Αντιδρούν Ομοσπονδία και Σύλλογοι ορειβατών για το εισιτήριο στον Όλυμπο

Αντιδρούν Ομοσπονδία και Σύλλογοι ορειβατών για το εισιτήριο στον Όλυμπο

Έντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης όσο και των μεγάλων Ορειβατικών Συλλόγων της επικράτειας, αναφορικά με τη θέσπιση εισιτηρίου (στα 6 ευρώ ανά άτομο/την ημέρα και στα 12 για τα ΙΧ) από την πλευρά της κυβέρνησης για τη διέλευση, την επίσκεψη, την εκπαίδευση, την έρευνα, την επαγγελματική δραστηριότητα, την ορειβασία και την ερασιτεχνική θήρα, στο βουνό του Ολύμπου.  

Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ορισμένοι από τους εκπροσώπους των συλλόγων που μιλούν στο GRTimes δεν εκφράζουν τις απόψεις όλων των μελών του συλλόγου τους, καθώς το ζήτημα είναι πολύ πρόσφατο και οι περισσότεροι απουσιάζουν από τη βάση τους με άδεια, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες συνελεύσεις για να παρθούν συλλογικές αποφάσεις.

Ωστόσο δίνουν το στίγμα, το οποίο στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν συμπλέει με τις αποφάσεις των κυβερνητικών στελεχών. 

“Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που σηκώνει πολύ συζήτηση. Καταρχάς δεν συζητάμε για το εισιτήριο των 6 ευρώ, ούτε για τα 12 ευρώ που απαιτείται για τα ΙΧ. Αυτά τα ποσά στην εποχή μας είναι πάρα πολύ μεγάλα. Που αντιστοιχούν αυτά τα 12 ευρώ; Το πάρκινγκ που υπάρχει είναι αφύλαχτο, ενώ σε κάποια σημεία η διαδρομή εγκυμονεί κινδύνους με κατολισθήσεις” αναφέρει αρχικά στο GRTimes, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, Νίκος Κοντός. 

Και συμπληρώνει πως “εγώ προσωπικά, δεν είμαι εντελώς αντίθετος με τη θέσπιση του εισιτηρίου. Είμαι όμως εντελώς αντίθετος με τον τρόπο που θέτουν το ζήτημα. Φέτος ως Ομοσπονδία έχουμε πληρώσει σεβαστά ποσά για να κάνουμε συντηρήσεις στο μονοπάτι. Ο Φορέας από την πλευρά του, δεν έχει δώσει ούτε ευρώ. Επίσης αντικαθιστούμε πινακίδες σήμανσης που έχθουν φθαρεί από το χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, περίμενα να υπάρχει ένα σκεπτικό που θα ανταποδοτικό για τον ορειβάτη” συμπληρώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. 

Και εξηγεί: “Θα περίμενα για παράδειγμα να υπάρχει κάποιος υπάλληλος που θα μαζεύει τα σκουπίδια από το μονοπάτι. Ότι θα γίνεται η συντήρηση του μονοπατιού. Ότι θα μισθώνεται ένα ελικόπτερο, ότι θα οργανωθεί μονάδα διασωστών με διασωστικό υλικό. Καταλάβατε; Περίμενα να δω ανταποδοτικά οφέλει του Φορέα προς όφελος του Δρυμού. Έτσι όπως θεσπίζεται τώρα, φαίνεται καθαρά εισπρακτικό και έτσι όπως το δίνει στον ιδιώτη είναι ακόμα χειρότερο”. 

Τα ποσά που ξεφεύγουν και η συνάντηση με τον Γ. Αμυρά 

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ο προέδρου της Ομοσπονδίας, η αντίδραση το αμέσως επόμενο διάστημα από τους ορειβάτες θα είναι σημαντική. “Αν το σκεφτούμε με ποσά. Αν κάποιος πάρει τη σιδηροδρομική γραμμή με προορισμό τον ΣΣ Λιτοχώρου, όταν φτάσει εκεί, επειδή δεν υπάρχει σύνδεση με ΜΜΜ για το βουνό θα κληθεί να πληρώσει 25 ευρώ στο ταξί. 25 ανέβα και 25 κατέβα είναι 50 ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε τα έξοδα του εισιτηρίου, του φαγητού και των ημερών διαμονής, το πράγμα ξεφεύγει. Ποιος θα μπορέσει να διαθέσει αυτά τα χρήματα;” σημειώνει στο GRTimes o κ. Κοντός. 

Και προσθέτει ότι εξίσου δυσάρεστο είναι και το γεγονός ότι απουσιάζει ο διάλογος. “Επειδή συμμετέχουμε και στη συνέλευση του Φορέα, εμείς το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου το καταψηφίσαμε. Μας είχαν υποσχεθεί μια συνάντηση και μια συζήτηση με τον αρμόδιο υφυπουργό για τα θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, τον Γιώργο Αμυρά, όμως αυτή η συνάντηση θα γινόταν τον Σεπτέμβριο. Τώρα μας λένε ότι το σχέδιο νόμου είναι προ των πυλών”.  

Συμβαίνει και στο εξωτερικό αλλά όχι έτσι…

Στο μεγάλο αντίτιμο του εισιτηρίου στάθηκε μιλώντας στο GRTimes ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου Αθηνών, Πάνος Χλωροκώστας. 

“Θεωρώ ότι ακόμη και αν περάσει ο συγκεκριμένος νόμος θα πρέπει να γίνει μια γενναία μείωση του εισιτηρίου. Ποσά που ξεπερνούν τα 100 ευρώ για τρεις ημέρες στον Όλυμπο δεν μπορούμε να μπουμε καν στη διαδικασία να τα συζητήσουμε αυτές τις εποχές” αναφέρει ο κ. Χλωροκώστας και αναφέρεται σε ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό.

“Η αλήθεια είναι πως πράγματι, πρόκειται για ένα μέτρο που το συναντάμε πλέον στο εξωτερικό. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στον εθνικό δρυμό του Yellowstone, υπάρχει εισιτήριο και μάλιστα τσουχτερό. Αλλά εκεί υπάρχει και έφιππη αστυνομία, υπάρχει περίθαλψη, υπάρχουν τα πάντα και νιώθεις ότι τα χρήματα που δίνεις δεν πηγαίνουν στο βρόντο. Εδώ θα περίμενε κανείς, ότι τα χρήματα που θα εισπραχθούν από το μέτρο, θα διατεθούν στη συνέχεια για τη βελτίωση του εθνικού δρυμού. Για μια επιστημονική μελέτη. Θέλει μια προετοιμασία όλο αυτό το εγχείρημα και όχι πρόχειρα πράγματα”. 

Θα σταματήσουν να ανεβαίνουν με σαγιονάρες στον Μυτικα

Φυσικά δεν λείπουν και οι φωνές που συμφωνούν απόλυτα με το μέτρο καθώς – σύμφωνα με την άποψή τους – το μέτρο θα βάλει φραγμό στους ερασιτέχνες ορειβάτες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και ανεβαίνουν στο βουνό χωρίς να διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα. Μια τέτοια διαφορετική άποψη, είναι αυτή του προέδρου του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ευθύμιου Χατζηθεόκλητου. 

“Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει η διέλευση στον Όλυμπο να γίνει ελεγχόμενη. Το λέω εγώ αυτό, επειδή δεν το έχουμε συζητήσει με τον σύλλογο. Πρέπει να σταματήσουν επιτέλους κάποιοι να επιχειρούν την ανάβαση στο βουνό χωρίς τα κατάλληλα μέσα. Έχουμε δει παιδάκια με σαγιονάρες να προσπαθούν να ανέβουν τον Μύτικα. Και ο Όλυμπος δεν είναι απλό βουνό. Είναι το πιο επικίνδυνο στη χώρα και η ανάβαση του απαιτεί τουλάχιστον τα βασικά μέσα ασφαλείας. Από τα παπούτσια που φοράς μέχρι τον υπόλοιπο εξοπλισμό σου (σχοινιά, κράνος κτλ). Πόσες φορές μέσα στο χρόνο είδαμε ανθρώπους να παθαίνουν ατύχημα ή ακόμα και να χάνουν τη ζωή τους; Ελπίζω ότι με το μέτρο αυτό θα δημιουργηθούν τουλάχιστον ελεγκτικοί μηχανισμοί για να μη σημειωθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά”, ανέφερε στο GRTimes ο κ. Χατζηθεόκλητος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όλυμπος: Συνεχίζονται για τρίτη μέρα οι έρευνες για τον 35χρονο ορειβάτη

Όλυμπος: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό ορειβάτη

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top