Οι καταγραφές του Σταθμού Αστροπαρατήρησης ΝΟΗΣΙΣ του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

Οι καταγραφές του Σταθμού Αστροπαρατήρησης ΝΟΗΣΙΣ του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

Στο δίκτυο Αστροπαρατήρησης του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης έχει ενταχθεί ο σταθμός ΝΟΗΣΙΣ που λειτουργεί σε ειδικό χώρο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

Υπεύθυνος για τη λειτουργεία του Δικτύου Σταθμών Αστροπαρατήρησης, είναι ο καθηγητής Δυναμικής αστρονομίας στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, Κλεομένης Τσιγάνης.

Ο Σταθμός Αστροπαρατήρησης ΝΟΗΣΙΣ το Σάββατο 18/3/2023, 19:38 «παρακολούθησε» και κατέγραψε το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS κατά τη διάβασή του πάνω από την Ελλάδα (Στις φωτό διακρίνονται το κεντρικό σώμα και τα ηλιακά πάνελς του ISS).

Ο Σταθμός Αστροπαρατήρησης του ΝΟΗΣΙΣ έκανε επίσης και την πρώτη καταγραφή διάβασης εξωπλανήτη μπροστά από το αστέρι του. Πρόκειται για τον πλανήτη Wasp 43b που βρίσκεται σε απόσταση 283 έτη φωτός!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Δίκτυο Αστροπαρατήρησς του ΑΠΘ έχει δημιουργηθεί και ο Αστρονομικός Σταθμός Χολομώντα του ΑΠΘ στη Χαλκιδική που επελέγη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕSΑ) για την ένταξή του στο πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο «Fible in the sky» (οπτικές ίνες στον ουρανό).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού»: Κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

«Πάμε και όπου βγει και στο νερό»: «Στα κάγκελα» με την ιδιωτικοποίηση εργαζόμενοι ΕΥΑΘ και δήμαρχοι (VIDEO, ΦΩΤΟ)

Χωρίς νερό σήμερα για 7 ώρες περιοχή στη Θεσσαλονίκη

UNICEF: Κάθε μέρα 1.000 παιδιά πεθαίνουν επειδή ήπιαν μολυσμένο νερό

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top