Γορτυνιακό λάδι, για την premier league του ελαιολάδου

Γορτυνιακό λάδι, για την premier league του ελαιολάδου

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Τα πρώτα της βήματα κάνει η Γορτυνία, με πρωτοβουλία του δήμου, για να περάσει το εξαιρετικά παρθένο και πλουσιότατο σε πολυφαινόλες ελαιόλαδό της, στην premier league των ελληνικών ελαιολάδων, μπαίνοντας στην χορεία των προστατευμένων προϊόντων προέλευσης, ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Σε αυτή την προσπάθεια, το δυνατό χαρτί για τους καλλιεργητές και παραγωγούς ελαιολάδου, είναι η ποικιλία «Χωραΐτικη».

Για τον ορεινό δήμο της Πελοποννήσου, η κατοχύρωση της ονομασίας ΠΟΠ ή ΠΓΕ για το γορτυνιακό ελαιόλαδο, είναι κρίσιμο ζήτημα συγκράτησης του τοπικού πληθυσμού που έχει φυλλορροήσει προς τα αστικά κέντρα και, ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής, αφού η τοπική οικονομία της Γορτυνίας στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα, κυρίως ελαιοκομία και κτηνοτροφία.

Ο Δήμος έδωσε το «παρών» στη φετινή Detrop Boutique, προκειμένου να προβάλλει τα αγροτικά προϊόντα του, με ισχυρότερο απ’ όλα το ελαιόλαδο, ένα προϊόν ζωής για το τόπο αφού από την ελαιοκομία εξαρτώνται περίπου 2.000 οικογένειες σε μία περιοχή που έχει πληγεί από την αστυφιλία και τις μετακινήσεις είτε προς την Αθήνα, είτε στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου, όπως για παράδειγμα την Τρίπολη.

Για αυτή την σημαντική προσπάθεια που αναλαμβάνει από φέτος ο δήμος, μίλησαν στο GRTimes.gr o κ. Πάϊκος Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης και ο κ. Απόστολος Αποστολόπουλος, βιολογικός ελαιοκαλλιεργητής και δημοτικός σύμβουλος Γορτυνίας, τονίζοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της τοπικής ποικιλίας, της Χωραΐτικης, που δίνει λάδι με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και ειδικά υπερπολλαπλάσια  ελαιοκανθάλη, απ’ ότι  άλλες ποικιλίες ελιάς.

Χαρακτικό με την ελιά του ΤΡΙΑ, Χωραΐτικη που είχε δοθεί ως δώρο στο Ξενοφώντα

Σημειώνεται ότι από πολλές επιστημονικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο παρθένο ελαιόλαδο, έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, βελτιώνουν την υγεία των αρτηριών, επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης ενώ ειδικά η ελαιοκανθάλη παρεμβαίνει στις διαδικασίες που σχετίζονται με τη νόσο του Alzheimer και την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

«Πιστεύουμε το Ιπποκρατικό, «η τροφή σου, είναι το φάρμακό σου» και το ελαιόλαδο που παράγεται από την γορτυνιακή Χωραΐτική ελιά, ξεπερνάει τα 1000 μικρογραμμάρια ( mg) ανά κιλό. Επίσης, παράγονται από τη Xωραΐτικη  προϊόντα που ανήκουν στα συμπληρώματα διατροφής, στα λεγόμενα super foods,  καθώς  η περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες ξεπερνάει τα 2.000 mg/κιλό. Τα λάδια αυτά, πολυφαινολικά αγουρέλαια, παράγονται από ελιές που μαζεύονται με το χέρι και η επεξεργασία τους γίνεται με ψυχρή έκθλιψη, δίχως τη χρήση νερού», εξήγησε ο κ. Αποστολόπουλος.

Στη Γορτυνία καλλιεργούνται τέσσερις ποικιλίες ελιάς, η τοπική Χωραΐτική, η Κορωνέϊκη, η Μεγαρίτικη και το Μανάκι. Η ποικιλία όμως που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Γορτυνιακής Ελαιοκομίας, είναι η Χωραΐτική, που ονομάζεται και ‘Ολύμπια’ γιατί συναντάται και σε περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ελαιόλαδα με brand name, ταξιδεύουν στο εξωτερικό

Μία πολύ θετική εξέλιξη για την Γορτυνία είναι, ότι τρεις Γόρτυνες, έχουν τα τελευταία χρόνια προχωρήσει στην παραγωγή επώνυμων ελαιολάδων, εξαιρετικά παρθένων, που πλέον συλλέγουν διεθνείς αναγνωρίσεις και βραβεία, κάνουν εξαγωγές branded προϊόντων και βάζουν στον χάρτη των παγκοσμίως αναγνωρίσιμων εκλεκτών ελαιολάδων, την Γορτυνιακή Ελαιοκομία και Ελαιοπαραγωγή.

Πρόκειται για τους κυρίους Δημήτρη Μουρλά, Κώστα Μαθιόπουλο και Γιάννη Χρονόπουλο. Ο κ. Μουρλάς με την ομάδα του, έχουν δρέψει διεθνή αναγνώριση με το Hypereleon Gold και Hypereleon Ultra Gold. Ο κ. Μαθιόπουλος της «The Greek Olive Estate», έχει εντυπωσιάσει με το  PhenOLIV Protect, το πρώτο εγκεκριμένο Συμπλήρωμα Διατροφής από Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο, ενώ πολυβραβευμένα είναι και τα ελαιόλαδα της σειράς ‘Σταγόνα Ζωής’. Όλα τα προϊόντα της εταιρείας, αποκλειστικά εξάγονται, από Μαλαισία μέχρι τις Σκανδιναβικές χώρες. Ο κ. Χρονόπουλος με την «Λάδων», άρχισε την τελευταία τριετία να  παράγει τρεις σειρές ελαιολάδων, κάτω από τις ονομασίες ‘liberaton’, ‘in arcadia ego’, ‘thelpousa’. Τα ελαιόλαδα της «Λάδων», διαφορετικών περιεκτικοτήτων σε πολυφαινόλες, επίσης εξάγονται ενώ διατίθενται και στην ελληνική αγορά.

Καταλήγοντας ο κ. Αποστολόπουλος επισημαίνει το πόσο σημαντική για την ενίσχυση της ελαιοκομίας στη Γορτυνία, είναι η δραστηριοποίηση των παραπάνω επιχειρήσεων, καθώς δίνουν υπεραξία στο προϊόν των καλλιεργητών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα και την απασχόληση.

«Στόχος μας είναι, να προχωρήσουμε τις διαδικασίες, σε συνεργασία με εξειδικευμένο σύμβουλο, για την κατάκτηση του ΠΓΕ ή του ΠΟΠ για το Γορτυνιακό ελαιόλαδο και, παράλληλα, να συνασπιστούμε οι καλλιεργητές σε ομάδες παραγωγών. Ήδη βρισκόμαστε κοντά στη συγκρότηση της πρώτης ομάδας παραγωγών ελιάς», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της Detrop Boutique, το Γορτυνιακό Xωραϊτικο ελαιόλαδο εμφιαλώθηκε σε συλλεκτικό μπουκάλι της ΔΕΘ – Helexpo  και της  Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ, σε συνεργασία με το Δήμο Γορτυνίας και προσφέρθηκε σε εκθέτες και επισκέπτες της Έκθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top