Κόνιτσα: Η καλλιέργεια του ιπποφαούς με τα 190 θρεπτικά συστατικά

Κόνιτσα: Η καλλιέργεια του ιπποφαούς με τα 190 θρεπτικά συστατικά

Στον κάμπο της Κόνιτσας, στην Ήπειρο, σε υψόμετρο 420 μέτρων, ο Φίλιππος Μπάρμπας και η οικογένειά του καλλιεργούν ιπποφαές, ένα φυτό ιδιαίτερα πολύτιμο για τον οργανισμό του ανθρώπου το οποίο συμπεριλαμβάνει 190 θρεπτικά συστατικά. «Το 2009 σε αναζήτηση για νέες καλλιέργειες και προϊόντα, ανακαλύψαμε το ιπποφαές, διαπιστώσαμε πόσο πολύτιμο είναι και φυτέψαμε τα δένδρα» αναφέρει στο GRTimes.gr ο Φίλιππος Μπάρμπας.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Χίλια δένδρα σε μια έκταση επτά στρεμμάτων, καλλιεργούνται κάθε χρόνο, με απόλυτα φυσικό τρόπο, δίχως φυτοφάρμακα παράγοντας ιπποφαές, ένα φυτό με άκρως θεραπευτικές ιδιότητες.

«Η οικογένειά μου είχε το ‘μικρόβιο’ με τα βότανα, και ψάχναμε νέα βότανα, όταν κάποια στιγμή ακούσαμε από συγγενείς στη Γερμανία για το ιπποφαές» αναφέρει ο Φίλιππος Μπάρμπας όπου και τον συναντήσαμε στο κτήμα όπου καλλιεργεί μαζί με την οικογένειά του το ιπποφαές. Όπως μας εξηγεί, έφεραν την ποικιλία η οποία είναι γερμανικής προελεύσεως και παγκοσμίως η πλουσιότερη σε βιταμίνες από όλες τις ποικιλίες – τουλάχιστον 26- που κυκλοφορούν, και φυτεύτηκαν τα δένδρα το 2009.

«Τι το μαγικό έχει το ιπποφαές; Έχει 190 θρεπτικά συστατικά και το βασικότερο έχει τους σωστούς συνδυασμούς που έχει φτιάξει η φύση για να μπορούν να απορροφούνται όλα τα συστατικά από τον οργανισμό» μας ενημερώνει ο κ. Μπάρμπας επισημαίνοντας πως μέχρι και Ω3 λιπαρά οξέα έχει, «υπάρχει μόνο στα ψάρια, σε μουρουνέλαιο κτλ., το οποίο εμείς το βγάζουμε από το λάδι, από το σποράκι που είναι μέσα στο ιπποφαές, με ψυχρή έκρηξη» συμπληρώνει ο καλλιεργητής.

Η συγκομιδή

Το ιπποφαές είναι ένα πολυδύναμο φυτό που συγκαταλέγεται στις υπερτροφές (superfood). Ο νωπός καρπός είναι σαν μικρές ρώγες σταφυλιού και έχει χρώμα πορτοκαλί. Τα φύλλα του δέντρου είναι πράσινα και στενόμακρα ενώ χαρακτηριστικά είναι τα αγκάθια που φέρει σε κάθε άκρη αλλά και κατά μήκος των βλαστών.

«Η συγκομιδή γίνεται μια φορά τον χρόνο, ξεκινάει λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο και μαζεύουμε τον καρπό κόβοντας τα κλαδιά από τα δένδρα» αναφέρει ο κ. Μπάρμπας εξηγώντας πως η διαδικασία της συγκομιδής είναι επίπονη διότι ανάμεσα στους καρπούς υπάρχουν τα μυτερά αγκάθια.

Αφού γίνει η συγκομιδή, μπαίνουν οι καρποί σε βαθιά κατάψυξη, στη συνέχεια δονούνται, πέφτουν, ξεχωρίζονται από τα φύλλα και μπαίνουν σε διαλογή. «Πάντα μαζεύουμε το μισό χωράφι, και δεν έχουμε πολύ στενά περιθώρια για την συγκομιδή, κρατάει μέρες ο καρπός. Αν τον αφήσουμε στο δένδρο μπορεί να μείνει και όλο τον χειμώνα» δηλώνει ο καλλιεργητής προσθέτοντας πως συνήθως η συγκομιδή γίνεται σε 20 μέρες, η δε παραγωγή ποικίλλει ανάλογα την περίοδο και τις καιρικές συνθήκες.

Στη συνέχεια οι καρποί μεταφέρονται στην πλήρως εξοπλισμένη βιοτεχνία της οικογένειας, η οποία δημιουργήθηκε το 2016 τηρώντας όλες τις προδιαγραφές και τις αρχές  του συστήματος HACCP για την υγιεινή και την ασφάλεια τροφίμων, και εκεί μεταποιούνται. Όσο για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να παράξει ένα δέντρο καρπούς, υπολογίζεται περίπου σε τέσσερα χρόνια και άνω.

Χυμοί σκέτοι ή με μέλι και αποξηραμένοι καρποί

Ένα από τα βασικά προϊόντα που παράγει η εταιρία «Ελιξήριο» του Φίλιππου Μπάρμπα είναι οι χυμοί ιπποφαές, είτε σκέτος είτε με μέλι. Τόνωση, ευεξία, ενέργεια, ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητες του θεραπευτικού φυτού. Όπως πληροφορούμαστε, τον πίνουν σαν μια πολυφυσική βιταμίνη, τον προτιμούν πολλοί αθλητές, και όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο καλλιεργητής «αυτοί που είναι φανατικοί με το ιπποφαές, δεν την καταλαβαίνουν την ξυνάδα που έχει».

Επίσης, ο αποξηραμένος καρπός, ελεγχόμενης ξήρανσης, που είναι πιο τραγανός και πιο ανοιχτόχρωμος σε σχέση με άλλους καρπούς, ο οποίος τρώγεται σε πρωινό, μπαίνει σε κέικ κτλ. Ο καρπός τρώγεται και φρέσκος, ωστόσο όπως μας εξηγεί ο κ. Μπάρμπας δεν μπορεί να τον φάει κάποιος εκτός της καλλιέργειας γιατί είναι δύσκολο να διακινηθεί. «Είναι όπως το πορτοκάλι, το κόβεις και αρχίζει να χάνει τα στοιχεία του, το ίδιο συμβαίνει και εδώ. θα πρέπει να διακινηθεί στην κατάψυξη. Όμως, υπάρχει ο χυμός που είναι πάρα πολύ κοντά στο φρέσκο καρπό» αναφέρει.

Η εταιρία του Φίλιππου Μπάρμπα παράγει και τσάγια, μαζεύουν βαλσαμόχορτο που κάνουν το βαλσαμέλαιο, ρίγανη όπου φτιάχνουν το ριγανέλαιο φυσικό αντιβιοτικό που θωρακίζει τον οργανισμό κτλ.

Μικρή παραγωγή, μεγάλη ζήτηση

Το ιπποφαές είναι ο καρπός ενός θάμνου, η ονομασία του οποίου προέρχεται από τα συνθετικά “ίππος”, που είναι το άλογο και “φαές” που σημαίνει λάμψη. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου χρησιμοποιούνταν ως τρόφιμο για το στρατό και ως δυναμωτικό για τα τραυματισμένα άτομα και ζώα. Ωστόσο, αναφορές χρήσης του ιπποφαούς, υπάρχουν τόσο στην Κινέζικη ιατρική όσο και στις Αγιουβερδικές πρακτικές.

«Ποτέ δεν μας έχει περισσέψει προϊόν, πάντα εξαντλείται πριν ξεκινήσει η σεζόν, στις αρχές καλοκαιριού μας εξαντλούνται τα περισσότερα προϊόντα, όλες οι μορφές» αναφέρει ο κ. Μπάρμπας εξηγώντας πως από τη στιγμή που το προϊόν διατηρεί τα συστατικά του, τον κρατούν σε βαθιά κατάψυξη, «οπότε μια φορά το μήνα βγάζουμε παραγωγή και είναι σαν να βγάζουμε φρέσκο καρπό».

Σε ερώτηση του GRTimes.gr εάν υπάρχει περιθώριο για εξαγωγή του ιπποφαούς, ο κ. Μπάρμπας απαντά «εξαγωγές κάναμε, μέχρι που άρχισαν να εξαντλούνται τα προϊόντα μας, και σταματήσαμε. Δεν μπορούμε να φυτέψουμε κι άλλα δένδρα, είναι ήδη πάρα πολλά».

Βιολογικά προϊόντα, superfood, συμπληρώματα διατροφής

Το 2016 αφού ξεκίνησε η βιοτεχνία της οικογένειας Μπάρμπα, έφτιαξαν και ένα e-shop με περίπου 450 προϊόντα βιολογικά, super foods, βότανα και μπαχαρικά, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες δίχως ζάχαρη, όσπρια, μέλια και πρόπολη, προϊόντα για κετογονική διατροφή κτλ.

Το τελευταίο πρότζεκτ της «Ελιξήριο» είναι τα συμπληρώματα διατροφής ακολουθώντας τις τελευταίες προδιαγραφές του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) όπως το γαϊδουράγκαθο με 80% σιλυμαρίνη σε φυτικές κάψουλες, το γανόδερμα (θαυματουργό μανιτάρι) και κουρκουμίνι και πιπερίνη που είναι για τις αρθρώσεις.

Οι ιδιότητες του ιπποφαούς

Η διατροφική αξία του ιπποφαούς είναι ιδιαίτερα υψηλή, η οποία οφείλεται στα 190 θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Η διατροφική του σύνθεση του διαφοροποιείται ανάλογα το μέρος που έχει καλλιεργηθεί και το υψόμετρο. Αποτελεί μια αξιόλογη πηγή Ωμέγα 3,6 και 7 λιπαρών οξέων (λινολεϊκό οξύ, άλφα-λινολεϊκό οξύ, παλμιτολεϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ), φυτικών ινών, περιέχει βιταμίνες Ε και C  ενώ στους καρπούς υπάρχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως βιταμίνη Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, βιοτίνη και φολικό οξύ.

Λόγω της ευρείας σύνθεσής του σε θρεπτικά συστατικά θεωρήθηκε ως ένα καρπός με ισχυρές αντιοξειδωτικέςαντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αναλγητικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η λήψη ιπποφαούς μπορεί να έχει σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη, γεγονός που αποδίδεται στα φλαβονοειδή που περιέχει. Συμβάλει στην προστασία του γαστρεντερικού συστήματος, στη μείωση αναγωγών και παλινδρόμησης και κυρίως στην προστασία και πρόληψη δημιουργίας έλκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

«Αvaton»: Το Αγιορείτικο νερό και το επενδυτικό sprint του Δημήτρη Μπαμπάκου

Φλώρινα: Στροφή στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και η… επιστροφή της φράουλας

Φλώρινα: Επένδυση στην καλλιέργεια φράουλας και μεταποίηση σε αποστάγματα

Ξενοδόχοι – Καλοκαίρι 2022: Αισιοδοξία σε ασταθές περιβάλλον

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top