Γιορτή των αμπελουργών: Το κλάδεμα, ο λήθαργος των οφθαλμών, η αναγέννηση

Γιορτή των αμπελουργών: Το κλάδεμα, ο λήθαργος των οφθαλμών, η αναγέννηση

Του Αγίου Τρύφωνα σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, προστάτη των αμπελουργών, ημέρα που συμπίπτει με την περίοδο κατά την οποία ξεκινάει η σημαντικότερη αμπελουργική φροντίδα, το κλάδεμα. «Σηματοδοτεί το τέλος της βλαστικής περιόδου και την έναρξη μιας καινούργιας» αναφέρει στο GRTimes.gr ο Μίλτος Δαμάσκος, γεωπόνος  και οινοποιός από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Ανήμερα του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών, δεν γίνεται καμιά αμπελουργική εργασία και οι αμπελουργοί μετά τον εκκλησιασμό ραντίζουν τα αμπέλια τους με τον αγιασμό που θα λάβουν από τους ιερείς ναούς. Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που σηματοδοτεί την έναρξη για τις αμπελουργικές εργασίες.

«Το κλάδεμα αποτελεί καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξη του αμπελιού’ προσδιορίζει και την ποσότητα αλλά και την ποιότητα για το τελικό αποτέλεσμα» αναφέρει στο GRTimes.gr ο Μίλτος Δαμάσκος, γεωπόνος και οινολόγος, τρίτη γενιά του οινοποιείου Damaskios με τους ιδιόκτητους αμπελώνες 150 στρ. να βρίσκονται στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, από 1η του Φλεβάρη, ξεκινάει το κλάδεμα της παραγωγής, των βλαστών της προηγούμενης χρονιάς, η διάρκεια του οποίου εξαρτάται από την περιοχή που βρίσκονται τα αμπέλια, το υψόμετρο, τη θερμοκρασία, τις καιρικές συνθήκες κτλ. Υπολογίζεται ότι η διαδικασία του κλαδέματος κυμαίνεται περί τον ένα μήνα.

Είναι η περίοδος για να «σπάσει» ο λήθαργος των οφθαλμών και να ξεκινήσει η έκπτυξη των βλαστών. «Η έκπτυξη των οφθαλμών σηματοδοτεί το ξεκίνημα του νέου βλαστικού κύκλου του αμπελιού» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο Μίλτος Δαμάσκος.

Ο τρύγος του 2020

Το 2020 υπήρξε μια απαιτητική χρονιά, με σημαντικές προκλήσεις, αβεβαιότητα και δυσκολίες σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα λόγω της υγειονομικής κρίσης που, αναμφίβολα επηρέασε όλους τους τομείς της αγροτικής οικονομίας.

Σ’ αυτό το πρωτόγνωρο και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι αμπελουργοί και οινοποιοί της Βόρειας Ελλάδας, κλήθηκαν να διαχειριστούν την αμπελουργική περίοδο προσαρμοζόμενοι σε νέες συνθήκες, με σύμμαχο την γνώση της αμπελοκαλλιέργειας και γνώμονα πάντα την προσήλωση στην άριστη ποιότητα της παραγωγής.

Η εσοδεία του 2020, σε γενικές γραμμές, φέρει υψηλής ποιότητας λευκούς οίνους με πλούσια ποικιλιακά αρώματα, βελούδινη γεύση και πολύ καλές οξύτητες, και ερυθρούς με εξαιρετική φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και πολύ καλή δομή.

«Ήταν μια καλή χρονιά, ευνοήθηκε η παραγωγή και η ποιότητα των κρασιών» αναφέρει ο κ. Δαμάσκος, ωστόσο η ιδιόμορφη κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού, που έφερε περιορισμό στις εξαγωγές και οδήγησε στο κλείσιμο της εστίασης και στη συρρίκνωση του τουρισμού, είχε ως αποτέλεσμα στο να μείνουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητες οίνου.

Όπως αναφέρουν εμπλεκόμενοι του κλάδου, η μείωση στις πωλήσεις των κρασιών, σε πολλές περιπτώσεις, κυμαίνεται μεταξύ 65% – 75%.

Διαδικτυακά e-ΒορΟινά

Σειρά διαδικτυακών δράσεων προτείνει η Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» και κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, τα «e-ΒορΟινά» θα «τρέχουν» με διαφορετικά κουίζ και βαθμούς δυσκολίας, QR και URL, ραδιοφωνικά ακούσματα, webinars με master of wine, συνεντεύξεις οινοποιών κτλ. Σημειώνεται, ότι, υπό κανονικές συνθήκες, τέτοια εποχή, τα «ΒορΟινά», ήδη από το 2005, ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Αθήνα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top