Ευγενίδης: Ανακοινώνουν για self test χωρίς τα φαρμακεία να έχουν καμία ενημέρωση

Ευγενίδης: Ανακοινώνουν για self test χωρίς τα φαρμακεία να έχουν καμία ενημέρωση

“Στα τυφλά” πορεύονται οι φαρμακοποιοί όλης της επικράτειας, καθώς δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση στα φαρμακεία σχετικά με τη διάθεση των self test όπως αναφέρει στο GRTimes ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης. Όπως τονίζει στο GRTimes ο γενικός γραμματέας του συλλόγου, Γιώργος Κιοσές, σε περίπτωση που το σχέδιο γίνει πράξη, “αναμένεται να δούμε 200 και 300 πολίτες την ημέρα σε κάθε φαρμακείο”.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη

“Θυμώνει” τους εκπροσώπους του κλάδου αλλά και τους φαρμακοποιούς το γεγονός ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε επίσημες ενημερώσεις και ανακοινώνει “σχέδια” που αφορούν τα φαρμακεία, χωρίς να έχει επικοινωνήσει και συνεννοηθεί με τους βασικούς εμπλεκόμενους, όπως αναφέρει στο GRTimes ο κ. Ευγενίδης. Όπως τονίζει ο κ. Κιοσές στο GRTimes, η πρόταση για τη διάθεση των self test από τα φαρμακεία, βρήκε απροετοίμαστο το σύνολο του κλάδου, ενώ απαιτείται μία σειρά από διευκρινίσεις σε προβλήματα που ανακύπτουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αν λυθούν τα προβλήματα που αφορούν στην ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών, λόγω των τεράστιων ουρών αναμονής που πρόκειται να δημιουργηθούν, αλλά και αν βρεθεί λύση στο πρόβλημα του κινδύνου για περεταίρω διασπορά του κορωνοϊού μέσω των κοινών σκουπιδιών, τότε έχουν όλη την καλή διάθεση να συμμετέχουν.

“Το θέμα είναι ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τα φαρμακεία. Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση. Όπως είδατε, στην αρχή έλεγαν για το τέλος του μήνα, ενώ τώρα λένε ότι η διαδικασία θα αρχίσει από αρχές Απριλίου. Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Φανταστείτε να μοιράζουμε τόσα εκατομμύρια self test, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε και το βάρος των εμβολιαστικών ραντεβού. Από τη δική μας εμπειρία, ο μεγάλος όγκος των συμπολιτών μας που συρρέουν μέχρι στιγμής στα φαρμακεία είναι οι ηλικίες 70-74, όπως φάνηκε άλλωστε και σήμερα που άνοιξε η πλατφόρμα, καθώς είχαμε ουρές δεκάδων μέτρων. Οι υπόλοιποι όμως είναι λίγοι, επομένως δεν ξέρω κατά πόσο θα μας αποσυμφορήσει το να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα ως 67, όπως προανήγγειλε ο κ. Κοντοζαμάνης”, εξηγεί.

200-300 πολίτες την ημέρα στα φαρμακεία – “Θα έχουμε επιδημιολογικό πρόβλημα”

Όπως περιγράφει ο κ. Κιοσές, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ το συγκεκριμένο εγχείρημα, τότε 200-300 πολίτες θα συρρέουν καθημερινά σε κάθε φαρμακείο για ένα self test.

“Θα έχουμε επιδημιολογικό πρόβλημα. Ο συγχρωτισμός έξω από τα φαρμακεία, αλλά και η αυξημένη επισκεψιμότητα των πολιτών στους εσωτερικούς χώρους, πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδας. Ξέρετε, μας επισκέπτονται άτομα με σοβαρά προβλήματα. Ταυτόχρονα, μόνο το να διαθέσουμε το self test σε όλους, θα μας απασχολεί τουλάχιστον για 4 ώρες κάθε μέρα, διότι έχει διαδικασία. Δεν είναι απλό. Πρέπει να γίνεται ταυτοπροσωπία του ασθενούς και να ελέγχεται αν δεν έχει υπερβεί τον αριθμό των τεσσάρων self test που δικαιούται τον μήνα”, εξηγεί.

Ο ίδιος θεωρεί ότι τα φαρμακεία έχουν επωμιστεί πολλά βάρη και αντιπροτείνει το συγκεκριμένο έργο να το αναλάβει η πρωτοβάθμια μονάδα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία και τα νοσοκομεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εμβολιαστικά ραντεβού 70-74: Μεγαλύτερη από ποτέ η συρροή στα φαρμακεία

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top