Δ. Χαλκηδόνας: Μια απέραντη χωματερή πλάι σε περιοχή…Natura (ΦΩΤΟ)

Δ. Χαλκηδόνας: Μια απέραντη χωματερή πλάι σε περιοχή…Natura (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Aπέραντη χωματερή θυμίζουν σε διάφορα σημεία αγροτόδρομοι στον Δήμο Χαλκηδόνας πέριξ του χωριού Γέφυρα, το οποίο απέχει από το αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης περίπου 25 χιλιόμετρα.

Μια απλή βόλτα στην περιοχή, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι οι ασυνείδητοι πετούν χωρίς τύψεις, οτιδήποτε και έχουν μετατρέψει συγκεκριμένα σημεία σε σκουπιδότοπους. Στα μέρη αυτά, μπορεί να βρει κανείς από πεταμένους καναπέδες, σημαίες και γλάστρες, μέχρι μπάζα, πλακάκια, πλαστικές σακούλες, τούβλα, ξύλινες σανίδες, ξερόχορτα.

Αντικείμενα, που πέρα από την φοβερή ρύπανση που προκαλούν στο περιβάλλον – καθώς οι παράκτιες περιοχές του δήμου Χαλκηδόνας είναι περιοχές εκτός των άλλων και περιοχές Natura που θα έπρεπε να προστατεύονται – αποτελούν και κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Και καθώς βρισκόμαστε στην αντιπυρική περίοδο και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, μια σπίθα στη συγκεκριμένη περιοχή, αρκεί, για να φέρει την καταστροφή.

«Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην περιοχή μας υπάρχουν αρκετοί ασυνείδητοι. Εμείς ως δήμος και οι υπηρεσίες μας, τρέχουμε καθημερινά να συμμαζέψουμε οτιδήποτε συμμαζεύεται, αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένα όργανο, μια υπηρεσία φύλαξης των συγκεκριμένων χώρων, καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν αυτά τα φαινόμενα» αναφέρει στο GRTimes ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Σταύρος Αναγνωστόπουλος.

Προσθέτει δε, ότι η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη από τη στιγμή που ολόκληρος ο δήμος Χαλκηδόνας, διαθέτει 400.000 στρέμματα «με ρεματιές, με κανάλια, με χώρους παλιών λατομείων, οι οποίοι μετατρέπονται σε χώρους εναπόθεσης μπαζών, με τον έλεγχο και την περιφρούρηση να είναι αδύνατη, παρά τις εργατοώρες που ξοδεύουμε για να μπορέσουμε να συμμαζέψουμε τους χώρους αυτούς».

Σε ερώτηση για το αν η έλλειψη φύλαξης εξωθεί επιτήδειους και από άλλες περιοχές ώστε να πετούν τη νύχτα μπάζα και κάθε λογής απορρίμματα στα συγκεκριμένα σημεία, ο δήμαρχος Χαλκηδόνας υπογράμμισε πως «ο δήμος όπως και κάθε περιοχή που βρίσκεται πλησίον της βιομηχανικής ζώνης υφίσταται τέτοια πίεση και ζει αυτό το πρόβλημα. Το ίδιο συνέβη πριν από λίγο χρονικό διάστημα και στον δήμο Δέλτα με στρώματα που είχαν πεταχτεί από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για πολλά χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων, που δεν έχουν μια είσοδο και μια έξοδο, αλλά διασπείρονται παντού στην περιοχή. Μόνο συμπωματικά θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε τέτοιες παραβάσεις ή έπειτα από καταγγελίες».

«Κάνουμε έκκληση στους πολίτες να καταγγέλλουν κάθε περιστατικό που πέφτει στην αντίληψή τους και προς την συνείδηση αυτών που ανεξέλεγκτα πετούν τα απορρίμματά τους στην περιοχή. Έκκληση κάνουμε και προς την Πολιτεία ώστε να οργανώσει ένα σχέδιο φύλαξης αυτών των χώρων» καταλήγει ο κ. Αναγνωστόπουλος στο GRTimes.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ