ΙΣΘ: Για ποιους λόγους πρέπει να εμβολιαστούν έγκυες και παιδιά (VIDEO)

ΙΣΘ: Για ποιους λόγους πρέπει να εμβολιαστούν έγκυες και παιδιά (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Οι λόγοι για τους οποίους όχι απλά προτείνεται, αλλά επιβάλλεται ο εμβολιασμός εγκύων και παιδιών άνω των 12 ετών, αναπτύχθηκαν στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Οι ειδικοί γιατροί που συμμετείχαν, απάντησαν και σε κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη σχετικά με τα εμβόλια.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεχούς δράσης “ΕμβολιάΖΩ” του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και είχε θέμα «Ασφάλεια Εμβολιασμού Εγκύων και Παιδιών κατά της COVID-19», με τον πρόεδρο του Ι.Σ.Θ να υπερτονίζει την αναγκαιότητα της σωστής ενημέρωσης των πολιτών, για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια των εμβολίων. «Θεωρούμε ότι θα πρέπει να δώσει μια απάντηση η επιστήμη, απέναντι στον σκοταδισμό» δήλωσε στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Β.Ταρλατζής: Απολύτως ασφαλής ο εμβολιασμός στις έγκυες

«Με βάση όλα τα τελευταία ιατρικά δεδομένα, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι ο εμβολιασμός στις έγκυες είναι απολύτως ασφαλής» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής ΑΠΘ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Μαιευτικής & Γυναικολογίας (EBCOG), Μέλος του Board of Trustees της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μαιευτικής Γυναικολογίας (FIGO) Βασίλειος Ταρλατζής.

Όπως είπε έγιναν ακόμη και μελέτες αναδρομικά σε γυναίκες οι οποίες ήταν έγκυες και δεν το γνώριζαν και τα αποτελέσματα τους συνηγορούν στο ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι ασφαλές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών που επικαλέστηκε ο κ. Ταρλατζής εξάλλου, οι έγκυες γυναίκες έχουν τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι μειωμένο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, να οδηγηθούν σε ΜΕΘ και δυστυχώς κάποιες να καταλήξουν, όπως έγινε με μια έγκυο στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης πριν λίγες μέρες, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις στο νοσοκομείο της Πάτρας και παλαιότερα στο Παπαγεωργίου κ.ο.κ.

Εξηγώντας τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο κορωνοϊός, ο κ. Ταρλατζής επικαλέστηκε και όλους τους διεθνείς ιατρικούς οργανισμούς που συστήνουν τον εμβολιασμό σε οποιαδήποτε φάση της εγκυμοσύνης, με τα αντισώματα όπως τόνισε να περνούν και στο έμβρυο το οποίο αποκτά και αυτό μια δευτερογενή προστασία έναντι του κορωνοϊού.

Δείτε τι δήλωσε αναλυτικά:

Ε. Ροηλίδης: Παιδιά και έφηβοι που δεν εμβολιάστηκαν στις ΜΕΘ – Το σύνδρομο MIS-C

Για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν παιδιά και έφηβοι που δεν έκαναν το εμβόλιο, μίλησε ο Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Διευθυντής Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Εμμανουήλ Ροηλίδης.

Μεταξύ των σοβαρών επιπτώσεων της Covid στις νεότερες ηλικίες, ο Καθηγητής συμπεριέλαβε την πιθανότητα του Πολυσυστηματικού Φλεγμονώδες Συνδρόμου (MIS-C), το οποίο όπως είπε επηρεάζει όλα τα συστήματα του οργανισμού, μέχρι πρόσφατα ήταν άγνωστο και η ιατρική κοινότητα δεν ξέρει ακόμη που θα καταλήξει.

«Στην Ιατρική, πάντα εκτιμούμε τον κίνδυνο από τον οποίο θέλουμε να προφυλάξουμε κάποιον, με το οποιοδήποτε κόστος το οποίο πρέπει να συνυπολογιστεί. Στην περίπτωση του Covid, σαφέστατα η εξίσωση είναι υπέρ του να γίνονται οι εμβολιασμοί, προλαμβάνουμε πολύ πιο μεγάλο κίνδυνο, μεγάλη νοσηρότητα και θνητότητα μερικές φορές, από ότι στις πολύ πολύ μικρές πιθανότητες, να υπάρξουν παρενέργειες» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως όταν μιλάμε για εμβολιασμούς παιδιών, μιλάμε για ηλικίες άνω των 12 ετών, καθώς στην Ελλάδα τα εμβόλια σε μικρότερες ηλικίες είναι ακόμη υπό συζήτηση. Είπε πάντως, πως σε οικογένειες με παιδιά μικρότερα των 12 ετών, πρέπει να εμβολιάζονται τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για να προστατέψουν τα μικρά.

Δείτε αναλυτικά την εισήγηση του:

Ε. Διαμαντή: Είναι αποδεκτός ο θάνατος ενός παιδιού που θα μπορούσε να προληφθεί με εμβόλιο;

«Όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι αλλά και οι Επιστημονικές Εταιρείες, όπως η Παιδιατρική Βορείου Ελλάδος, προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους παιδιάτρους με τα τελευταία δεδομένα όσον αφορά τον εμβολιασμό και στις απορίες που έχουν οι γονείς πρέπει να απαντάμε με ειλικρινή τρόπο και να δώσουμε δεδομένα», είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Νεογνολογίας ΑΠΘ, Διευθύντρια Β’ Νεογνολογικής Κλινικής ΑΠΘ – Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΠΕΒΕ) Ελισάβετ Διαμαντή, υπογραμμίζοντας ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα:

  • Τα παιδιά μπορούν να κολλήσουν
  • Μπορούν να αρρωστήσουν
  • Μπορούν να πεθάνουν

Σύμφωνα με την ίδια, τα παραπάνω μπορεί να αφορούν μικρά ποσοστά, ωστόσο όλες αυτές οι εκδοχές υπάρχουν. «Είναι αποδεκτός ο θάνατος ενός μικρού παιδιού που θα μπορούσε να προληφθεί με την εφαρμογή εμβολιασμού; Νομίζω ότι όλοι απαντάμε όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια απάντησε σε σοβαρά ερωτήματα που κυριαρχούν σε πολλούς γονείς, όπως το αν πρέπει να εμβολιαστεί ένα παιδί που πέρασε Covid, κατά πόσο το εμβόλιο είναι καλύτερο από τη φυσική ανοσία μετά τη νόσηση κτλ.

Δείτε τι είπε αναλυτικά η κα Διαμαντή:

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και πνευμονολόγος-φυματιολόγος Μίνα Γκάγκα, και ο πρόεδρος του ΠΙΣ – πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top