Κάλεσμα για συγκέντρωση υπογραφών από τους τρεις συλλόγους κοιλιοκάκης

Κάλεσμα για συγκέντρωση υπογραφών από τους τρεις συλλόγους κοιλιοκάκης

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Σε εξέλιξη για λίγα ακόμη 24ωρα είναι η διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών που «τρέχουν» τρεις σύλλογοι για την Κοιλιοκάκη, ζητώντας από τον κόσμο να συνυπογράψει τα δίκαια αιτήματα των πασχόντων που αφορούν στη διατροφή τους, προς το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.

Κάλεσμα στους πάσχοντες από κοιλιοκάκη, σε συγγενείς και φίλους τους, αλλά και σε γιατρούς, διατροφολόγους, πανεπιστημιακούς, επιχειρηματίες του χώρου και όποιον άλλον είναι ευαισθητοποιημένος με το αντικείμενο, απευθύνουν οι τρεις μεγάλοι σύλλογοι κοιλιοκάκης, ώστε να συγκεντρωθούν ηλεκτρονικές υπογραφές με στόχο να στηριχθούν τα δίκαια αιτήματα τους που αφορούν σε θέματα αποζημίωσης των σκευασμάτων ειδικής διατροφής, με τα οποία οι πάσχοντες είναι αναγκασμένοι να τρέφονται ισοβίως.

Η καμπάνια συλλογής υπογραφών (δείτε την ΕΔΩ)που τρέχουν η «Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης» (Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Κοιλιοκάκη), η «Δράση για την Κοιλιοκάκη» και η «Εστία της Κοιλιοκάκης» αφορά στην τελευταία επιστολή που έστειλαν οι τρεις σύλλογοι προς το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ (δείτε την επιστολή στο τέλος του άρθρου) και με την οποία ζητείται ουσιαστικά να γίνει ένας διάλογος, μια διαβούλευση, για να καταρτιστεί από κοινού μια λίστα συγκεκριμένων τροφίμων που θα εγκρίνονται από τους ελεγκτές και θα μπορούν  να αποζημιώνονται, μέσα στο χρηματικό όριο που ισχύει σήμερα, έως 100 ευρώ τον μήνα για τους ενήλικες πάσχοντες και μέχρι 150 τον μήνα για τους ανήλικους.

 Η «θεραπεία»  μας είναι μόνο το φαγητό που τρώμε

Όπως εξηγεί στο GRTimes.gr, ο Θανάσης Σταμπουλίδης, πρόεδρος του συλλόγου «Δράση για την Κοιλιοκάκη», αυτό που ζητούν πρωτίστως οι σύλλογοι, είναι να γίνει μια συζήτηση με το υπουργείο Υγείας και με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του ΕΟΠΥΥ, για τις πραγματικές ανάγκες των πασχόντων και το πώς αυτές θα μπορούν να καλυφθούν καλύτερα, με βάση τα προϊόντα χωρίς γλουτένη που μπορούν να αγοράζουν και τα οποία αποζημιώνονται.

«Θέλουμε να έρθουμε σε μια συνεννόηση, να καθορίσουμε τα είδη.  Τι πρέπει να αποζημιώνεται  ονομαστικά και αυτό το κομμάτι να το τηρούν οι ελεγκτές και δεν ζητάμε τίποτα άλλο. Ούτε να αυξηθεί το ποσό της αποζημίωσης, ούτε τίποτα άλλο. Να υπάρχει μόνο μια σωστή και δίκαιη «δόμηση» της αποζημίωσης» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Όπως λέει ο ίδιος, ήδη από την περασμένη Παρασκευή, πρωτοκολλήθηκε το αίτημα των τριών συλλόγων που ζήτησαν μια επαφή με τον ΕΟΠΥΥ για το συγκεκριμένο ζήτημα και περιμένουν πλέον να δουν ποια θα είναι η απάντηση, ελπίζοντας να γίνει αποδεκτό το αίτημα τους και να εξηγήσουν για ποιον λόγο είναι τόσο σημαντικό αυτό που ζητούν.

Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη, θεωρούν πλέον δεδομένο πως η αγορά των προϊόντων ειδικής διατροφής αποκλειστικά από φαρμακεία, δεν πρόκειται να επανέλθει, καθώς ο «δρόμος» του εμπορίου που άνοιξε από το 2017, τους βοήθησε ώστε να μπορούν να επιλέγουν ανάμεσα σε πολλά περισσότερα προϊόντα και με καλύτερες τιμές, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη ποιότητα ζωής. Άλλωστε όπως λένε, το «φάρμακο» για τη συγκεκριμένη ασθένεια, είναι μόνο το φαγητό που τρώνε και στο οποίο έχουν περιορισμούς και δυσκολίες που δεν έχουν άλλοι ασθενείς.

Αυτό που ζητούν πλέον, είναι να καταρτιστεί από τον ΕΟΠΥΥ μια «βίβλος» ένας κατάλογος μέσα στον οποίο να αναγράφονται ονομαστικά τα προϊόντα που μπορούν να αποζημιώνονται, έτσι ώστε και να διασφαλίζεται η ποιότητα ζωής τους και να διευκολύνονται  στο έργο τους οι ελεγκτές, που θα μπορούν με πολύ απλό και γρήγορο τρόπο να κάνουν τη δουλειά τους. Να μην είναι δηλαδή στη διακριτική τους ευχέρεια, το αν θα εγκρίνουν κάποιο προϊόν, ώστε να αποφεύγονται και άσκοπες ενστάσεις και διαμαρτυρίες.

Με εγκύκλιο του ο ΕΟΠΥΥ στις 11/6/2021, απέκλεισε από το καθεστώς αποζημίωσης μια μεγάλη γκάμα προϊόντων χωρίς γλουτένη, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους πάσχοντες. Το γεγονός είχε αναγκάσει τους τρεις συλλόγους να στείλουν επιστολές ζητώντας ανάκληση της απόφασης και επισυνάπτοντας τη λίστα των προϊόντων που θεωρούσαν ότι μπορεί να αποκαταστήσει στοιχειωδώς την αδικία που υφίστανται τα μέλη τους.

«Αν έχουν γνώμονα την καλυτέρευση της ζωής των πασχόντων πρέπει να υιοθετήσουν τη λίστα όπως είναι. Δεν υπάρχει τίποτα ύποπτο και είναι όλα προϊόντα που εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες των πασχόντων» επισήμανε ο κ. Σταμπουλίδης.

Για να υπογράψετε και εσείς στην καμπάνια των τριών συλλόγων μπείτε στον σύνδεσμο ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ακόμα στην αναμονή από τον ΕΟΠΥΥ, οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη

Δείτε την κοινή επιστολή την οποία απέστειλαν στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top