The ARtro: Οι θεατρικές παραστάσεις γίνονται… hi-tech – Στο Ισλαχανέ η «Φροσύνη» με ελεύθερη είσοδο

The ARtro: Οι θεατρικές παραστάσεις γίνονται… hi-tech – Στο Ισλαχανέ η «Φροσύνη» με ελεύθερη είσοδο

Ο μονόλογος «Φροσύνη» του Στέφανου Παπατρέχα θα παρουσιαστεί αύριο στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου TheARtro, σε μια μοναδική σύζευξη θεατρικής δράσης και τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας.

Την παράσταση διοργανώνουν η Highway Productions, μέλος του Πολιτιστικού Οργανισμού «Λυκόφως» του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, η εταιρεία πληροφορικής Comitech Α.Ε.,το ΔΗ.ΚΕ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και η σκηνοθέτης και Επιστημονική Υπεύθυνη Έργου Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Τι είναι το The ARtro

Το The ARtro είναι ένα καινοτόμο σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR) για τη δημιουργία και παρουσίαση παραστάσεων, με βασικό στόχο την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της εμπειρίας του θεατή. Μέσω της χρήσης ειδικών γυαλιών AR, καμερών βάθους και ενός πρωτοποριακού λογισμικού που αναπτύχθηκε μέσω ενδελεχούς έρευνας και δοκιμών, το σύστημα The ARtro επιτρέπει στους δημιουργούς να παρουσιάσουν ένα νέο είδος θεατρικών παραστάσεων και παραστατικών δράσεων, «επαυξημένων» με ψηφιακές πληροφορίες (υπέρτιτλους, στατικά και κινούμενα εφέ, πλαίσια κειμένου, ειδικούς φωτισμούς και πολλά άλλα). Οι πληροφορίες είναι εμφανείς μόνο στους θεατές που επιλέγουν να φορούν τα ειδικά γυαλιά και ενώ η ζωντανή δράση εκτυλίσσεται κανονικά για το σύνολο του υπόλοιπου κοινού.

Με απλά λόγια

Φανταστείτε ότι παρακολουθείτε μία παράσταση σε άλλη γλώσσα, όμως οι υπέρτιτλοι, αντί να παρουσιάζονται σε κεντρικό σημείο σκηνής για όλους τους θεατές, εμφανίζονται μέσω της χρήσης των ειδικών γυαλιών, μόνο πάνω από τον ηθοποιό που μιλάει κάθε φορά (κεφαλότιτλοι) και τον ακολουθούν κατά την κίνησή του στη σκηνή. Φανταστείτε να επισκέπτεστε ένα μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο και να λαμβάνετε στοιχεία για τα εκθέματα μέσα από την επαύξηση αντικειμένων ή και συνεπικουρούμενα από ψηφιακά εφέ ή ένα live performance με συμμετοχή ηθοποιού. Δίπλα σας, ένας επισκέπτης από άλλη χώρα παρακολουθεί την ίδια ακριβώς δράσης, την ίδια στιγμή, ενώ στα δικά του γυαλιά οι υπέρτιτλοι εμφανίζονται στη δική του γλώσσα. Ένας θεατής με προβλήματα ακοής παρακολουθεί επίσης απρόσκοπτα τα επαυξημένα στοιχεία, λαμβάνοντας «ηχητικές» πληροφορίες μέσω πλαισίων κειμένου που εμφανίζονται σε καίρια σημεία της δράσης και μόνο στα δικά του γυαλιά.

Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ

Οι δυνατότητες του The ARtro, σε αυτή την πρώτη φάση την ανάπτυξής του, φαντάζουν ήδη εντυπωσιακές, παρότι πρόκειται για ένα λογισμικό που βρίσκεται ακόμα υπό έρευνα. Το έργο αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ, μέσω του Προγράμματος Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ που βασικό στόχο έχει τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των ελληνικών, κυρίως μικρομεσαίων, επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αρχική ιδέα και η παγκόσμια πρώτη

Η έμπνευση για τη δημιουργία και ανάπτυξη του The ARtro ήταν της θεατρολόγου και σκηνοθέτιδας Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, η οποία και ανέλαβε την εποπτεία του εγχειρήματος ως Επιστημονική Υπεύθυνη Έργου.

Η έρευνα και καταγραφή των σεναρίων και απαιτήσεων χρήσης του συστήματος πραγματοποιήθηκε από τη Highway Prοductions σε πραγματικές θεατρικές συνθήκες και με την πολύτιμη συμβολή καταξιωμένων συνεργατών από κάθε ειδικότητα. Παράλληλα, συνεργάτες από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ερεύνησαν την εφαρμογή του TheARtro σε παραστατικές δράσεις τουριστικού χαρακτήρα, σε χώρους ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην περιφέρεια Ιωαννίνων.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του λογισμικού πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την εταιρεία πληροφορικής Comitech AΕ.

Οι δοκιμές και η απόδοση του συστήματος

Μετά από σειρά δοκιμαστικών εφαρμογών στην Αθήνα, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη, η τελική δοκιμή για τη χρήση του συστήματος στη δημιουργία και παρουσίαση αυτούσιας θεατρικής παράστασης πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, στο Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου. Οι τυχεροί θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το σύστημα σε πραγματικές συνθήκες, με τη χρήση ειδικών γυαλιών AR. Όταν κλήθηκαν να αξιολογήσουν την εμπειρία τους, ο μέσος βαθμός ικανοποίησης από τα στοιχεία του συστήματος (υπέρτιτλοι, ειδικά εφέ κλπ) ξεπέρασε το 70%, ενώ περισσότερο από το 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα παρακολουθούσαν ξανά παράσταση με χρήση του The ARtro.

Σειρά έχει τώρα μία τελική δοκιμή στο επίπεδο της παραστατικής δράσης τουριστικού ενδιαφέροντος που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ στη Θεσσαλονίκη. Σκηνοθετημένη από τη Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη και με τη συμμετοχή της ηθοποιού Σύνθιας Μπατσή, η δράση βασίζεται σε απόσπασμα του επιτυχημένου μονολόγου «Φροσύνη» του Στέφανου Παπατρέχα, ειδικά διαμορφωμένο για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του συστήματος The ARtro.

Λίγα λόγια για το έργο “ΦΡΟΣΥΝΗ”

Μία γυναίκα ηθοποιός καλείται, στο πλαίσιο ενός αυτοσχεδιασμού, να ετοιμάσει ένα μονόλογο πάνω στην Κυρα-Φροσύνη, το ιστορικό πρόσωπο-θρύλο των Ιωαννίνων που πνίγηκε με διαταγή του Αλί Πασά στη λίμνη Παμβώτιδα. Αυτοσχεδιάζει πάνω στην τελευταία νύχτα της Φροσύνης, πάνω στη ζωή. Πια δεν είναι η ηθοποιός, δεν είναι η Φροσύνη. Είναι μια γυναίκα δέσμια των επιθυμιών τόσο των γύρω της, όσο και των δικών της. Μια γυναίκα που της μέλλεται να πνιγεί, να μείνει στη μνήμη όλων ως αυτό που οι άλλοι κατάλαβαν για εκείνη, αφήνοντας ξεχασμένο το πραγματικό της πρόσωπο.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Θεατρικό Έργο: Στέφανος Παπατρέχας
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Ερμηνεία: Σύνθια Μπατσή

Ημέρα και ώρες παρουσίασης:
Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 15:00, 15:30, 16:00, 17:00 και 17:30

Διάρκεια: 10 λεπτά

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κάθε παρουσίαση μπορούν να την παρακολουθήσουν 4 θεατές με γυαλιά και οι υπόλοιποι θεατές σε συνθήκες κανονικής παράστασης.

Info

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΣΛΑΧΑΝΕ
Ελένης Ζωγράφου 3, Θεσσαλονίκη 546 34

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

(Φωτογραφία αρχείου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Νέο κύμα λουκέτων στην εστίαση – “Αναστενάζει” ο κλάδος σε Καλαμαριά και Τούμπα

Θεσσαλονίκη: Μασκοφόροι «ξήλωσαν» την ταμειακή μπροστά στον ιδιοκτήτη καταστήματος (VIDEO)

Μπλίνκεν: Η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θάνατος από στρεπτόκοκκο: «Σε αναμονή αν θα υπάρξουν άλλα περιστατικά»-Τι να προσέχουν οι γονείς (VIDEO)

Πέντε συλλήψεις σε επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε οικισμό στα Διαβατά – Τι εντοπίστηκε (ΦΩΤΟ) 

Σκρέκας: Όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα υπάρχει επιδότηση τους λογαριασμούς

Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία – «Φωνές» για ελλείψεις (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Καιρός: Άνοιξη μέχρι το Σάββατο-Βροχές την Καθαρά Δευτέρα (VIDEO)

Pellet από καφέ θα ζεστάνουν ευάλωτα νοικοκυριά στην Καρδίτσα – Ήδη ένα νηπιαγωγείο ωφελείται (ΦΩΤΟ)

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια για τον Μάρτιο

Market Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top