Μονοπήγαδο: Το χωριό που έγινε μια μεγάλη αγκαλιά για τους Ουκρανούς πρόσφυγες (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Μονοπήγαδο: Το χωριό που έγινε μια μεγάλη αγκαλιά για τους Ουκρανούς πρόσφυγες (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Οι ντόπιοι συνηθίζουν να λένε πως εδώ και δύο μήνες «στο Μονοπήγαδο, βρέχει μόνο αγάπη». Βλέπετε, το παράδειγμά αυτού του μικρού χωριού των περίπου 100 μόνιμων κατοίκων στα σύνορα των νομών Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής, αποτελεί παράδειγμα αλληλεγγύης και βοήθειας προς τον συνάνθρωπο. Πόντιοι πρόσφυγες και οι ίδιοι γνώρισαν καλά στο πετσί τους τί πάει να πει προσφυγιά και μπρος σε αυτό το κακό που ξέσπασε στο κατώφλι της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Ουκρανία, δεν μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι.

Εδώ και δύο μήνες το χωριό άνοιξε τη μεγάλη του αγκαλιά και μέχρι σήμερα φιλοξενεί σε σπίτια κατοίκων που είτε απεβίωσαν, είτε έφυγαν για τη Θεσσαλονίκη, 13 μητέρες, 20 παιδιά και έναν πατέρα από την Ουκρανία.

«Είχαμε το βλέμμα καρφωμένο στην τηλεόραση και με το που ξεκίνησε ο πόλεμος δεν χάσαμε καθόλου χρόνο. Εφόσον είχαμε άδεια σπίτια, κάναμε ότι μπορούσαμε για να τα καταστήσουμε βιώσιμα. Οι περισσότεροι εδώ, είμαστε Πόντιοι, ξέρουμε τι θα πει προσφυγιά. Άμεσα λοιπόν θέσαμε το θέμα και στον δήμο Θέρμης ο οποίος ανταποκρίθηκε θέτοντας στη διάθεσή μας, το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο και όλες τις υπηρεσίες του. Επίσης, στείλαμε αίτημα στο Ουκρανικό προξενείο και τους είπαμε «στείλτε μας άτομα, έχουμε σπίτια να τα φιλοξενήσουμε», τονίζει στο GRTimes o Παναγιώτης Μπατατόλης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονοπήγαδου, του φορέα από τον οποίο ξεκίνησαν όλα.

Εισπράττουμε μόνο ευγνωμοσύνη

Αναφερόμενος στο τι εισπράττουν καθημερινά οι κάτοικοι του Μονοπήγαδου από τους πρόσφυγες που διαβούν εδώ και δύο μήνες στο χωριό, ο κ. Μπατατόλης είναι ξεκάθαρος. «Μόνο ευγνωμοσύνη. Κάνουμε τα πάντα για την ασφάλειά τους, είμαστε συνέχεια δίπλα τους. Μέσω του δήμου έχουμε εφοδιάσει με τάμπλετ τα παιδιά, για να μπορούν να παρακολουθούν διαδικτυακά τα μαθήματά από τα σχολεία τους. Μοιάζει λίγο με τη μέθοδο που ακολούθησαν και τα δικά μας τα σχολεία, στο διάστημα της καραντίνας.

Για την τροφοδοσία τους, προμηθευόμαστε υλικά που χρειάζεται ένα νοικοκυριό ενώ παράλληλα βλέπουμε τις ελλείψεις τους και απευθυνόμαστε στο κοινωνικό παντοπωλείο. Παράλληλα δεχόμαστε δωρεές από παντού. Από σχολεία, από μεγάλες εταιρείες, από αλυσίδες σούπερ – μάρκετ, από Συνεταιρισμούς, από Συλλόγους, από συνταξιούχους. Αμέσως μετά τους ενημερώνουμε και τους λέμε «ελάτε να πάρετε ό,τι χρειάζεστε», λέει ο κ. Μπατατόλης.

Ξεκίνησαν μαθήματα ελληνικών, σύντομα ξεκινούν και Αγγλικά  

Παράλληλα με τις δράσεις που τρέχουν για την καθημερινή τροφοδοσία των προσφύγων, ο δήμος μεριμνά και για την εκπαίδευση των παιδιών. «Ήδη έρχονται στο χωριό καθηγητές ζωγραφικής, χαρτοκοπτικής, έρχεται η Άρσις και τους κάνει μαθήματα Ελληνικών, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν και μαθήματα Αγγλικών» σημειώνει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονοπήγαδου και αναφερόμενος στον πρόσφυγα πατέρα, τον μοναδικό που έχει ταξιδέψει από την Ουκρανία στο Μονοπήγαδο, συμπληρώνει πως «έφτασε στο χωριό γιατί είναι πολύτεκνος. Έχει τρία παιδιά και γι’ αυτό δεν επιστρατεύτηκε».

Γέμισε η πλατεία μας παιδικές φωνές – Ανοίγει παιδική χαρά

Ο κ. Μπατατόλης δεν παραλείπει να αναφέρει πως το χωριό έχει ανοίξει μια μεγάλη αγκαλιά προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες, όμως αυτό αποτελεί και το έναυσμα ώστε το Μονοπήγαδο να αποκτήσει ξανά ζωή. «Τα παιδιά των ντόπιων είναι περίπου 10. Των προσφύγων είναι 20. Και εμείς λοιπόν εισπράττουμε από όλη αυτή την κίνηση, διότι γέμισε η πλατεία μας παιδικές φωνές. Πήρε ξανά ζωή ολόκληρο το χωριό. Την επόμενη εβδομάδα μάλιστα, ενδεχομένως να είναι έτοιμη και η παιδική χαρά που ετοιμάζουμε. Την ανέλαβε μια εταιρεία που εξειδικεύεται στο αντικείμενο και τώρα τελειώνει» τονίζει.

Αγωνιούν για τους δικούς τους ανθρώπους

Όπως εξομολογείται ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονοπήγαδου, οι Ουκρανοί πρόσφυγες μπορεί να βρήκαν μια μεγάλη αγκαλιά στο χωριό, όμως εξακολουθούν να διατηρούν την αγωνία τους για τους ανθρώπους που έχουν αφήσει πίσω. «Αγωνιούν καθημερινά για τους συγγενείς που έχουν μείνει στην Ουκρανία. Γι’ αυτό και έχουμε διαθέσει wi-fi σε όλο το χωριό, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι εύκολο βέβαια. Εδώ τώρα στο χωριό έχουμε τρεις οικογένειες από την Οδυσσό και άλλες τρεις από την Ανατολική Ουκρανία εκεί που διεξάγονται οι μεγάλες μάχες. Δεν είναι εύκολο γι’ αυτούς τους ανθρώπους όσο υπάρχουν συγγενείς τους που κινδυνεύουν».

Η εκδήλωση στη νέα Παραλία

Σήμερα οι μητέρες από την Ουκρανία, συνοδευόμενες από τα παιδιά τους και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονοπήγαδου, βρέθηκαν στη νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τιμηθούν από δύο Οργανώσεις με αφορμή την Ημέρα της Μητέρα.

Συγκεκριμένα, η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Ιατρών Οδοντιάτρων Γυναικών Ελλάδος, ένωσαν τις δυνάμεις και την αλληλεγγύη τους, προκειμένου να τιμήσουν τις Ουκρανές μητέρες που έφυγαν από την πατρίδα τους λόγω του πολέμου και πλέον διαβιούν στο Μονοπήγαδο.

Τόσο οι ίδιες, όσο και τα παιδιά παρά το μελαγχολικό χαμόγελο εξαιτίας της πολεμικής λαίλαπας που μαίνεται ακόμη στην πατρίδα τους, έδειξαν να απολαμβάνουν αυτή τη μεγάλη αγκαλιά προστασίας που έχει ανοίξει, αυτό το μικρό προσφυγοχώρι των 100 κατοίκων στην Ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης

«Εμείς προσευχόμαστε να τελειώσει ο πόλεμος και αύριο. Όμως ακόμη και αν αυτό δε συμβεί, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, για να μη τους λείψει τίποτα» καταλήγει στο GRTimes, ο Παναγιώτης Μπατατόλης.

Έμεινα έκπληκτη από αυτά που είδα στο Μονοπήγαδο

Θυμίζουμε ότι η πρόεδρος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος, μιλώντας πρόσφατα στη δημοσιογράφο, Μαρία Σαμολαδά και την εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλησπέρα» στον Real FM 107,1 είχε αναφερθεί εκτενώς για τη συγκεκριμένη εκδήλωση αλλά και στα κίνητρα για την υλοποίησή της.

«Μετά τον κορωνοϊό έχουμε κάνει μια ενδοσκόπηση για να βρούμε τι είναι αυτό που μας κυνηγάει. Σήμερα, έφτασε και ο πόλεμος τόσο κοντά μας, στην Ευρώπη. Κάποια στιγμή, άκουσα για τις Ουκρανές μητέρες οι οποίες πήραν τα παιδιά τους και έτρεξαν να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Το γεγονός αυτό μου έδωσε το έναυσμα να ψάξω να βρω τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Εάν υπάρχουν δράσεις φιλοξενίας. Και η έρευνα μου έφτασε στο χωριό Μονοπήγαδο. Μαζί με την αντιπρόεδρο του Συλλόγου, επισκεφθήκαμε το χωριό και έμεινα έκπληκτη με αυτά που συνάντησα. Μιλάμε για ένα μικρό χωριό, χωρίς σχολείο, χωρίς καφενείο με την πλειοψηφία των κατοίκων να είναι συνταξιούχοι, οι οποίοι σηκώθηκαν, διόρθωσαν τα σπίτια που ήταν εγκαταλελειμμένα, τακτοποίησαν τη θέρμανση και ξεκίνησαν να υποδέχονται γυναίκες, μητέρες, με μωρά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής-Αναδρομική επιστροφή του 60% όλων των επιβαρύνσεων στο ρεύμα (VIDEO)

Μπογιατζίδης: Πιθανόν και αύριο η έκθεση διερεύνησης των συνθηκών νοσηλείας του 3χρονου κοριτσιού (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Νίκος Διαλυνάς για θάνατο 3χρονης: Χρειαζόμαστε επειγόντως τον ιατρικό φάκελο (VIDEO)

Μητσοτάκης: Γίνεται πράξη ο «Προσωπικός Βοηθός» για άτομα με αναπηρία (ΦΩΤΟ)

Κορωνοϊός: Η Όμικρον είναι εξίσου σοβαρή με προηγούμενες παραλλαγές, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος: Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι στην Πλατεία Αριστοτέλους από την 3η ΥΠΕ (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Δημόσιος κίνδυνος φονικά Ροτβάιλερ-«Κατασπάραξαν τον σκύλο μου» (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top