Εύοσμος: Μετά τα εξώδικα και μηνυτήρια αναφορά από τους γονείς για τη συστέγαση του 24ου και του 19ου Δημοτικού

Εύοσμος: Μετά τα εξώδικα και μηνυτήρια αναφορά από τους γονείς για τη συστέγαση του 24ου και του 19ου Δημοτικού

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Εντονότατες αντιδράσεις από τους γονείς συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση της διοίκησης του δήμου να συστεγαστούν το 19ο και το 24ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου, στο υπό ανέγερση κτίριο που προοριζόταν για το 24ο, ώστε να στεγαστεί το ειδικό σχολείο στους χώρους του 19ου. Μετά από τρία εξώδικα, ο Σύλλογος Γονέων προχώρησε και στην υποβολή μήνυσης – “Ο δήμος εργαλειοποιεί τα  παιδιά με ειδικές ανάγκες” καταγγέλλει στο GRTimes ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Κορδελιού Ευόσμου Λεωνίδας Ναθαναηλίδης – Τι απαντά ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γ. Σταυρίδης

Μηνυτήρια αναφορά προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινων πράξεων και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες κατά παντός υπευθύνου, κατέθεσε ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας ως απαράδεκτη, παράνομη αλλά και επικίνδυνη για τα παιδιά, τη συστέγαση του 24ου και του 19ου Δημοτικού στο υπό ανέγερση κτίριο που προοριζόταν μόνο για το 24ο.

Οι γονείς τονίζουν στη μήνυση, πως με τη συγχώνευση είτε θα υπάρχουν αίθουσες 25-30 παιδιών, είτε κάποια παιδιά αυθαίρετα ή με κλήρωση θα αποφασιστεί να πάνε σε άλλο σχολείο, με αρνητικές συνέπειες για την ψυχολογική τους κατάσταση.

Την ίδια στιγμή επικαλούνται παρατυπίες κατά το στάδιο σύνταξης της οικοδομικής άδειας, την οποία υποστηρίζουν ότι βασίστηκε σε πλαστά στοιχεία και πως θεωρείται εξ υπαρχής άκυρη, ενώ όπως λένε, με τη συστέγαση θα υπάρξουν αλλαγές χρήσεως καθώς θα καταργηθούν εργαστήρια και βοηθητικοί χώροι ώστε να χωρέσουν στις αίθουσες 280-300 παιδιά.

Το πιο σοβαρό που τονίζουν, είναι πως τίθενται σοβαρά θέματα ασφαλείας για τους μαθητές, οι οποίοι πρέπει να συνωστίζονται τόσο στην αυλή, όσο και στην έναρξη και λήξη του σχολικού ωραρίου και στα διαλείμματα, αλλά και κατά την άνοδο και την κάθοδο τους από τις εσωτερικές σκάλες μεταξύ των ορόφων.

Περαιτέρω, υποστηρίζουν πως η απόφαση του δήμου, είναι αντίθετη και με τους όρους χρηματοδότησης που έλαβε για την ανέγερση του, αλλά και με τον νέο νόμο 4823/2021 που προβλέπει συγκεκριμένους βοηθητικούς χώρους σε κάθε νέο σχολικό κτίριο, οι οποίοι λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών, αναγκαστικά θα καταργηθούν για να μετατραπούν σε αίθουσες.

Τρία εξώδικα χωρίς έγγραφη απάντηση 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων του 24ου Δημοτικού που μίλησε στο GRTimes, οι γονείς έχουν στείλει τρία εξώδικα, (28/1/22 με επίδοση στις 1/2/22, 28/2/22 με επίδοση 1/3/22 και 6/4/22 με επίδοση 12/4/22) επισημαίνοντας τα προβλήματα και τους κινδύνους που θα δημιουργήσει η συστέγαση, η οποία γίνεται προκειμένου να μεταστεγαστεί το ειδικό σχολείο (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κορδελιού) στο κτίριο του 19ου. Ωστόσο όπως λέει, έγγραφη απάντηση για τα όσα ερωτούν δεν πήραν ποτέ.

“Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος παιδείας ενώ έχουν πάρει την απόφαση εδώ και πολλούς μήνες, τα κάνουν όλα σιωπηρά. Δεν ανακοινώνουν τίποτα γραπτό, για να μην μπορούμε να προσβάλλουμε αυτήν την απόφαση, γιατί ξέρουν πολύ καλά, έχουν παραδεχτεί ότι είναι παράνομη η συστέγαση και άφησαν το θέμα μέχρι τώρα που είναι καλοκαίρι, για να λείπουν οι γονείς και να μην μπορούν να αντιδράσουν. Προσπαθούν να μας παρουσιάσουν σαν τους κακούς και ανάλγητους γονείς που δεν θέλουν να τακτοποιηθούν τα παιδιά του ειδικού σχολείου και δεν αναφέρουν ότι θα μας στριμώξουν, ότι βγάζουν ένα σχολείο από το κτίριο του για να βάλει άλλα παιδιά. Δηλαδή δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάνε να λύσουν”, επισημαίνει το μέλος του συλλόγου γονέων.

Την ίδια στιγμή καταγγέλλεται ότι το θέμα συζητήθηκε μόλις στις 15/7/22 στην Επιτροπή Παιδείας του δήμου, η οποία αν και αποτελείται από εννέα μέλη, τα 4 απουσίαζαν και η απόφαση για τη συστέγαση εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία, 3 υπέρ και 2 κατά, τη στιγμή μάλιστα που οι απόντες είχαν ταχθεί αρνητικά με ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο δεν λήφθηκε υπόψιν.

“Στόχος μας είναι να μην αφήσουμε το θέμα. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο που μπορεί να γίνει 27 Ιουλίου, θα επιδιώξουμε να είμαστε εκεί, προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε και να εκθέσουμε τις απόψεις μας μέσω της Ένωσης Γονέων. Η θέση μας είναι ότι θέλουμε τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου να βρουν έναν κατάλληλο χώρο και αυτό είναι ευθύνη του δήμου να το κάνει, εδώ και χρόνια. Θα μπορούσε πολύ εύκολα, αλλά όχι ανέξοδα να νοικιάσει πχ έναν χώρο και να τον κάνει κατάλληλο για αυτά τα παιδιά και όχι να βγάλει ένα ολόκληρο σχολείο από το κτίριο του, να στριμώξει μαθητές και να καταργήσει αίθουσες που προορίζονταν για άλλη χρήση, σε ένα σχολείο που υποτίθεται θα ήταν πρότυπο” καταλήγει το μέλος του συλλόγου.

“Εργαλειοποιούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες”

Κάθετα αντίθετοι στη συστέγαση, δηλώνουν και οι γονείς του 19ου Δημοτικού σχολείου, οι οποίοι έχουν έναν άρτιο και ανεξάρτητο χώρο που δεν θέλουν τα παιδιά τους να εγκαταλείψουν.

Μιλώντας στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Κορδελιού Ευόσμου, Λεωνίδας Ναθαναηλίδης επισήμανε σχετικά με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας και τη γενικότερη στάση της διοίκησης, ότι έγινε “εργαλειοποίηση” των παιδιών του Ειδικού Σχολείου, το οποίο λειτουργεί εδώ και 18 χρόνια σε έναν εντελώς ακατάλληλο και κατάπτυστο χώρο.

Πρόταση της Ένωσης Γονέων όπως τόνισε, είναι πως θα μπορούσαν να μπουν μόνο 2-3 τμήματα παραπάνω στο νέο 24ο που είναι οκταθέσιο, προκειμένου να αποσυμφορηθούν διπλανά σχολεία όπως το 6ο και το 16ο, τα οποία έχουν αίθουσες σε υπόγειο ή σε kibo, ώστε μια μεγάλη περιοχή του Ευόσμου να επανέλθει σε μια φυσιολογική σχολική λειτουργία.

Αναφορικά με το ειδικό σχολείο, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, δήλωσε πως αυτό έπρεπε να μεταφερθεί όχι τώρα, αλλά 18 χρόνια πριν. “Να βρεθεί χώρος ένας χώρος με όλες τις προδιαγραφές και αξιοπρεπής από τη διοίκηση και να μεταφερθεί, αλλά όχι στο 19ο” λέει χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στο γενικότερο πρόβλημα της έλλειψης σχολικής στέγης, που όπως είπε στον δήμο είναι πολύ αυξημένο. “Ο Εύοσμος έχει φοβερό πρόβλημα σχολικής στέγης. Έχει 52 υπόγειες διδακτικές αίθουσες και μια συνολική έλλειψη περίπου 220 διδακτικών αιθουσών. Αυτό προκύπτει ότι εκτός από τα υπόγεια, έχουν γίνει αίθουσες διάδρομοι και άλλοι βοηθητικοί χώροι, ενώ πολλές αίθουσες χωρίστηκαν στη μέση με γυψοσανίδα για να στριμωχτούν οι μαθητές”, είπε ο κ. Ναθαναηλίδης, φέρνοντας ως παράδειγμα και το 3ο-4ο Γυμνάσιο που χτίστηκε για 12θέσιο και λειτουργούν 36 αίθουσες διδασκαλίας.

Γ.Σταυρίδης: Αν δεν είναι ασφαλές το σχολείο δεν θα το λειτουργήσουμε όπως θέλουμε

Καθησυχαστικός για το θέμα της συστέγασης, εμφανίστηκε με δηλώσεις του στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, Γιώργος Σταυρίδης.

Όπως είπε, ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων του κάλεσε τους συλλόγους των δύο σχολείων, του 19ου και του 24ου και τους ενημέρωσε για την πρόταση της διοίκησης του δήμου. “Η πρόταση μας είναι: Εδώ χτίστηκε – τελείωσε σχεδόν – ένα 12θέσιο σχολείο, το 24ο και είπαμε επειδή ο αριθμός των μαθητών των δύο σχολείων το επιτρέπει, να πάνε δύο εξαθέσια σχολεία στο νέο κτίριο. Οι χώροι είναι επαρκείς, έχει γύρω στις 17 αίθουσες και θα χρησιμοποιήσουμε ή 12 ή 13 αίθουσες για διδασκαλία. Δεν θα έχει κανένα τμήμα πάνω από 25 μαθητές, γιατί εξάλλου απαγορεύεται και από τη νομοθεσία. Τους είπα πως εμείς ως διοίκηση πρώτα, πρέπει να βλέπουμε την ασφάλεια των μαθητών και την πολιτική ενός δήμου δεν τη χαράσσει ο σύλλογος γονέων. Εμείς είμαστε που διευθετούμε τα θέματα ασφάλειας των μαθητών”.

Ο κ. Σταυρίδης επικαλούμενος και την εισήγηση του προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία υπερψηφίστηκε, διαβεβαίωσε πως θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο σχολείο που πρέπει να είναι άνετη, θα διασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών και πως αν αυτοί οι όροι δεν καλύπτονται, το νέο σχολείο δεν θα λειτουργήσει σύμφωνα με την πρόταση του δήμου.

“Τι τους ενοχλεί όταν αυτό λειτουργήσει ως 12θέσιο με 250 μαθητές; Τι θα αλλάξει αν πάνε δύο συστεγαζόμενα; Το μόνο που θα αλλάξει, είναι ότι θα είναι δύο διευθυντές σχολείων” είπε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε πως το 24ο σήμερα είναι 8θέσιο με 130 μαθητές και το 19ο εξαθέσιο με 120 μαθητές, προσθέτοντας πως αν οι χώροι δεν επαρκούν στο νέο σχολείο, υπάρχει και η λύση να χρησιμοποιηθούν και δύο χώροι από το ΔΑΚ.

Ο ίδιος αρνήθηκε τα περί “εργαλειοποίησης” των μαθητών του ειδικού σχολείου, λέγοντας πως το συγκεκριμένο κτίριο είναι σε πραγματικά άθλια κατάσταση και πως άλλη λύση δεν βρέθηκε, αν και αναζητήθηκε από τη διοίκηση καθώς οι τρεις χώροι που είχαν βρεθεί, ήταν όλοι ακατάλληλοι για αυτή τη χρήση. “Πρέπει να τελειώνουμε με τον χώρο που είναι τώρα το ειδικό σχολείο. Αν πάμε να προγραμματίσουμε να κάνουμε μελέτη για νέο ειδικό σχολείο και μετά να χτίσουμε, ειλικρινά αν χτιζόταν σε ένα δύο χρόνια, θα το σκεφτόμασταν” επισήμανε ο αντιδήμαρχος.

“Αν δεν εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση, δεν θα το λειτουργήσουμε” επανέλαβε κατηγορηματικά, ενώ όπως δήλωσε, απο τις 17 αίθουσες του νέου σχολείου, θα υπάρχουν 4 βοηθητικές για εργαστήρια και άλλες χρήσεις και πως το πολύ πολύ, το σχολείο να απωλέσει από τη συστέγαση μόλις μια τέτοια αίθουσα.

Καταλήγοντας, είπε πως θα επιδιώξει να συνεχιστεί η διαβούλευση με τους γονείς και πως δεν θα αδικηθεί κανείς, ενώ δεν πρόκειται να γίνει τίποτα που δεν επιτρέπει ο νόμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εύοσμος: Οργή γονέων από 2 δημοτικά σχολεία για επικείμενη συγχώνευση τους

Ο Απ. Τζιτζικώστας στο υπό ανέγερση 24ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Εύοσμος: Έτοιμο το Σεπτέμβριο του 2021 το νέο 24ο Δημοτικό Σχολείο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top