Μυτιλήνη: Τονωτική ένεση η επανασύνδεση με Αϊβαλί – Ξεκινάει και η κρουαζιέρα

Μυτιλήνη: Τονωτική ένεση η επανασύνδεση με Αϊβαλί – Ξεκινάει και η κρουαζιέρα

Ως μια σημαντική τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς την επανασύνδεση της ακτοπλοϊκής γραμμής Μυτιλήνη – Αϊβαλί που ξεκινάει σήμερα. «Θα δώσει σημαντική ανάσα στο νησί, οικονομικά’ πολλοί Τούρκοι είναι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες, τους αρέσει το ούζο, η τοπική μας κουζίνα» δηλώνει ο κ. Μυρσινιάς στο GRTimes.gr λέγοντας πως προ κορωνοϊού επισκέπτονταν το νησί μεσοσταθμικά 30.000 – 35.000 Τούρκοι τη σεζόν.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Ξεκινούν και πάλι τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια μεταξύ Μυτιλήνης και Αϊβαλί στα παράλια της Τουρκίας, αρχής γενομένης, σήμερα, Πέμπτη 14 Απριλίου, όπου αρχικά θα εκτελούνται δυο φορές την εβδομάδα (Πέμπτη και Σάββατο) ενώ σταδιακά θα γίνουν καθημερινά.

«Το περιμέναμε, ήταν ένα δρομολόγιο το οποίο βοήθησε στο παρελθόν, και θα βοηθήσει και τώρα, παρά τη συναλλαγματική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς. Όπως ο ίδιος εξηγεί θα είναι μια τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία, όπου το νησί τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί και από το προσφυγικό και βεβαίως και από την πανδημία.

Μεγάλη μερίδα Τούρκων είναι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες οι οποίοι φτάνουν στη Λέσβο, κυρίως τα Σαββατοκύριακα για να διασκεδάσουν, να απολαύσουν την τοπική γαστρονομία αλλά και το ούζο για το οποίο φημίζεται το νησί. «Έρχονται και από Κωνσταντινούπολη, Προύσα, Αϊβαλί, διανυκτερεύουν, πηγαίνουν για φαγητό, κάνουν αγορές» δηλώνει ο κ. Μυρσινιάς.

Τρεις εταιρίες στη γραμμή, όλες Τούρκικες

Τρεις ακτοπλοϊκές εταιρίες τουρκικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη σύνδεση Μυτιλήνη – Αϊβαλί. Δρομολόγια θα εκτελούνται αρχικά κάθε Πέμπτη και Σάββατο στις 9 το πρωί από Μυτιλήνη και στις 18.00 από Αϊβαλί ενώ όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο ναυτιλιακός και τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος σταδιακά τα δρομολόγια θα αυξάνονται και θα γίνουν καθημερινά.

Η σύνδεση γίνεται με δυο συμβατικά πλοία – οχηματαγωγά χωρητικότητας 30 οχημάτων και με ένα καταμαράν. Το ταξίδι έχει διάρκεια 1 ώρα και 1,5 ώρα αντίστοιχα. Το κόστος εισιτηρίου ανέρχεται στα 30 ευρώ με το συμβατικό πλοίο μετ’ επιστροφής και στα 35 ευρώ με το καταμαράν. Να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές του 2019 το εισιτήριο κόστιζε μόλις 7 ευρώ ενώ 10-12 ευρώ ήταν για το καταμαράν.

«Ήταν ανορθόδοξο» σχολιάζει ο κ. Πίκουλος σχετικά με το κόστος των μόλις 7 ευρώ εξηγώντας ότι για την επιβίωση της εταιρίας θα έπρεπε εξ’ αρχής να κόστιζε 35-40 ευρώ. «Τώρα, είναι μια λογική τιμή’ όταν πληρώνουμε 8 ευρώ το λεωφορείο για να πάμε Αγιάσο στα 20 χλμ., δεν μπορεί να κοστίζει 7 ευρώ το πλοίο» δηλώνει.

Ο ίδιος εξηγεί πως ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός. «Ξέρετε, ποιος είναι ο λόγος που δεν έχει επιβιώσει ελληνική εταιρία; Διότι υπήρχε τρομερός ανταγωνισμός’ οι Τούρκοι δεν έχουν τα μισθολόγια των πληρωμάτων που έχουμε εμείς, ούτε τα υψηλά κόστη στις ασφάλειες» αναφέρει στο GRTimes.gr.

Η εν λόγω ακτοπλοϊκή σύνδεση όπως επισημαίνεται, εκτός από τον επιβατικό χαρακτήρα έχει και εμπορικό, όπου μεταφέρονται διάφορα εμπορεύματα όπως το κουκούτσι ελιάς, πέλετ κ.ά.

Προτιμούν Μόλυβο και Πέτρα

Στο βόρειο τμήμα της Λέσβου βρίσκονται η Πέτρα με την Παναγιά τη Γλυκοφιλούσα -το εκκλησάκι που είναι γαντζωμένο στο βράχο σε ύψος 40 μ.- και σε κοντινή απόσταση ο πανέμορφος Μόλυβος (ή Μήθυμνα) χαρακτηρισμένος διατηρητέος οικισμός με στενά σοκάκια, πέτρινα σπίτια χτισμένα αμφιθεατρικά, λιμανάκι, ταβερνούλες, και βεβαίως το κάστρο που δεσπόζει στην κορυφή του.

Ως επί το πλείστον αυτά είναι τα μέρη που επιλέγουν οι Τούρκοι επισκέπτες για να μείνουν στο νησί, αρκετοί από τους οποίους φτάνουν με το δικό τους όχημα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα γκρουπ, που κατά κύριο λόγο πραγματοποιούν διήμερη εκδρομή και επισκέπτονται και τη γραφική Αγιάσο, τον παραδοσιακό οικισμό του Μανταμάδου με το ιερό προσκύνημα του Ταξιάρχη, την Άναξο κτλ.

«Ενισχύεται η τοπική οικονομία, δουλεύουν τα γραφεία ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, τα λεωφορεία, η εστίαση, τα ξενοδοχεία, είναι μια αλυσίδα» αναφέρει ο τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος.

Η μεγαλύτερη κίνηση θα ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου, τότε που τελειώνει και το Ραμαζάνι των Τούρκων. Σχετικά με την επισκεψιμότητα των Τούρκων μέσω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, τη σεζόν του 2019 καταγράφηκαν περίπου 20.000 Τούρκοι ενώ γενικά προ κορωνοϊού εποχές είχαν φτάσει μεσοσταθμικά τις 30.000 – 35.000.

Άφιξη και του πρώτου κρουαζιερόπλοιου για φέτος

Η πόλη της Μυτιλήνης εκτός από την επανέναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα παράλια της Τουρκίας  και συγκεκριμένα με το Αϊβαλί (παλιές Κυδωνίες), υποδέχεται και το πρώτο της κρουαζιερόπλοιο για τη φετινή σεζόν.

«Ξεκινάμε από μηδενική βάση’ από το 2015 με το προσφυγικό ματώσαμε και βαλτώσαμε» λέει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο ναυτιλιακός – τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος. Την ικανοποίησή του για την εκκίνηση της κρουαζιέρας στο νησί εκφράζει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς λέγοντας «φαίνεται ότι αλλάζει το κλίμα, μπαίνουμε σιγά σιγά και στον κλάδο της κρουαζιέρας».

Σχετικά με το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που φτάνει στη Μυτιλήνη, την ερχόμενη Κυριακή των Βαΐων 17 Απριλίου, θα ‘πιάσει’ στο λιμάνι στις 8 το πρωί, προερχόμενο από Κωνσταντινούπολη, και θα αναχωρήσει την ίδια μέρα στις 17.00 με τελικό προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο Insignia της Oceania Cruises, και όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, οι επιβαίνοντες θα είναι Αμερικάνοι. «Θα υποδεχθούμε 350 Αμερικάνους, κάποιοι από τους οποίους θα ακολουθήσουν εκδρομές στην Αγιάσο και στο Καγιάνι (σ.σ. 6 χλμ. από Μυτιλήνη στην περιοχή Ταξιάρχες)» δηλώνει ο κ. Πίκουλος.

Το κρουαζιερόπλοιο Insignia έχει μήκος 180 μ. και πλάτος 25 μ., ο συνολικός αριθμός επιβατών ανέρχεται σε 684 και πληρώματος σε 400. Διαθέτει τέσσερα εστιατόρια, το Aquamar Spa και Vitality Center, οκτώ σαλόνια και μπαρ, ένα καζίνο και 342 πολυτελείς σουίτες και καμπίνες, όπου σχεδόν το 70% διαθέτουν ιδιωτικές βεράντες.

Σχετικά με την προσέλευση κρουαζιερόπλοιων φέτος στη Μυτιλήνη, «ευελπιστούμε να πιάσουμε τα 20 πλοία» δηλώνει ο ναυτιλιακός – τουριστικός πράκτορας και προσθέτει «σκεφτείτε ότι το 2009 και το 2010 είχαμε 100 προσεγγίσεις». Επόμενη άφιξη κρουαζιέρας στο νησί ορίζεται η Πέμπτη 5 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΕΟΤ: Τουριστική καμπάνια ύψους 2 εκατ. ευρώ – Αυτά είναι τα πέντε νησιά

Η Εθνική στρατηγική του ΣΕΤΕ για τον Ελληνικό Τουρισμό με ορίζοντα το 2030

Πάσχα–Εκδρομές: Από 10% έως 80% οι πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top