Λύτρα ζητούν οι χάκερς που “χτύπησαν” τον δήμο Θεσσαλονίκης – “Πεσμένη” η ιστοσελίδα

Λύτρα ζητούν οι χάκερς που “χτύπησαν” τον δήμο Θεσσαλονίκης – “Πεσμένη” η ιστοσελίδα

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Κυβερνοεπίθεση τύπου ransomware, που δηλαδή απαιτεί την καταβολή λύτρων για να επιτραπεί ξανά η πρόσβαση στα δεδομένα του, δέχτηκε από τους χάκερς ο δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ τα ηλεκτρονικά του συστήματα παραμένουν ανενεργά, όπως και η ιστοσελίδα του. Για τις ενέργειες αποκατάστασης του προβλήματος, αλλά και για τον εκτιμώμενο χρόνο που θα διαρκέσουν, μίλησε στο GRTimes.gr o αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής.

Αρκετά δύσκολη αποδεικνύεται η αποκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων και του δικτύου του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε από άγνωστους χάκερς χθες τα ξημερώματα.

Όπως έγινε γνωστό, το είδος της επίθεσης είναι το ransomware, ένα κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιείται για εκβιασμούς και το οποίο “κλειδώνει” την οθόνη ή κρυπτογραφεί τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο δίσκο, ενώ στη συνέχεια εμφανίζει με τη μορφή μηνύματος μια απαίτηση καταβολής λύτρων, συνήθως σε κρυπτονισμάτα όπως το Bitcoin.

Η επίθεση στον δήμο Θεσσαλονίκης «κλείδωσε» άγνωστο μέχρι στιγμής ποσοστό αρχείων, ενώ το ακριβές μέγεθος της ζημιάς δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, με πολλές υπηρεσίες του δήμου να συνεχίζουν να έχουν προβλήματα στη λειτουργία τους, ενώ σήμερα η ιστοσελίδα του δήμου ήταν «πεσμένη».

«Συνεχίζουμε να έχουμε κλειδωμένα τα πάντα. Η εταιρεία που παρέχει τεχνική υποστήριξη στον δήμο, παίρνει τα «κομμάτια» των αντιγράφων ασφαλείας που δεν κλείδωσαν οι χάκερς και προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα όσο πιο γρήγορα μπορεί» δήλωσε στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά πως υπάρχουν πολλά αρχεία που δεν κλείδωσαν, ενώ όπως διαβεβαιώνει, τα βασικά δεδομένα του δήμου είναι διασφαλισμένα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, τρία κλιμάκια της εταιρείας εργάζονται αδιάκοπα και σήμερα ελέγχουν μεταξύ άλλων τα αντίγραφα ασφαλείας, ενώ ερευνάται και από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το ενδεχόμενο μήπως το κακόβουλο λογισμικό είχε μπει στα συστήματα σε προγενέστερο χρόνο και ενεργοποιήθηκε χθες τα ξημερώματα.

Όπως λέει ο κ. Αβαρλής, ο δήμος διαθέτει λογισμικό προστασίας και συστήματα ασφάλειας, ενώ η συνεργαζόμενη εταιρεία Space Hellas παρακολουθεί τα πάντα, ωστόσο το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του προσωπικού είναι σε τηλεργασία, διευκολύνει αρκετά την πρόσβαση κάποιου που θα θελήσει να επιτεθεί με κακόβουλο λογισμικό.

«Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα. Θα λειτουργήσουμε» τονίζει, προσθέτοντας πως προς το παρόν παραμένουν κλειστά τα online συστήματα του δήμου Θεσσαλονίκης και πως οι εργασίες θα συνεχιστούν καθ` όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αν και κάπως πρόωρο για να γίνουν εκτιμήσεις για τον ακριβή χρόνο αποκατάστασης, ο κ. Αβαρλής δεν απέκλεισε τα συστήματα να ανοίξουν την ερχόμενη Τρίτη, ωστόσο ξεκαθάρισε: «Αν δεν διασφαλιστεί ότι το περιβάλλον στο οποίο θα λειτουργήσουν τα πληροφοριακά συστήματα του δήμου, είναι καθαρά, δεν δίνω εντολή να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες των υπηρεσιών».

Τέλος όσον αφορά το ακριβές ποσό που ζητούν οι χάκερς για να ξεκλειδώσουν τα δεδομένα, ο αντιδήμαρχος ανέφερε πως δεν ισχύουν τα ποσά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, λέγοντας πως από τον Δήμο, κανείς δεν άνοιξε τα αρχεία για να δει το μήνυμα με το χρηματικό ποσό που ζητείται. «Λύτρα υπάρχουν αλλά δεν ξέρουμε πόσα είναι», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Κυβερνοεπίθεση στα συστήματα του δήμου Θεσσαλονίκης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top