Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού: Ανοιχτά οινοποιεία με δωρεάν ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού: Ανοιχτά οινοποιεία με δωρεάν ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές

Δωρεάν ξεναγήσεις σε οινοποιεία σε συνδυασμό με γευστικές δοκιμές και κληρώσεις επετειακών φιαλών, συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού. Στα 20 οινοποιεία – μέλη των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» που συμμετέχουν, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κορυφαία κρασιά αλλά και να ανακαλύψουν τις περιοχές γύρω από τα οινοποιεία.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού εορτάζεται αύριο, Κυριακή 13 Νοεμβρίου και εκατοντάδες οινοποιεία σ’ όλες τις αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας, και όχι μόνο, θα υποδέχονται τους επισκέπτες με δωρεάν ξεναγήσεις και οινογνωσίες νέων και παλαιότερων σοδειών. Επίσης, οι επισκέπτες και φίλοι του κρασιού θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα φρέσκα κρασιά του φετινού τρύγου και να δουν από κοντά  τους χώρους παραγωγής, ωρίμανσης και παλαίωσης του προϊόντος, ακόμη και να γνωρίσουν τους ίδιους τους οινοπαραγωγούς.

Πριν από την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού, και συγκεκριμένα, στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού 2019, 9.000 φίλες και φίλοι του κρασιού επισκέφθηκαν τα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος».

«Αυτός είναι και ο στόχος: Να “πιάσουμε” τα νούμερα του 2019, να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα» δηλώνει στο GRTimes.gr η διευθύντρια μάρκετινγκ & επικοινωνίας της «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» Αλεξάνδρα Ανθίδου. Όπως η ίδια εξηγεί, «είναι μια ευκαιρία, μια αφορμή να βγούμε από το σπίτι μας, να επισκεφτούμε ένα οινοποιείο, αλλά και να ανακαλύψουμε τη γύρω περιοχή. Να δούμε τι άλλο έχει, να πάμε στο εστιατόριο» προσθέτοντας πως «αυτό είναι οινοτουρισμός».

Συμμετοχή 20 οινοποιείων

Είκοσι (20) οινοποιεία –  μέλη της «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» συμμετέχουν στην αυριανή εκδήλωση – γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού με ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές. Τα οινοποιεία που συμμετέχουν (με σειρά από δυτικά προς ανατολικά) είναι:

 1. Ζοίνος Wines στη Ζίτσα Ιωαννίνων στην Ήπειρο
 2. Κτήμα Στεργίου στη Μεταμόρφωση Καστοριάς
 3. Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιον Φλώρινας
 4. Κτήμα Βογιατζή στο Βελβεντό Κοζάνης
 5. Αμπελώνας Καμκούτη στο Βελβεντό Κοζάνης
 6. Αργατία στο Ροδοχώρι Νάουσας
 7. Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι Νάουσας
 8. Κτήμα Φουντή στη Νέα Στράντζα Νάουσας
 9. Βαένι Νάουσα στην Επισκοπή Νάουσας
 10. Μπουτάρη στη Στενήμαχο Νάουσας
 11. Κτήμα Κατσαρού στην Κρανιά Ολύμπου
 12. Μικρό Κτήμα Τίτου στα Δυο Ποτάμια Γουμένισσας
 13. Οινοποιείο Κεχρής στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης
 14. Κτήμα Φλόριαν στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης
 15. Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή Θεσσαλονίκης
 16. Κτήμα Λειβαδιώτη στη Μαραθούσα Χαλκιδικής
 17. Κτήμα Βιβλία Χώρα στο Κοκκινοχώρι Καβάλας
 18. Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στην Αδριανή Δράμας
 19. Κτήμα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια Δράμας
 20. Το Κτήμα τ’ Αποστόλη στους Άμπελους Σερρών

Οι παράλληλες εκδηλώσεις

Στο παράλληλο πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού, κάποια από τα οινοποιεία – μέλη της «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» προτείνουν ειδικές παρουσιάσεις, κληρώσεις επετειακών φιαλών, κάθετες γευστικές δοκιμές κ.ά.

Συγκεκριμένα, εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

-Κτήμα Φουντή: Επέτειος «30 χρόνια Ναουσαία»! Κλήρωση της επετειακής φιάλης για τα 30 χρόνια “Ναουσαία” με διάθεση 30 φιαλών και ακόμη 5 φιάλες σε συσκευασία magnum για τους επισκέπτες στο οινοποιείο στις 13 Νοεμβρίου.

-Κτήμα Φλόριαν:  Ημέρα παρουσίασης του Sauvignon Blanc με άνοιγμα φιαλών διαφορετικών εσοδειών και μεγεθών (0,75, 1,5 και 3lt), καθώς και κάθετη των εσοδειών 2020, 2018, 2016 και 2015, μαζί με τις υπόλοιπες ετικέτες του Κτήματος.

-Κτήμα Γεροβασιλείου: Ώρα 12:00, οι καλλιτέχνες Renzo Gallo, Κώστας Τσόκλης και Κώστας Βαρώτσος στο Κτήμα Γεροβασιλείου.

-Το Κτήμα τ’ Αποστόλη (ωράριο 11:00-18:00): Κάθετη γευστική δοκιμή της “Εριφύλης” με σύγκριση της σοδειάς 2011, 2007 και 2006.  Μαζί, το λευκό και το ροζέ του Κτήματος, συνοδεία παραδοσιακών βουβαλίσιων προϊόντων από την Κερκίνη (τυριά και αλλαντικά).

Ο φετινός τρύγος

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού και τη συμμετοχή όλων των περιφερειακών ενώσεων οινοπαραγωγών της χώρας, το GRTimes.gr ενημερώθηκε για την πορεία του φετινού τρύγου στους αμπελώνες της Βορείου Ελλάδος.

«Η χρονιά ήταν όψιμη» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Ηλίας Αντωνιάδης, εκτελεστικός διευθυντής της «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» και οινολόγος. Όπως ο ίδιος εξηγεί, οι χαμηλές θερμοκρασίες την άνοιξη δημιούργησαν την καθυστέρηση του βλαστικού κύκλου, ωστόσο, οι φυσιολογικές θερμοκρασίες προς τα τέλη της άνοιξης – αρχές καλοκαιριού επέφεραν την ομαλή ωρίμανση των σταφυλιών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τα μέσα Αυγούστου, οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την προσωρινή παύση του τρύγου, όμως, μέχρι το τέλος του -αρχές Οκτωβρίου- η συγκομιδή των σταφυλιών εξελίχθηκε ομαλά, με αποτέλεσμα η χρονιά να δίνει κρασιά με έντονα αρώματα και αρκετή οξύτητα.

Η γιορτή Οινοτουρισμού

Δωρεάν ξεναγήσεις, από τις 11 το πρωί έως τις 05.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιούνται στα οινοποιεία όχι μόνο της Βορείου Ελλάδος αλλά και σε όλη τη χώρα. Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα  να δοκιμάσουν νέες και παλαιότερες σοδειές, να ενημερωθούν για τα φρέσκα κρασιά του φετινού τρύγου και να δουν από κοντά  τους χώρους παραγωγής, ωρίμανσης και παλαίωσης του προϊόντος.

Στην Ημέρα Οινοτουρισμού συμμετέχουν όλες οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας, και συγκεκριμένα:

 • η Ένωση Οινοπαραγωγών “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδας”,
 • η Ένωση Οινοπαραγωγών Κεντρικής Ελλάδας,
 • η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής,
 • η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου,
 • η Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών νήσων Αιγαίου
 • το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης

Να σημειώσουμε ότι η γιορτή της Ημέρας Οινοτουρισμού ξεκίνησε από το Δίκτυο Πόλεων Κρασιού (Recevin) ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού το 2009. Η Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» συμμετέχει από το 2013, εντάσσοντας ουσιαστικά την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό οινικό χάρτη.

«Ήταν το 1996  όταν ακούστηκαν, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, ο οινοτουρισμός και οι “Δρόμοι του Κρασιού”» αναφέρει στο GRTimes.gr η κυρία Ανθίδου εξηγώντας πως, γενικότερα, υπάρχει εξέλιξη στο κομμάτι του οινοτουρισμού στη χώρα μας. Η ίδια επισημαίνει ακόμη ότι χρειάζεται χρόνος για να επανέλθουμε στην κανονικότητα  -προ κορωνοϊού εποχή- διότι εκτός από το υγειονομικό, ο κόσμος είναι αντιμέτωπος και με την ακρίβεια αλλά και με την κακή ψυχολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κυριακή 13/11 ανοικτά τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος

Φυσικά κρασιά: Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη έκθεση με κρασιά ήπιας παρέμβασης

Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος – Στους δρόμους των ΠΟΠ και ΠΓΕ

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top