Ελληνικά Υδατοδρόμια: Γερμανοί επενδυτές, 100 εκ και 15 υδροπλάνα

Ελληνικά Υδατοδρόμια: Γερμανοί επενδυτές, 100 εκ και 15 υδροπλάνα

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ στην επόμενη πενταετία, θα πραγματοποιήσουν οι Γερμανοί επενδυτές που απέκτησαν το 75% της «Ελληνικά Υδατοδρόμια ΙΚΕ». Οι newcomers μέσα στις επόμενες ημέρες ιδρύουν την αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων που την άνοιξη του 2022 θα αρχίσει να εκτελεί πτήσεις στα Ιόνια νησιά ως Πάτρα, ανοίγοντας φτερά ως Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα.

Τα παραπάνω είναι τα «στεγνά» στοιχεία ενός επιχειρησιακού σχεδιασμού, αλλά πέρα από αυτά υπάρχουν και τα ντεσού μίας πολύ πρόσφατης ανακοίνωσης, αυτής της έγκρισης υδάτινου πεδίου στο Miraggio Thermal Spa Resort, που δείχνουν πως ο ελληνικός τουρισμός και μάλιστα αυτός που «αφήνει χρήμα», μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά από τα αμφίβια «ταξί».

« Τουρίστες εξωτερικού, που αποβιβάζονται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», θα παραλαμβάνονται από ένα αμφίβιο υδροπλάνο που στη συνέχεια θα τους μεταφέρει στο Miraggio ή και σε άλλα θέρετρα, κοντά στη Θεσσαλονίκη, που θα θελήσουν να αποκτήσουν υδάτινο πεδίο», είπε στο GRTimes.gr o κ. Τάσος Γκόβας, διαχειριστής της «Ελληνικά Υδατοδρόμια», αναδόχου των διαδικασιών έγκρισης αυτού του πρώτου υδάτινου πεδίου στη χώρα μας.

Τάσος Γκόβας

Από το «Μακεδονία» για το Κάνιστρο Χαλκιδικής και το Miraggio, η απόσταση, με υδροπλάνο, διανύεται σε λιγότερο από μισή ώρα, ενώ οδικώς είναι περί τη  μιάμιση ώρα, με καλές συνθήκες κυκλοφορίας. Στα ‘συν’ της μετακίνησης με υδροπλάνο, είναι και η διαφορετική εμπειρία για τον ταξιδιώτη, αρκεί οι αποστάσεις να μην είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με τον κ. Γκόβα, ο ιδανικός χρόνος πτήσης με υδροπλάνο, τόσο για τον επιβάτη όσο και για την εταιρεία (εμπορικά), είναι γύρω στα 30-40 λεπτά.

«Σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που κάναμε μεταξύ 2004-2008, η πιο εμπορική πτήση, πάντοτε γεμάτη, ήταν Κέρκυρα- Παξοί, 15’λεπτά, σα να πηγαίνεις με ταξί. Στα άλλα νησιά,  Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, οι πτήσεις είναι γύρω στο μισάωρο. Οι πιο μεγάλες πτήσεις, μίας ώρας, ήταν από Κέρκυρα για Πάτρα , ενώ πετούσαμε και για Ιταλία, Πρίντεζι- Κέρκυρα, 55 ‘ λεπτά».

Επιτέλους πτήσεις την άνοιξη του 2022

Η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» είναι η μία από τις δύο εταιρείες που «πολεμάνε» ( σ.σ. η άλλη είναι η Hellenic Seaplanes) εδώ και χρόνια, με την ακαμψία του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου η Ελλάδα, με την ακτογραμμή των περίπου 13.500 χιλιομέτρων και τα 230 κατοικήσιμα νησιά στα πελάγη της, να αποκτήσει δίκτυο μετακινήσεων με υδροπλάνα.

«Τώρα πλέον, βρισκόμαστε πολύ κοντά στη δημιουργία του πρώτου δικτύου υδατοδρομίων, σε Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο. Υπάρχουν αδειοδοτημένα υδατοδρόμια σε Πάτρα, Κέρκυρα και Παξούς και ως την επόμενη άνοιξη θα έχουν αδειοδοτηθεί τα υδατοδρόμια σε Κεφαλονιά, Ιθάκη  , Λευκάδα, Ζάκυνθο και Μεγανήσι.  Η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» έχει υπογράψει σύμβαση με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την υλοποίησή τους. Επίσης, έχει υπογραφεί σύμβαση με το Δήμο Ιωαννιτών για τη δημιουργία υδατοδρομίου στη Λίμνη, ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες για τα τρία μεγαλύτερα Διαπόντια Νησιά.

«Με ένα δίκτυο 10-11 υδατοδρομίων, μπορεί η λειτουργία της υπό σύσταση αεροπορικής εταιρείας να είναι βιώσιμη. Θα υπάρξουν άμεσα σχετικές ανακοινώσεις όμως μπορούμε να πούμε ότι από την άνοιξη του 2022, θα πετάμε με δύο ή και τρία καναδέζικα Τwin Otter. Η προμήθεια τρίτου υδροπλάνου για το 2022 θα εξαρτηθεί από το πως θα εξελιχθούν – λόγω κορωνοϊού- τα πράγματα για την κρουαζιέρα καθώς η Κέρκυρα είναι προορισμός για τον τουρισμό κρουαζιέρας. Σε διάστημα πενταετίας πάντως, οι επενδύσεις για την προμήθεια 15 υδροπλάνων συνολικά, θα φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Γκόβας.

Σύμφωνα με το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για τη δημιουργία υδατοδρομίων, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δίκτυα πρώτα θα δημιουργηθούν και θα λειτουργήσουν, σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο. Να σημειωθεί  ότι βάσει νόμου, άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου μπορεί να εξασφαλίσει μόνο φορέας του δημοσίου.

Έως τώρα, βορειοελλαδικοί φορείς δεν έδειξαν ιδιαίτερα αντανακλαστικά για τη δημιουργία υδατοδρομίων, είτε πρόκειται για οργανισμούς λιμένων, είτε για λιμενικά Ταμεία, ενώ οπωσδήποτε, λόγω της εμπλοκής στις αδειοδοτικές διαδικασίες των Περιφερειακών Οργάνων, είναι κρίσιμης σημασίας και ο χειρισμός των φακέλων από τη γραφειοκρατία.

Για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με την ιδιωτικοποιημένη ΟΛΘ Α.Ε., δεν έχουν προχωρήσει οι ενέργειες ίδρυσης υδατοδρομίου αν και υδατοδρόμιο θα μπορούσε να δημιουργηθεί και σε άλλα σημεία του θαλασσίου μετώπου της Θεσσαλονίκης.

«Υπήρξε καθυστέρηση, αλλά προχωράει το υδατοδρόμιο στο Λιμάνι «Άγιος Παύλος» της Καβάλας, σε συνεργασία με τον ΟΛΚ. Από την Καβάλα θα γίνονται πτήσεις σε Θάσο και σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπως Λήμνο και Άη Στράτη. Συζητήσεις είχαν γίνει με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, υπάρχει ενδιαφέρον για υδατοδρόμιο στην Αλεξανδρούπολη όπως και στη Σαμοθράκη, αλλά σταμάτησαν καθώς είναι σε εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΑ», είπε ο κ. Γκόβας σημειώνοντας ότι θα προχωρήσει και το υδατοδρόμιο στην Ηγουμενίτσα.

Εύκολη και φθηνή υπόθεση τα υδάτινα πεδία

Ωστόσο η ιδέα δημιουργίας υδάτινων πεδίων, σε περιοχές που υπάρχουν μεγάλα τουριστικά συγκρότημα, μάλλον είναι εξαιρετική αφού οι διαδικασίες είναι απλές, ταχείες και το κόστος μικρό, της τάξης των περίπου 10.000 ευρώ.

Σημειωτέον ότι στο υδάτινο πεδίο γίνονται μόνο πτήσεις charter, μέχρι  έξι ζεύγη πτήσεων (προσθαλάσσωση- αποθαλάσσωση) ημερησίως, ανά αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων, από υδατοδρόμια αλλά και από χερσαία αεροδρόμια.

«Το υδάτινο πεδίο είναι μία πολύ απλή μορφή υδατοδρομίου, για το οποίο δεν απαιτείται αδειοδότηση όπως στα υδατοδρόμια, ούτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χερσαίες εγκαταστάσεις με εξοπλισμό.

«Για τη λειτουργία υδάτινου πεδίου χορηγείται έγκριση σε περιοχές που υπάρχουν θαλάσσιοι διάδρομοι, τους οποίους προτείνει η εταιρεία που αναλαμβάνει τη διαδικασία. Η πρόταση ελέγχεται από ΥΠΑ, ΓΕΝ και το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Ναυτιλίας και εάν οι θαλασσοδιάδρομοι κριθούν ασφαλείς για την προσθαλάσσωση των υδροπλάνων, δίνεται η έγκριση. Οι επιβάτες, αποβιβάζονται σε σκάφος για να μεταφερθούν στη στεριά και με σκάφος μεταφέρονται για να επιβιβασθούν».

Με το υδροπλάνο μπορούν να μεταφερθούν ως 19 άτομα, μαζί με τις αποσκευές τους, 15 kg ο κάθε επιβάτης. Υπάρχει προγραμματισμός, τουλάχιστον αυτή των Γερμανών επενδυτών και για μικρότερο υδροπλάνο, μονοκινητήριο των 6-8 θέσεων, που αναδιπλώνουν, προκειμένου να μεταφέρεται πρόσθετος εξοπλισμός των επιβατών (π.χ. για γκολφ).

Οι Γερμανοί της «Ελληνικά Υδατοδρόμια»

H ομάδα των Γερμανών επενδυτών, μέσω δύο κυπριακών εταιρειών, των Αxionair Limited και DMLP (10%), όπως και ενός φυσικού προσώπου, ελέγχουν πλέον  την «Ελληνικά Υδατοδρόμια», η οποία έχει ως αντικείμενα τη  μελέτη, κατασκευή, αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίων.

Η εταιρεία, πρόκειται να αλλάξει νομική μορφή και να μετατραπεί σε ανώνυμη, στην οποία, τη θέση του διευθύνοντας συμβούλου θα κατέχει ο κ. Γκόβας. Εκπρόσωπος των ξένων επενδυτών είναι ο Ελληνογερμανός κ. Δημήτρης Μπαμπάκος.

Σε τούτη τη φάση οι επενδυτές,  κάνουν όλες τις ενέργειες για να είναι έτοιμη η υπό σύσταση αεροπορική, να ξεκινήσει δρομολόγια την άνοιξη του 2022.

Τα Twin Otter αρχικά θα πιλοτάρουν Καναδοί αεροπόροι, αλλά η εταιρεία θα λειτουργήσει και εκπαιδευτικό οργανισμό, με σκοπό να αξιοποιήσει τη μεγάλη εμπειρία που έχουν οι Έλληνες πιλότοι των Canadair, oι οποίοι, λόγω των πυροσβεστικών επιχειρήσεων που εκτελούν, γνωρίζουν τις ελληνικές θάλασσες.

Καταλήγοντας ο κ. Γκόβας υπογράμμισε το στόχο της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» όπως και της «Hellenic Seaplanes», που είναι η δημιουργία 150 υδατοδρομίων στην Ελλάδα, στην επόμενη πενταετία. Οι δύο εταιρείες, αν και ανταγωνίστριες, συνεργάζονται για να «τρέξουν» οι εξελίξεις στις αδειοδοτήσεις.

«Χρειαζόμαστε υδατοδρόμια για να γίνουν επενδύσεις σε υδροπλάνα και ανθρώπινο δυναμικό. Τα αναπτυξιακά οφέλη για τη χώρα μας θα είναι πολύ μεγάλα, αλλά θα υπάρχει και πρόσθετο όφελος από την εξυπηρέτηση των νησιωτών, στις μετακινήσεις τους, σε περιπτώσεις ανάγκης αλλά κι’ όχι μόνο».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top