Εργοτάξιο με 70 οβίδες: Τι μέλλει γενέσθαι με το οικόπεδο της Λ. Σοφού μετά το «πάγωμα» των εργασιών (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Εργοτάξιο με 70 οβίδες: Τι μέλλει γενέσθαι με το οικόπεδο της Λ. Σοφού μετά το «πάγωμα» των εργασιών (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση των εκσκαφών από κλιμάκιο του Τμήματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) στο εργοτάξιο της οδού Λέοντος Σοφού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes εντοπίστηκαν, απομακρύνθηκαν και εξουδετερώθηκαν 70 οξειδωμένες οβίδες, τα ηνία των εργασιών έχει αναλάβει επισήμως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Ήταν αρχές Οκτωβρίου (σ.σ. του 2022) όταν ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στο εργοτάξιο της οδού Λέοντος Σοφού, στο οποίο ξεθάβονταν σχεδόν καθημερινά από τα τέλη Σεπτεμβρίου γερμανικές οβίδες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου 33 εκατοστών και διαμέτρου 81 χιλιοστών.

Τα ηνία των εργασιών στην Εφορεία Αρχαιοτήτων

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes, το οικόπεδο στην οδό Λέοντος Σοφού ανήκει χωροταξικά στον δήμο Θεσσαλονίκης, ωστόσο οι εργασίες από την πλευρά των κλιμακίων του δήμου έχουν «παγώσει», καθώς στο εργοτάξιο κατά την εκσκαφή για την απομάκρυνση των οβίδων εντοπίστηκαν αρχαία ευρήματα και όπως ήταν επόμενο τα ηνία των ανασκαφών έχει αναλάβει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης ως εκ τούτου αναμένει την ολοκλήρωση των ανασκαφών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, προκειμένου να αποφασίσει για την αξιοποίηση του χώρου.

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές του GRTimes στο οικόπεδο έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των ανασκαφών και αναμένεται να εκκινήσει η δεύτερη, μετά από τη σύγκλιση του συμβουλίου της Εφορείας, ώστε να οριστεί το πως θα κινηθεί η διαδικασία.

Όσον αφορά πάντως τα ευρήματα των αρχαιολόγων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η προέλευση και η επιστημονική τους αξία.

Δείτε τις φωτογραφίες του GRTimes από τη σημερινή εικόνα του εργοταξίου:

Τα σενάρια για τη χρήση του οικοπέδου

Όπως ανέφεραν στο GRTimes πηγές με γνώση των εργασιών στο εργοτάξιο της Λέοντος Σοφού, το πιθανότερο σενάριο που εξετάζεται είναι ο χώρος αυτός να ήταν αποθήκη πυρομαχικών των Γερμανών την περίοδο της Ναζιστικής κατοχής της πόλης. Δηλαδή, οι οβίδες ήταν είτε αποθηκευμένες στο σημείο, είτε φερτές από κάπου αλλού. Πάντως, οι οβίδες που βρέθηκαν ήταν άθικτες και ενεργές και δεν προέρχονται από βομβαρδισμό. Το πρώτο σενάριο πάντως (σ.σ. για αποθήκη πυρομαχικών) ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι οβίδες ήταν στιβαγμένες.

Στο συγκεκριμένο εργοτάξιο υπήρχε μια τριώροφη πολυκατοικία, που είχε ανεγερθεί το 1954 και κατεδαφίστηκε το 2004 σύμφωνα με κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής, ώστε να ανεγερθεί πολυώροφο ξενοδοχείο.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των εκσκαφών που πραγματοποιούνται παρουσία και αρχαιολόγου, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, έχουν βρεθεί τμήματα υπόγειων παλαιότερων κατασκευών, του 20ου αιώνα, τα οποία δεν έχουν αρχαιολογική αξία και ως εκ τούτου κατεδαφίστηκαν.

Δείτε βίντεο του GRTimes από παλαιότερες εκσκαφές:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εργοτάξιο με οβίδες-Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώνονται οι έρευνες-Βρέθηκαν 69-Όλα τα σενάρια (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: «Σαρώνουν» το εργοτάξιο με τις οβίδες – Επί τόπου Στρατός και ΕΛ.ΑΣ. (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Και τρίτο βλήμα Β’ ΠΠ εντοπίστηκε σε εργοτάξιο της Λ. Σοφού (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε και δεύτερο βλήμα σε εργοτάξιο στη Λ. Σοφού (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Ενεργή οβίδα του Β’ Π.Π. βρέθηκε σε εργοτάξιο στο κέντρο (VIDEO-ΦΩΤΟ)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top