Ιαβέρης: Κακούργημα με δόλο η παράσυρση με εγκατάλειψη-Καμία ανοχή στις εγκληματικές παραβάσεις του ΚΟΚ

Ιαβέρης: Κακούργημα με δόλο η παράσυρση με εγκατάλειψη-Καμία ανοχή στις εγκληματικές παραβάσεις του ΚΟΚ

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

«Κανένα μέτρο δεν μπορεί να αλλάξει την οδηγική συμπεριφορά του Έλληνα, εάν δε γίνει ριζική αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και εάν παραβάσεις που σήμερα θεωρούνται εξ αμελείας δεν αντιστοιχούν σε ποινές εγκληματικών πράξεων», υποστηρίζει ο «Ιαβέρης» κατά κόσμον Αναστάσιος Μαρκουίζος μιλώντας στο GRTimes, αναφορικά με τις αλλαγές στις ποινές για παραβάσεις του ΚΟΚ, τις οποίες ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών, Κ. Καραμανλής από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη λύση. Δεν μπορεί να θεωρείται αμέλεια το να πατήσεις γκάζι και να φύγεις με κόκκινο ή να προσπεράσεις χωρίς ορατότητα ή να κλείσεις της Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ). Αυτά είναι εγκλήματα με ενδεχόμενη πρόθεση κι έτσι πρέπει να τιμωρούνται κι όχι απλές παραβιάσεις του Κώδικα. Διότι στους δρόμους της Ελλάδας, συντελείται γενοκτονία σε επίπεδο εμφυλίου πολέμου» τονίζει χαρακτηριστικά στο GRTImes ο Ιαβέρης.

Και θέτει ένα παράδειγμα: «Πόσες φορές έχετε δει κάποιον οδηγό που κινείται σε δρόμο να επιχειρεί να σταματήσει στο πορτοκαλί του σηματοδότη. Από ελάχιστους έως κανέναν, θα πω εγώ. Αυτό δεν είναι αμέλεια. Δεν είναι ότι του ξέφυγε. Είναι συνειδητή εντολή που δίνει ο εγκέφαλος εκείνη την ώρα. Όταν κλείνεις τη ΛΕΑ και ξέρεις ότι με αυτόν τον τρόπο μπορείς να στερήσεις την άμεση διέλευση ενός ασθενοφόρου ή ενός πυροσβεστικού μπορεί να θεωρείται αμέλεια; Όχι βέβαια, αυτά είναι εγκλήματα με πρόθεση».

Πρόβλεψη για ποινές κοινωφελούς εργασίας

Ο Αναστάσιος Μαρκουίζος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις περιπτώσεις παράσυρσης ανθρώπων με εγκατάλειψη από τον οδηγό του οχήματος. «Θα έπρεπε να αποτελεί ξεκάθαρο κακούργημα με δόλο. Αν θέλουν να είναι σοβαροί οι πολιτικοί, θα πρέπει να αλλάξουν το νομοθετικό πλαίσιο και να πιστέψουν ότι καθημερινά οδηγοί διαπράττουν εγκλήματα κατά συμπολιτών, κατά των εαυτών τους καθώς επίσης και των οικογενειών τους» υπογραμμίζει.

Και παράλληλα προτείνει την αύξηση των προστίμων, καθώς επίσης και την πρόσθεση ποινών με κοινωφελή εργασία, όπως προβλέπεται στο εξωτερικό. «Στη Λετονία, ένας οδηγός που υποπίπτει σε σοβαρή παράβαση, ταυτόχρονα εγγράφεται στους καταλόγους δωρητή οργάνων και αιμοδοσίας. Ή θα πρέπει να συμπληρώσει ώρες κοινωφελούς εργασίας σε μια δημόσια υπηρεσία, π.χ. σε ένα νοσοκομείο. Πιστεύουν δηλαδή, ότι η ποινή ενός παραβάτη που προκαλεί τροχαίο ατύχημα θα πρέπει έχει και ένα κοινωνικό αποτέλεσμα».

Να είμαστε καλοί άνθρωποι στους δρόμους

Στέλνοντας το δικό του μήνυμα αναφορικά με την οδηγική συμπεριφορά των πολιτών και τη μείωση των τροχαίων, ο Ιαβέρης αναφέρει πως πρέπει «να μπει μέσα στο μυαλό μας, η ώριμη συμπεριφορά. Να δείχνουμε και να αποδεικνύουμε στο δρόμο, ότι είμαστε καλοί άνθρωποι. Ότι δεν θέλουμε να βλάψουμε κανέναν και ότι έχουμε υψηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης. Ότι, δηλαδή έχουμε ανθρώπους που μας αγαπάνε, ότι έχουμε την οικογένειά μας. Κάθε φορά λοιπόν, πριν υποπέσουμε σε κάποια σοβαρή παράβαση, πρέπει να σκεφτόμαστε πόσες αγκαλιές μας περιμένουν στο σπίτι».

Τέλος, σχετικά με το που οφείλεται η θεαματική αύξηση των τροχαίων τα τελευταία χρόνια ο κ. Μαρκουίζος υπογραμμίζει: «Στην έλλειψη Παιδείας, σωστής οδηγικής κουλτούρας και κακής βιωματικής αντιγραφής. Ότι βλέπουμε από μικρή ηλικία αυτό αντιγράφουμε» τονίζει και αναφορικά με το τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτή η τραγική εικόνα στους δρόμους, σημειώνει: «Αυστηροποίηση των ποινών σε επίπεδο φυλάκισης, μάθημα στα σχολεία από ειδικά επιμορφωμένους δασκάλους και αλλεπάλληλα σποτάκια με σκληρές εικόνες από τροχαία, έτσι ώστε ο εκάστοτε οδηγός να μπορεί να προστατέψει τη δική του ζωή αλλά και των γύρω του. Για να μην μπορεί και ο κάθε τροχονόμος να γράφει κάποιον που υπέπεσε σε σοβαρή παράβαση από αμέλεια, για άλλους λόγους, π.χ. επειδή δεν είχε το τρίγωνο μαζί του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top