Δήμος Καλαμαριάς: Αυτή είναι η νέα απόφαση του Δ.Σ για τη μαρίνα Αρετσούς

Δήμος Καλαμαριάς: Αυτή είναι η νέα απόφαση του Δ.Σ για τη μαρίνα Αρετσούς

Καθαρογράφηκε και δημοσιεύτηκε η σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, με την οποία ζητείται μεταξύ άλλων από το ΤΑΙΠΕΔ και τα συναρμόδια υπουργεία, η απόσυρση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της μαρίνας Καλαμαριάς.

Την άμεση αναστολή από το ΤΑΙΠΕΔ, της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της μαρίνας Καλαμαριάς και την έκδοση προεδρικού διατάγματος για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μόνο εφόσον ληφθούν οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας, όπως καταγράφηκαν στις τελευταίες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Καλαμαριάς της 22ας Μαρτίου, όπως δημοσιεύεται σήμερα.

Με βάση την απόφαση, η διοίκηση του δήμου εντέλλεται να χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα, ώστε να μην προχωρήσει κανένας διαγωνισμός/πρόσκληση ενδιαφέροντος ή άλλη διαδικασίας “εις βάρους του τόπου και των συνδημοτών”, ενώ η άποψη της τοπικής κοινωνίας είναι γνωστή και επιπλέον θα αποτυπωθεί με τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, η διοργάνωση του οποίου διερευνάται.

Ακόμη, τονίζεται πως “μόνο με την πλήρη και καθολική αποδοχή των αιτημάτων του Δήμου, η επένδυση θα λειτουργήσει προσθετικά στην τοπική οικονομία, θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και θα τύχει της αποδοχής των οργάνων και του λαού της Καλαμαριάς, που στη μεγάλη του πλειοψηφία επιθυμεί την αξιοποίηση της Μαρίνας, με ήπια όμως μορφή, χωρίς να υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής της πόλης μας”.

“Πρέπει να επιτελέσουμε άλλωστε το χρέος μας απέναντι στους παππούδες μας, που ξεριζωμένοι από τις Αλησμόνητες Πατρίδες έστησαν μια ολόκληρη κοινωνία δίπλα στη θάλασσα, όπως και απέναντι στις επερχόμενες γενιές, χρέος που απορρέει από την αίσθηση ευθύνης και καθήκοντος όλων μας”, καταλήγει η απόφαση.

Σημειώνεται πως η απόφαση εγκρίθηκε καθώς ψηφίστηκε με 36 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 40 συμβούλων, ενώ κατά ψήφισαν οι. Ν. Γαβριήλ, από το συνδυασμό «Δημιουργούμε το Μέλλον
Καλαμαριά Αλλιώς» και οι Β. Αντωνάκη, Λ. Ντιντή και Δ. Χατζή από το συνδυασμό “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας  Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, οι Βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου, Δημήτρης Κούβελας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Χάρης Καστανίδης, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Αρβανιτίδης και Λεωνίδας Στολτίδης.

Επιστολές αναγνώστηκαν από τον υφυπουργό Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας Θράκης), Σταύρο Καλαφάτη, από τη Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΜΕΡΑ 25 Κωνσταντίνα Αδάμου, από τον Τομεάρχη Πολιτισμού της Ελληνικής Λύσης Γεώργιο Κομνηνός, από τον εκπρόσωπο τύπου του ΜΕΡΑ 25 Μιχάλη Κριθαρίδη, από τον Αντιπρόεδρο του ΠΣ Κεντρικής Μακεδονίας Μανώλη Λαμτζίδη, από τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γιώργο Τσακούμη, κ.α.

Ακολουθεί η απόφαση αναλυτικά:

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι ΚΑΤΑ Π Λ Ε Ι Ο Ψ Η Φ Ι Α

  1. Να ζητήσει από το ΤΑΙΠΕΔ και όλους τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Τουρισμού , Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Εσωτερικών, Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης και Γραφείο Πρωθυπουργού) την απόσυρση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος (αριθ. 22/01/2021 με ΑΔΑ 21PROC008058647 2021-01-27 ) για την αξιοποίηση της Μαρίνας Καλαμαριάς.
  2. Να μην εκδοθεί προεδρικό διάταγμα με την ΣΜΠΕ έτσι όπως αυτή τέθηκε στη διαβούλευση και χωρίς να ληφθούν ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ υπόψη οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας, έτσι όπως καταγράφηκαν στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με αριθ. 122/18-05-2020 και 39/22-02-2021.
  3. Να χρησιμοποιηθούν όλα τα ένδικα μέσα, όπως ήδη έχει αποφασιστεί με την 62/2021 Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής, ώστε να μην προχωρήσει κανένας διαγωνισμός /πρόσκληση ενδιαφέροντος ή άλλη διαδικασία εις βάρος του τόπου και των συνδημοτών μας. Η άποψη της τοπικής κοινωνίας είναι γνωστή και επιπλέον θα αποτυπωθεί με τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, του οποίου τη διοργάνωση ήδη διερευνούμε.
  4. Να κοινοποιηθεί η απόφαση αυτής της ιστορικής συνεδρίασης σε όλους τους παρόντες (Υπουργούς, Βουλευτές, Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ.λ.π.), ώστε να γίνει κοινή παράσταση στον Υπουργό Οικονομικών, Γραφείο Πρωθυπουργού και όπου άλλου κρίνεται απαραίτητο.

Μόνο με την πλήρη και καθολική αποδοχή των αιτημάτων του Δήμου, η επένδυση θα λειτουργήσει προσθετικά στην τοπική οικονομία, θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και θα τύχει της αποδοχής των οργάνων και του λαού της Καλαμαριάς, που στη μεγάλη του πλειοψηφία επιθυμεί την αξιοποίηση της Μαρίνας, με ήπια όμως μορφή, χωρίς να υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής της πόλης μας.

Πρέπει να επιτελέσουμε άλλωστε το χρέος μας απέναντι στους παππούδες μας, που ξεριζωμένοι από τις Αλησμόνητες Πατρίδες έστησαν μια ολόκληρη κοινωνία δίπλα στη θάλασσα, όπως και απέναντι στις επερχόμενες γενιές, χρέος που απορρέει από την αίσθηση ευθύνης και καθήκοντος όλων μας.

Διαβάστε επίσης: Καλαμαριά: Συστράτευση ενάντια στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη μαρίνα Αρετσούς

Μαρίνα Καλαμαριάς: Βγήκε ο διαγωνισμός- παραχωρείται για 45 χρόνια 

Δήμος Καλαμαριάς: Αλιευτικό καταφύγιο, για να προχωρήσει η παραχώρηση της Μαρίνας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top