Ασημένιος Τουρισμός: 13,6 δις ευρώ για την Ελλάδα ο τουρισμός τρίτης ηλικίας

Ασημένιος Τουρισμός: 13,6 δις ευρώ για την Ελλάδα ο τουρισμός τρίτης ηλικίας

Μπορεί η Ελλάδα στη συνείδηση των επισκεπτών της ανά τον κόσμο να συνδέεται με το χαρακτηριστικό δίπτυχο «ήλιος + θάλασσα», ωστόσο η χώρα μας προσφέρεται για όλες τις μορφές τουρισμού, 365 ημέρες τον χρόνο. «Το 2010 ο τουρισμός τρίτης ηλικίας απορροφούσε το 15%, όμως μεταξύ 2030-2050 θα φτάσει στο 35%» δηλώνει στο GRTimes.gr ο καθηγητής Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Λαλένης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Μία σημαντική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία μπορεί να αποτελέσει ο τουρισμός τρίτης ηλικίας ή αλλιώς Ασημένιος Τουρισμός, καθώς σύμφωνα με έρευνα του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις για την Ασημένια Οικονομία η οποία παρουσιάστηκε στο Καθημερινή Health Summit, μπορεί να συνεισφέρει 13,6 δισ. ευρώ και 173.000 επιπλέον θέσεις εργασίας σε διάστημα πέντε ετών. Όπως επισημάνθηκε βάσει στοιχείων που παρουσίασε η επικεφαλής Ερευνών της διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση, το 1/3 της συνολικής δαπάνης των Ευρωπαίων τουριστών τα επόμενα χρόνια θα προέρχεται από άτομα ηλικίας 65 ετών και πάνω.

«Οι τουρίστες τρίτης ηλικίας είναι συνήθως συνταξιούχοι και η χρονική περίοδος για τις διακοπές τους είναι αρκετά ευρύτερη από τη συνηθισμένη» δηλώνει στο GRTimes.gr ο καθηγητής Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Λαλένης, υπεύθυνος και για τον πολεοδομικό σχεδιασμό του νέου πρότζεκτ του Ομίλου Κουρτίδης, Alexandrou Chora, το οποίο θα αναπτυχθεί στην παραλία του Οφρυνίου στην Καβάλα.

Ο ίδιος εξηγεί πως εκτός από το κλασσικό «ήλιος, θάλασσα, φαγητό» οι τουρίστες τρίτης ηλικίας ενδιαφέρονται και για τον πολιτιστικό, ιστορικό, αρχαιολογικό τουρισμό. «Τους ενδιαφέρουν οι πολιτιστικές δραστηριότητες, οι ιαματικές, οι εναλλακτικές ευεξίας» δηλώνει προσθέτοντας ότι βάσει ερευνών παρατηρείται αύξηση της πίτας και για το συγκεκριμένο είδος τουρισμού.

Μάλιστα επισημαίνεται πως στις μέρες μας οι ηλικιωμένοι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από ό,τι στο παρελθόν: είναι πιο υγιείς, ξοδεύουν περισσότερα χρήματα, ταξιδεύουν πιο συχνά και διαμένουν περισσότερες ημέρες σε προορισμούς σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τον τόπο διαμονής τους. Απαιτούν υπηρεσίες καλής ποιότητας, λόγω προγενέστερων ταξιδιωτικών εμπειριών, έχουν δηλαδή σαφέστερη αντίληψη του τι σημαίνει ποιότητα.

Στόχος το 15% της αγοράς δεύτερης κατοικίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας για τον Ασημένιο Τουρισμό που διενήργησε η διαΝΕΟσις, εάν η Ελλάδα θέσει ως στόχο να κατακτήσει το 15% της αγοράς δεύτερης κατοικίας για τους Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους, τότε θα χρειαστούμε 400.000 κατοικίες τα επόμενα 20 χρόνια.

Από την πώληση ή τη μακροχρόνια ενοικίαση 20.000 κατοικιών τον χρόνο και με τους νέους ιδιοκτήτες να περνούν κατά μέσο όρο 6 μήνες τον χρόνο στη χώρα μας, η επίδραση στο ΑΕΠ θα είναι πάνω από 5 δισ. ευρώ ετησίως και θα δημιουργηθούν περίπου 60.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πρωτοπόρος η Ισπανία

Ο τουρισμός της τρίτης ηλικίας χωρίζεται στον βραχυχρόνιο τουρισμό και τον λεγόμενο «snowbird τουρισμό», όπου οι επισκέπτες μένουν μακροχρόνια, νοικιάζοντας ή αγοράζοντας μία κατοικία.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Πλάτων Τήνιο, καθώς το 7,3% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι μετά τη συνταξιοδότησή του θέλει να μείνει μόνιμα στη Ν. Ευρώπη, η χώρα που είναι καλύτερα προετοιμασμένη να τους υποδεχθεί είναι η Ισπανία, η οποία έχει επενδύσει σε αυτό από τη δεκαετία του 1950, αν και σε βάρος του περιβάλλοντος, το οποίο υποβαθμίστηκε.

«Η Ελλάδα, έχοντας μπει αργότερα στο παιχνίδι, έχει το πλεονέκτημα ότι έχει μάθει από τα λάθη των άλλων», σημειώνει ο κ. Τήνιος στο πλαίσιο της παρουσίασης της έρευνας της διαΝΕΟσις, τονίζοντας ότι ως πιο εξωτικός προορισμός από την Ισπανία, η Ελλάδα μπορεί να επενδύσει σε αυτό για να έχει πιο ποιοτική εισροή τουρισμού.

Στον χάρτη μπαίνει και η Βόρεια Ελλάδα

Μπορεί η Ελλάδα, μέχρι στιγμής, να μην έχει αναπτύξει τον Ασημένιο Τουρισμό, στο βαθμό που θα ήθελε και θα μπορούσε, ωστόσο δειλά δειλά περιοχές, κυρίως στη Νότια Ελλάδα, τοποθετούνται στον παγκόσμιο χάρτη και σ’ αυτό το είδος τουρισμού.

Όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο κ. Λαλένης, η Πελοπόννησος και η Κρήτη είναι οι πιο αναγνωρισμένες περιοχές της Ελλάδας σ’ αυτό το είδος τουρισμού. Ωστόσο, όπως πρόσφατα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 36ης Philoxenia στη Θεσσαλονίκη, το νέο πρότζεκτ του Ομίλου Κουρτίδη με το Alexandrou Chora στην παραλία Οφρυνίου Καβάλας, μεταξύ των τεσσάρων ενοτήτων που θα αναπτυχθούν σε 175 στρ. είναι και το Alexandrou Village το οποίο θα αποτελείται από 200 πολυτελή σπίτια και θα μπορεί να φιλοξενήσει 560 κατοίκους.

Όπως έχει ήδη γράψει το GRTimes.gr, με τη δημιουργία του Alexandrou Village, ο Όμιλος θα απευθυνθεί στην τρίτη ηλικία, δηλαδή σε άτομα που δεν έχουν εποχικότητα στις διακοπές τους, που ενδιαφέρονται για το ιστορικό και πολιτισμικό χαρακτήρα των περιοχών που επισκέπτονται και παράλληλα διαθέτουν πολύ ελεύθερο χρόνο.

Μάλιστα η προσέλκυση τουρισμού τρίτης ηλικίας θα αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή ενώ θα την αναβαθμίσει και θα της αποφέρει μελλοντικά σημαντικά οικονομικά οφέλη. Εκτός των κατοικιών στο Alexandrou Village θα γίνει διαμόρφωση όλων των απαραίτητων ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων και κοινωφελών εγκαταστάσεων, του οδικού δικτύου και του δικτύου πεζοδρόμων, ενώ θα περιλαμβάνεται και η κατασκευή όλων των απαραίτητων τεχνικών υποδομών για τη λειτουργία του ως αυτόνομου οικισμού, σε αλληλεπίδραση πάντα με τις παρακείμενες δραστηριότητες του γειτονικού οικισμού.

Σχετικά με την προέλευση του τουριστών τρίτης ηλικίας, εκτός από το έντονο τουριστικό ενδιαφέρον από χώρες της Βαλκανικής αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον συνεργασίας για το Alexandrou Village από τις Σκανδιναβικές χώρες και όπως αναφέρει ο κ. Λαλένης η περιοχή προσφέρεται και για αρχαιολογικό τουρισμό με τους Φιλίππους, την αρχαία Αμφίπολη, τα βυζαντινά κάστρα κτλ., και για αγροτουρισμό ήπιας ανάπτυξης με το Παγγαίο όρος, για ιαματικό τουρισμό με τα λουτρά Ελευθερών κτλ.

Οι βασικές αρχές για την ανάπτυξη του Ασημένιου τουρισμού

Σχετικά με τις βασικές αρχές που διέπουν την ανάπτυξη του τουρισμού τρίτης ηλικίας στην περιοχή παρέμβασης στην παραλία Οφρυνίου είναι οι παρακάτω:

  • Βιωσιμότητα στην τουριστική ανάπτυξη, δηλαδή επίτευξη του καλύτερου οικονομικού αποτελέσματος για τον άνθρωπο και για το φυσικό περιβάλλον στο παρόν και στο μέλλον
  • Εναρμόνιση του τουρισμού τρίτης ηλικίας με το φυσικό, πολιτισμικό και ανθρώπινο περιβάλλον
  • Συνδυασμός περισσότερων μορφών τουρισμού (ιαματικός τουρισμός, τουρισμός ευεξίας, πολιτιστικός τουρισμός), ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των ατόμων τρίτης ηλικίας για προβολή αξιοθέατων, ψυχαγωγία και εκπαίδευση
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής των τουριστών τρίτης ηλικίας μέσα από τον κατάλληλο σχεδιασμό
  • Διάδοση και ανταλλαγή εμπειριών και γνώσης στο πλαίσιο μίας στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης
  • Αναπτυξιακό πρότυπο που θα βασίζεται σε φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα διαχείρισης του τουρισμού
  • Σχεδιασμός υποδομών που να εξυπηρετούν τα άτομα τρίτης ηλικίας (μεταφορές, εναλλακτικές μορφές ενέργειας κλπ)
  • Προσβάσιμος τουρισμός, δηλαδή τουρισμός που είναι προσπελάσιμος από όλα τα άτομα ανεξαρτήτως αναπηρίας, προβλημάτων κινητικότητας ή ειδικών αναγκών ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση από όλους στην περιοχή με ασφάλεια
  • Βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών της περιοχής.

Σημειώνεται ότι η περιοχή της παραλίας Οφρυνίου (Costa Ofrynio) απέχει 45 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη (100 χλμ. στην Εγνατία Οδό), 60 χλμ. από Καβάλα, 56 χλμ. από Δράμα, 60 χλμ. από Σέρρες και 100 χλμ. από τα ελληνο- βουλγαρικά σύνορα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κοurtidis Group: Η επένδυση των 50 εκ. που θα δώσει λάμψη στην Τούζλα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top