Η ντροπή της Χαλκιδικής-Εγκαταστάσεις κάμπινγκ «φάντασμα» ρημάζουν σε παραλία «διαμάντι» (ΦΩΤΟ)

Η ντροπή της Χαλκιδικής-Εγκαταστάσεις κάμπινγκ «φάντασμα» ρημάζουν σε παραλία «διαμάντι» (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Εικόνα οριστικής εγκατάλειψης παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις του παλιού κάμπινγκ «Miloi» στην παραλία Συκιάς στη Χαλκιδική, μια σημαντική έκταση εντός των ορίων του δήμου Σιθωνίας και η οποία εδώ και χρόνια παραμένει κλειστή, ερειπωμένη και ουσιαστικά αφημένη στην τύχη της.

Την εικόνα του πάλαι ποτέ κατασκηνωτικού συγκροτήματος σε μια ακτή «διαμάντι» για τη  Μεσόγειο και το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, συνθέτουν –όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από το φωτογραφικό υλικό του GRTimes- ετοιμόρροπα κτίρια, «φαντάσματα» του παρελθόντος τα οποία έχουν υποστεί σημαντικές φθορές από την αχρησία αλλά και την παλαιότερη ελεύθερη είσοδο από τον οποιονδήποτε, σπασμένα και κατεστραμμένα κουφώματα, φθαρμένες στέγες διάσπαρτα σκουπίδια και σπασμένες ή κλεμμένες λεκάνες από τα μπάνια αφού τα όποια διαχωριστικά υπήρχαν έχουν αφαιρεθεί από αγνώστους στο πέρασμα των χρόνων.

Όπως αναφέρει στο GRTimes ο δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας  ο συγκεκριμένος χώρος ο οποίος παρελήφθη κλειστός από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου, πολύ δύσκολα θα αξιοποιηθεί στο μέλλον ως ανάλογη επιχείρηση με αυτή που ήταν πριν από χρόνια.

«Το συγκεκριμένο κάμπινγκ έκλεισε οριστικά περίπου το 2015 και παρελήφθη σε αυτή την κατάσταση από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου. Εγώ το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι έχουμε ξεκινήσει τις όποιες διαδικασίες για την αξιοποίηση και την ανάπτυξή της περιοχής. Για παράδειγμα η πολεοδομική μελέτη έχει σχεδόν καταρτιστεί και προχωράμε στην τελευταία διαδικασία που είναι να πολεοδομηθεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Ούτε μία στο εκατομμύριο να ξαναγίνει κάμπινγκ

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθεί και πάλι ως κατασκηνωτικός χώρος, δηλαδή ως κάμπινγκ, ο κ. Ντέμπλας ήταν απόλυτος. «Ούτε μία στο εκατομμύριο, εάν η καινούργια διοίκηση θέλει να το αξιοποιήσει καλώς, αλλά εγώ το βρήκα κλειστό και θέλει πολλά εκατομμύρια για να αναπλαστεί και να λειτουργήσει. Κανονικά τα κτίρια αυτά θέλουν γκρέμισμα, αλλά στη συνέχεια πρέπει να πας τις πέτρες σε μονάδα ανακύκλωσης κάτι που επίσης θέλει πολλά χρήματα, τα οποία δεν υπάρχουν» σημειώνει.

Τέλος απαντώντας στο ερώτημα για το αν ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στα εγκαταλελειμμένα κτίρια τα οποία λόγω των σκουπιδιών μπορούν να αποτελέσουν εστία μόλυνσης σε μια παραλία που τώρα πια είναι ελεύθερη, ο δήμαρχος Σιθωνίας ξεκαθάρισε πως «πράγματι εάν τα κτίρια αυτά αποτελούν «κυψέλες» για διάφορα παραβατικά άτομα, δεν είναι σωστό και πρέπει να το δούμε. Ωστόσο, εξ όσων γνωρίζω, η περιοχή καθαρίζεται τακτικά και δεν υπάρχει τέτοιου είδους ζήτημα. Βλέπετε, η έκταση αυτή γειτνιάζει με μια αναπτυγμένη μονάδα ενοικιαζόμενων δωματίων η οποία ανήκει σε γνωστή τραγουδίστρια, με αποτέλεσμα να καθαρίζεται συχνά.

Ο εξωτερικός χώρος είναι πράγματι παρατημένος. Ίσως το μόνο που μπορεί να γίνει για την αξιοποίησή του, είναι ο τίτλος «Αναψυκτήρια» όμως δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να αντέξει η περιοχή τέτοιου είδους επιχειρήσεις».

Καθαρίζουμε τον χώρο καθημερινά

«Δεν ισχύει το γεγονός ότι τα εγκαταλειμμένα κτίρια που είναι έτσι από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, αποτελούν εστία μόλυνσης. Καθαρίζονται σχεδόν καθημερινά από υπαλλήλους του δήμου, ενώ δεν έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε, είναι λάθος να λέγεται κάτι τέτοιο. Τα παλαιά κτίρια, έχουν «σφραγιστεί», ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στο GRTimes, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Συκιάς Χαλκιδικής, Δημήτρης Καζάκας, ο οποίος πάντως δεν έχει σύμμαχό του την εικόνα.

Ο τελευταίος υπογράμμισε, πως για την αξιοποίηση της περιοχής με τη μορφή που είχε πριν από χρόνια, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει ο δήμαρχος Σιθωνίας. «Θα θέλαμε να δούμε αυτή την έκταση που βρίσκεται πράγματι σε μια πολύ όμορφη παραλία, να αξιοποιείται, ωστόσο σ’ αυτή την περίπτωση τον λόγο τον έχει ο δήμαρχος και όχι εμείς. Εμείς αγωνιζόμαστε και πιέζουμε προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της αξιοποίησης, όμως όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι στο δικό μας χέρι για να συμβεί αυτό» συμπλήρωσε.

Είναι γεγονός πάντως, πως αυτή η εικόνα εγκατάλειψης πάντως έχει στιγματιστεί στο πρόσφατο παρελθόν, όταν στις 24 Μαρτίου του 2020 -όπως αναφέρουν ρεπορτάζ τοπικών μέσων– ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα από τα κτίρια λόγω του όγκου απορριμμάτων που υπήρχαν στο εσωτερικό του. Από τότε, σύμφωνα με την δημοτική αρχή η εικόνα, τουλάχιστον εσωτερικά έχει αλλάξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top