Δήμος Νάουσας: Εξακόσιες φιάλες κρασιού στο βυθό του ποταμού Αράπιτσα

Δήμος Νάουσας: Εξακόσιες φιάλες κρασιού στο βυθό του ποταμού Αράπιτσα

Σε μια έξυπνη, πρωτόγνωρη για την τοπική κοινωνία αλλά και καινοτόμα δράση προχωράει ο δήμος Νάουσας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Οινοπαραγωγών Νάουσας και φορείς της πόλης. Πρόκειται για τη βύθιση φιαλών κρασιού παραγωγής Νάουσας στον ποταμό Αράπιτσα. «Είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί αυτή η έξυπνη δράση στην Ελλάδα και μάλιστα στα γάργαρα, τρεχούμενα παγωμένα νερά του ποταμού Αράπιτσα» δηλώνει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Europe Cult-Create που αφορά τις Δημιουργικές Βιομηχανίες και τον Δημιουργικό Τουρισμό, και συμμετέχει μαζί με οκτώ (8) εταίρους από ευρωπαϊκές χώρες, διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα βύθιση φιαλών κρασιού παραγωγής Νάουσας στον ποταμό Αράπιτσα.

«Πρόκειται για μια έξυπνη, καινοτόμα δράση, η οποία πραγματοποιείται στο εξωτερικό, στην Ελλάδα όμως είναι η πρώτη φορά» αναφέρει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021, στον Χώρο Θυσίας των Ναουσαίων Ηρωίδων, στις 10 το πρωί, θα λάβει χώρα η δράση, όπου και θα βυθιστούν στα γάργαρα, τρεχούμενα και παγωμένα νερά του ποταμού Αράπιτσα περισσότερες από 500 – 600 φιάλες Ναουσαίικου κρασιού.

Στόχος της δράσης είναι να παρακολουθούν σταδιακά το πώς εξελίσσεται το κρασί, πως ωριμάζει υπό αυτές τις συνθήκες και τι προσθετική αξία θα δώσει στο προϊόν.

Σημειώνεται πως η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Οινοπαραγωγών Νάουσας, τη Γαστρονομική Κοινότητα Νάουσας, την Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας, τον Εμπορικό Σύλλογο Νάουσας και τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης Νάουσας.

Προσθετική αξία στο προϊόν

Ως μια πρωτόγνωρη για τους ίδιους και παράλληλα καινοτόμα δράση χαρακτηρίζει τη βύθιση φιαλών κρασιών στον ποταμό Αράπιτσα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοπαραγωγών Νάουσας Γιώργος Φουντούλης.

«Θα παίρνουμε κάθε χρόνο οργανοληπτικά στοιχεία, θα παρακολουθούμε πώς θα γίνεται η παλαίωση, για να δούμε τι προσθετική αξία θα δώσει στο προϊόν» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Φουντούλης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι από τη στιγμή που στο Αιγαίο, για παράδειγμα, έχουν βρεθεί σε ναυάγια πλοίων, αμφορείς γεμάτοι κρασιά τα οποία ήταν εξαιρετικά, αυτό τους δίνει την ελπίδα ότι το πρωτόγνωρο εγχείρημα θα έχει επιτυχία.

Πόλη του Οίνου και της Γευσιγνωσίας

Η μακεδονίτικη πόλη γνωστή για τα τις αμπελουργικές της ζώνες ΠΟΠ, για τα κρασιά της και τα τοπικά της προϊόντα, τα ήθη και τα έθιμα, την ιστορία της και το αρχαιολογικό της ενδιαφέρον έχει ως στόχο να αποτελεί σημείο αναφοράς για συνέργειες και για την προβολή της ως πόλη του Οίνου και της Γευσιγνωσίας.

Η παραπάνω δράση με τη βύθιση φιαλών Ναουσαίικων κρασιών, σε συνδυασμό με το Φεστιβάλ Τρύγου που θα διεξαχθεί για δυο εβδομάδες -από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου– με πλήθος εκδηλώσεων πολιτιστικών, οινογευστικών κτλ.-, με τα παραδοσιακά ρακοκάζανα που θα βράζουν Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έρχονται να ενισχύσουν «με εξωστρέφεια το γαστρονομικό προφίλ του τόπου» επισημαίνει ο δήμαρχος κ. Καρανικόλας.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Οινοπαραγωγών Νάουσας θα συμμετέχει με επισκέψιμα οινοποιεία και δράσεις και όπως λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Φουντούλης αναφερόμενος στο Φεστιβάλ Τρύγου «θέλουμε να βοηθήσουμε και να βοηθηθούμε στην αναγνωρισιμότητα της Νάουσας ως πόλης του οίνου και της γευσιγνωσίας».

Ξεκινάει ο φετινός τρύγος

Σχετικά με το φετινό τρύγο, στην αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ Νάουσα η οποία θεσμοθετήθηκε το 1971, ο φετινός τρύγος θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοπαραγωγών Νάουσας Γιώργος Φουντούλης ο τρύγος θα ξεκινήσει με τις πρώιμες ποικιλίες όπως Chardonnay, Syrah, Cabernet, Merlot κτλ.

Σχετικά με την γηγενή ποικιλία Ξινόμαυρο – τη ναυαρχίδα της Νάουσας- η οποία συμμετέχει κατά 100% στην παραγωγή των οίνων Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ) «είναι πολύ νωρίς για να τρυγηθεί’ πιθανόν στα μέσα Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει» αναφέρει ο κ. Φουντούλης.

Το Ξινόμαυρο, η ερυθρά ποικιλία οιναμπέλου που καλλιεργείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην περιοχή, εμφανίζεται με αξιόλογο δυναμικό σε αρώματα ζύμωσης και παλαίωσης, αλλά επίσης και με ισορροπία στις περιεκτικότητες σακχάρων – οξέων – τανινών.

Τα κρασιά που κυκλοφορούν με την ένδειξη «Ονομασία Προέλευσης Νάουσα» έχουν βαθυκόκκινο χρώμα και χαρακτηριστικό άρωμα φρούτων που εξελίσσεται σε πλούσιο μπουκέτο, κατά τον ένα χρόνο παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια (υποχρεωτικό από τη νομοθεσία). Δίπλα στα βατόμουρα και τα δαμάσκηνα, εμφανίζονται η βανίλια και η κανέλλα. Τότε μαλακώνουν και οι τανίνες που χαρίζουν στο κρασί καλή δομή και πλούτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τρύγος 2021: Όταν ο Άγιος Αύγουστος κάνει το σταφύλι… κρασί!

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top