παρνασσός – «Προορισμός για όλο τον χρόνο και όχι μόνο για τον χειμώνα η Αράχωβα»

Η «βασίλισσα» του χειμερινού τουρισμού, η «Μύκονος του χειμώνα» -όπως αποκαλείται η Αράχωβα- τώρα ουσιαστικά ξεκινάει τη χειμερινή της σεζόν. Η εορταστική περίοδος κατέγραψε θερμοκρασίες… ανοιξιάτικες, η λειτουργία του χιονοδρομικού για χιονοδρομία ξεκίνησε μόλις χθες και οι επιχειρηματίες της ορεινής κωμόπολης -όπως δηλώνουν στο GRTimes.gr- είχαν ικανοποιητική κίνηση τις γιορτές ωστόσο «τώρα, ουσιαστικά ξεκινάει η σεζόν. Αλλά η Αράχωβα είναι προορισμός 365 ημέρες τον χρόνο!».

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Κάθε χρόνο, τέτοιες εποχές, χειμερινούς μήνες, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στη «βασίλισσα» του χειμερινού τουρισμού, στη «Μύκονο του χειμώνα», την Αράχωβα. Μια ορεινή κωμόπολη, στις πλαγιές του Παρνασσού, σε υψόμετρο 900 μ., στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, που, η αλήθεια είναι, ότι διαθέτει αξιοπρεπέστατη τουριστική υποδομή με καταλύματα, εστιατόρια, ταβέρνες, με ιστορία ετών, ψητοπωλεία, εμπορικά καταστήματα, μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα, για όλα τα βαλάντια, για όλα τα πορτοφόλια.

Το τελευταίο διάστημα τα φώτα της δημοσιότητας είχαν πέσει πάνω στην Αράχωβα και για ένα θλιβερό γεγονός, το περιστατικό κακοποίησης του σκύλου Όλιβερ. Επ’ αυτού, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων Δωματίων Αράχωβας, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η συγκεκριμένη αποτρόπαια πράξη ουδεμία σχέση είχε με τους κατοίκους της Αράχωβας και τους επιχειρηματίες του τουρισμού!

Την εορταστική περίοδο, η Αράχωβα, είχε κόσμο, αλλά σύμφωνα με το ρεπορτάζ του GRTimes.gr, δεν είχε την αναμενόμενη κίνηση, ούτε και την αναμενόμενη κατανάλωση προηγούμενων ετών.

Πτώση 10% σε πληρότητες

Από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τις ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, είναι, αναμφίβολα και η Αράχωβα, και γενικότερα οι ορεινοί προορισμοί.

Οι υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες, ακόμη και στους ορεινούς προορισμούς, βοήθησαν από τη μια για αποδράσεις και καφέ/φαγητό ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, από την άλλη «έλιωσαν» τις ελπίδες των εμπλεκόμενων των χειμερινών σπορ, αφού τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα ήταν σε… λήθαργο. Για τα τελευταία βέβαια, υπήρχε και επιπρόσθετος λόγος, αυτός, του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας, και τη σχετική του έγκριση.

«Ο κόσμος δεν είχε λεφτά, δεν είχαμε και τους καλύτερους πελάτες. Ήταν η κίνηση καλή, αλλά όχι όπως άλλες χρονιές» αναφέρουν στο GRTimes.gr επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται χρόνια στην Αράχωβα.

Σχετικά με τις πληρότητες, όπως αναφέρει στο GRTimes.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων Δωματίων Αράχωβας Καλούσσα Ναυπακτίτου ήταν ικανοποιητικές, υπήρξε ωστόσο μια μείωση της τάξεως του 5%-10%. «Μα, όταν όλα αυξάνονται και οι μισθοί παραμένουν οι ίδιοι, τι περιμένετε;» προσθέτει.

Αναφορικά με τις τιμές, επισημαίνει ότι έχουν παραμείνει οι ίδιες με την περσινή σεζόν, «από 80 ευρώ το δίκλινο μέχρι 250 – 300 ευρώ, ανάλογα τον τύπο του δωματίου». Γι’ αυτήν την περίοδο, οι τιμές για τις καθημερινές ημέρες κυμαίνονται από τα 70 ευρώ το δίκλινο στα καταλύματα της Αράχωβας, ενώ για τα Σαββατοκύριακα, «εξαρτάται από τη ζήτηση» συμπληρώνει η ίδια.

Πεσμένη και η κατανάλωση

Η μείωση που κατέγραψαν οι επαγγελματίες στην Αράχωβα, δεν αφορούσε μόνο στις διανυκτερεύσεις, αλλά και στην κατανάλωση στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μπορεί η εορταστική περίοδος να σημείωσε αυξητική τάση, ωστόσο, όλοι, περιμένουν το χιόνι και την πλήρη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού.

«Από δω και πέρα περιμένουμε ένα καλό “μπαμ”» λέει στο GRTimes.gr η Αχτίδα Κορίτου μαγείρισσα η ίδια και ιδιοκτήτρια εστιατορίου στο κέντρο της Αράχωβας εδώ και 22 χρόνια.

Όπως η ίδια μας εξηγεί, η κατανάλωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ήταν λιγότερη, ενώ γενικότερα υπάρχει μια αύξηση στον λογαριασμό κατά 5 ευρώ/άτομο, η οποία βεβαίως οφείλεται στις αυξήσεις των πρώτων υλών κλπ.

Οι περισσότεροι πελάτες στο εστιατόριο της κας. Κορίτου, κατά τη χειμερινή σεζόν, είναι Έλληνες, όμως όπως η ίδια τονίζει, έχοντας και την εμπειρία λειτουργίας και τους καλοκαιρινούς μήνες, «έχουμε και ξένους αλλά και Έλληνες το καλοκαίρι, οικογένειες, λεωφορεία που επισκέπτονται τους Δελφούς».

Το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού

Το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, ο Παρνασσός, ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 23 Δεκεμβρίου 2023, για βόλτα. Δεν υπήρχε επαρκής χιονόπτωση για χιονοδρομία, ωστόσο όπως ενημερώνεται το GRTimes.gr από εμπλεκόμενους του χώρου, η επάρκεια ή μη χιονιού για χιονοδρομία ποτέ δεν έχει επηρεάσει την επισκεψιμότητα της Αράχωβας. Άλλωστε, ο περισσότερος κόσμος, τουλάχιστον την εορταστική περίοδο, πηγαίνει στην περιοχή, για απόδραση στη φύση, στο βουνό, και όχι, αποκλειστικά για ενασχόληση με τα χειμερινά σπορ.

Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού ξεκίνησε, χθες (Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024) και για χιονοδρομία με τις πίστες του Αίολου, του Περικλή και της Αφροδίτης να έχουν δοθεί στους χιονοδρόμους, ενώ από αναβατήρες, οι τηλεκαμπίνες «Αφροδίτη» και «Ήρα»,  Αίολος, Βάκχος, Περικλής, baby1 θα είναι σε λειτουργία.

Ένας από τους βασικούς αναβατήρες του χιονοδρομικού, ο «Ηρακλής», -όπως έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία διαχειρίζεται το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού καθώς και το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας – Καϊμακτσαλάν- θα μείνει εκτός λειτουργίας, ούτως ώστε να αντικατασταθεί με έναν καινούριο, σύγχρονο, ταχύτερο και πιο «πράσινο» αναβατήρα, μέγιστου προϋπολογισμού περίπου 10.000.000 €.

«Με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθεί σημαντικά η εμπειρία των χιονοδρόμων, θα αυξηθεί η δυναμικότητα του αναβατήρα καθώς επίσης ο δείκτης ασφάλειας λειτουργίας, ενισχύοντας παράλληλα το «πράσινο» αποτύπωμά του, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Στρατηγικής Βιωσιμότητας της ΕΤΑΔ» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση της ΕΤΑΔ.

«Τώρα, που άνοιξε το χιονοδρομικό και για χιονοδρομία, ευελπιστούμε ότι θα τα πάμε καλύτερα. Εάν έχουμε χιόνι, θα είμαστε καλύτερα» δηλώνουν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή στο GRTimes.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελληνικός Σύλλογος Τουριστικής Χιονοδρομίας: Αντιδράσεις για τη μη λειτουργία του «Ηρακλή» στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού

Μικρή η σεζόν – Η Ελλάδα να φανεί ως προορισμός όλων των εποχών

Η Αράχωβα απέχει μόλις 10 χλμ. από τον ‘Ομφαλό της Γης’ – τους Δελφούς, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η Αράχωβα, εκτός από τα δικά της σημεία και αξιοθέατα, αποτελεί επίκεντρο επισκέψεων και σε μοναστήρια (η μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη, 20 χλμ. από Αράχωβα, το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ελλάδας του 11ου αι., κλπ.),  σπήλαια (του Πανός ή Κωρύκειο Αντρο, στο 7ο χλμ. Αράχωβας – Επταλόφου, στην τοποθεσία Καλύβια Λιβαδίου), ιστορικά και μαρτυρικά χωριά (σ.σ. το μαρτυρικό Δίστομο, γνωστό για το βάρβαρο αιματοκύλισμα της 10ης Ιουνίου 1944, από τους Ναζί,  έδρα του Δήμου Διστόμου – Αράχωβας- Αντίκυρας) κλπ., στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού που ιδρύθηκε το 1938 και εκτείνεται σε 35.000 στρέμματα.

Είναι και οι παραλίες της, για την καλοκαιρινή περίοδο, σε μια απόσταση περίπου 20 – 30 λεπτών της ώρας, με τον οικισμό Άσπρα Σπίτια (22 χλμ.), την Αντίκυρα παραθαλάσσια κωμόπολη, τον Άγιο Ισίδωρο κλπ.

«Η Ελλάδα πρέπει, επιτέλους, να φανεί ως προορισμός όλων των εποχών. Χρειάζονται σωστές καμπάνιες στο εξωτερικό. Η Ελλάδα, είναι δεύτερη σε βουνά, μετά την Αυστρία, στην Ε.Ε.» δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων Δωματίων Αράχωβας Καλούσσα Ναυπακτίτου.

Όπως η ίδια εξηγεί, η σεζόν για την Αράχωβα, όπως και για όλους τους ορεινούς προορισμούς, είναι μικρή. «Αυτό πρέπει να αλλάξει» δηλώνει η ίδια συμπληρώνοντας «οι ξένοι δεν μας ξέρουν, μας μαθαίνουν από τους Δελφούς» υπογραμμίζοντας πως τουλάχιστον ένα ποσοστό της τάξεως του 20% – 30% θα μπορούσε να απορροφάται και από αλλοδαπούς τουρίστες κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Σε αντίθεση με τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου λόγω της γειτνίασης της Αράχωβας με τους Δελφούς, υπάρχουν κάποια λίγα καταλύματα που καταγράφουν καλύτερα στατιστικά ακόμη και σε σχέση με τον χειμώνα.

«Από τα 100 περίπου καταλύματα που δραστηριοποιούνται στην Αράχωβα και γύρω από αυτήν, περίπου 20 – 25 λειτουργούν και το καλοκαίρι, και σ’ αυτά, το 99% της πελατείας τους είναι ξένοι τουρίστες» επισημαίνει η κα. Ναυπακτίτου.

Τέλος, να σημειώσουμε, ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑ.Τ., το 2022 καταγράφηκαν 151.512 επισκέπτες στο Αρχαιολογικό μουσείο Δελφών και 332.870 στον Αρχαιολογικό Χώρο Δελφών. Βάσει των τελευταίων στοιχείων, τον Αύγουστο του 2023, οι επισκέπτες ήταν 17.032 και 51.231 ενώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023 καταγράφηκαν 146.465 και 332.409 αντίστοιχα.

*Φωτογραφία αρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελατοχώρι Πιερίας: Επιτέλους, χιόνισε και οι επαγγελματίες ελπίζουν σε… «άσπρη μέρα» – Σε ετοιμότητα και το χιονοδρομικό κέντρο

Π. Τοκούζης – ΣΕΤΚΕ: Το 2024 θα είναι μια καλή τουριστική σεζόν – Εν αναμονή για το ‘Ρόδος Pass’

Θεσσαλονίκη: Παντρεύεστε; Ραντεβού στην 21η έκθεση γάμου Expo Wedding

 

 

 

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top