Γιατί Δαρδανέλια και μελτέμια μας «σώζουν» από τη γλίτσα του Μαρμαρά

Γιατί Δαρδανέλια και μελτέμια μας «σώζουν» από τη γλίτσα του Μαρμαρά

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Τους λόγους για τους οποίους οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί σχετικά με τη μεταφορά αυτής της ιδιαίτερης βλέννας από φυτοπλαγκτόν που έχει κατακλύσει την παράκτια περιοχή του Μαρμαρά στο Β. Αιγαίο, εξήγησε στο GRTimes ο καθηγητής του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών (ΤΩΘΒΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Βασίλης Ζερβάκης.

«Η θάλασσα του Μαρμαρά συνήθως δέχεται νερά από τη Μαύρη Θάλασσα και τα εξάγει επιφανειακά σε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο και κυρίως στο Θρακικό Πέλαγος, φτάνοντας μέχρι τον Θερμαϊκό. Ανάλογα φαινόμενα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1970. Όχι βέβαια, σε τόσο μεγάλη έκταση όσο στη θάλασσα του Μαρμαρά, αλλά έχουν καταγραφεί» σημειώνει στο GRTimes ο καθηγητής του ΤΩΘΒΕ.

Προσθέτει δε, ότι «πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο το οποίο το περιμένουμε και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ήδη καταγραφεί σε κόλπους του Βορείου Αιγαίου, όπως γύρω από τη Σαμοθράκη, στον κόλπο της Καβάλας, στον Στρυμονικό και στον Θερμαϊκό».

Σημαντικό ρόλο ωστόσο, σχετικά με τη μεταφορά της βλέννας από τον Μαρμαρά στα ελληνικά ύδατα, σύμφωνα με τον Βασίλη Ζερβάκη παίζουν «τα στενά των Δαρδανελίων. Εκεί υπάρχουν δύο – τρία σημεία που είναι πολύ στενά, όπου γίνεται πολύ έντονη ανάμειξη, με αποτέλεσμα το “ρυπασμένο” επιφανειακό νερό να αναμειγνύεται με καθαρό νερό από το Αιγαίο που μπαίνει προς τη θάλασσα του Μαρμαρά ως υποεπιφανειακό στρώμα, και έτσι το φαινόμενο να φθάνει στο Β. Αιγαίο εξασθενημένο».

Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις που επιφέρει το φαινόμενο στο θαλάσσιο κυρίως σύστημα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου σημειώνει ότι «συνήθως αυτά τα φαινόμενα κρατάνε λίγο χρόνο. Ωστόσο στο διάστημα που διατηρούνται, εκτός του ότι συνοδεύονται από μια άσχημη εικόνα και σε πολλές περιπτώσεις και από άσχημη οσμή, υπάρχει δυσκολία ανταλλαγής οξυγόνου μεταξύ θάλασσας και ατμόσφαιρας. Σε πολλές περιπτώσεις δηλαδή, φτάνουμε σε σημεία ασφυξίας με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών οργανισμών τόσο στο πυθμένα αλλά και στον βυθό της θάλασσας».

Πάντως ο καθηγητής εκτίμησε, ότι πολύ σύντομα θα έχουμε διάλυση του φαινομένου, καθώς «οι κόλποι του Βορείου Αιγαίου δεν είναι τόσο κλειστοί όπως του Μαρμαρά, οπότε μόλις ξεκινήσουν τα μελτέμια το φαινόμενο θα διαλυθεί».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top