«Πονοκέφαλος» το κτιριακό για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Μαθήματα και στο γυμναστήριο (ΦΩΤΟ)

«Πονοκέφαλος» το κτιριακό για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Μαθήματα και στο γυμναστήριο (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Μαθήματα στο κλειστό γυμναστήριο και σε μέρος του εστιατορίου, συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να κάνουν φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ελλείψει άλλων χώρων διδασκαλίας – Τι λέει στο GRTimes ο Πρύτανης του ιδρύματος, Στυλιανός Κατρανίδης, για το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα.

Ήταν Οκτώβριος του 2021 όταν μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας και με την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων, φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας άρχισαν να κάνουν μάθημα στο κλειστό γυμναστήριο, αλλά και σε μέρος του εστιατορίου που είχε διαμορφωθεί σε αίθουσα διδασκαλίας.

Ιανουάριος του 2023 και τα μαθήματα συνεχίζονται στους παραπάνω χώρους για κάποιους από τους φοιτητές, οι οποίοι μάλιστα καλούνται να προσέχουν και το δάπεδο του γηπέδου, για να μην φθαρεί, όπως μπορείτε να δείτε και στη σχετική ανακοίνωση .

Εκπρόσωποι φοιτητών αναφέρουν στο GRTimes πως έχουν απευθυνθεί επανειλημμένα στη διεύθυνση του Πανεπιστημίου, καταθέτοντας εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της έλλειψης αιθουσών διδασκαλίας, όπως η αναζήτηση χώρου για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών στο γειτονικό πρώην 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο (θέμα για το οποίο μιλάει παρακάτω ο Πρύτανης του ιδρύματος), ωστόσο όπως λένε, οι προτάσεις αυτές δεν τελεσφόρησαν, ενδεχομένως λόγω της γραφειοκρατίας.

«Εμείς ως φοιτητές, θέλουμε να επιστρέψει το γήπεδο στην κανονική του λειτουργία, από εκεί και πέρα αν δεν ληφθούν μέτρα και από την Πρυτανεία και από το γραφείο Φυσικής Αγωγής, δεν ξέρουμε τι θα μπορούσε να γίνει. Πάντως είναι σίγουρα πρόβλημα», αναφέρουν οι φοιτητές, προσθέτοντας πως το πρόβλημα έλλειψης χώρων επιτείνεται από την ανακαίνιση κάποιων αιθουσών που είναι σε εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν, είναι δύσκολο να πραγματοποιείται μάθημα στο γυμναστήριο, γιατί δεν έχει καλή ακουστική και δεν ενδείκνυται γενικότερα για αυτή τη χρήση.

Σ. Κατρανίδης: Στην τελική φάση η μεταφορά του τμήματος Μουσικής

Για συχνά οριακή κατάσταση όσον αφορά στο κτιριακό, λόγω του αυξανόμενου αριθμού φοιτητών τα τελευταία χρόνια, κάνει λόγο με δηλώσεις του στο GRTimes ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Στυλιανός Κατρανίδης.

Όπως εξηγεί, το μάθημα στο γυμναστήριο, όπως και η χρήση μέρους του εστιατορίου των καθηγητών για μαθήματα, έγιναν πρώτον λόγω της πανδημίας και δεύτερον, λόγω ανακαινίσεως σε αίθουσες – οι οποίες ολοκληρώθηκαν – και σε δύο αμφιθέατρα που θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

«Επομένως μέχρι τέλος Ιουνίου αυτό θα συνεχιστεί και με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει επί τα χείρω εξέλιξη του θέματος της πανδημίας» λέει χαρακτηριστικά.

Μια μικρή αποσυμφόρηση στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου, αναμένεται να φέρει η μεταφορά του τμήματος Μουσικής, σε ακίνητο λίγο πριν τη Θέρμη που αγόρασε το ίδρυμα.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη, η διαδικασία βρίσκεται στην τελική φάση, καθώς έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός, έχει αποσταλεί το συμβόλαιο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και πλέον αναμένεται η απόφαση.

Η λύση του 424 που ναυάγησε

Ο κ. Κατρανίδης αναφέρθηκε στη συνέχεια στις πολυετείς προσπάθειες που έκανε το Πανεπιστήμιο και ο ίδιος, ώστε να χρησιμοποιήσει είτε με παραχώρηση, είτε με μίσθωση, μέρος ή ολόκληρο το κτίριο του πρώην 424 ΓΣΝΕ, προκειμένου να στεγαστούν εκεί γραφεία και διοικητικές υπηρεσίες, ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμοι χώροι για αίθουσες διδασκαλίας στο κεντρικό κτίριο.

Η συγκεκριμένη λύση, όπως είπε ο Πρύτανης, θα ήταν ιδανική, ωστόσο δεν τελεσφόρησε.

Οι πρώτες προσπάθειες έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν η τότε διοίκηση είχε τη δέσμευση της ηγεσίας του στρατεύματος ότι το κτίριο του 424 θα παραχωρείτο.

«Ωστόσο οι μετέπειτα ηγεσίες ακολούθησαν μια άλλη οδό. Παρότι έφυγε το 424 μετέφεραν εκεί στρατόπεδο και έχουν εγκαταστήσει διάφορες υπηρεσίες, οπότε το σχέδιο παραχώρησης ναυάγησε» τονίζει ο κ. Κατρανίδης, ο οποίος  έκανε και νέες προσπάθειες από την αρχή της δικής του  Πρυτανείας το 2018.

«Τότε,  ζητήσαμε από το στράτευμα να μας νοικιάσει ένα μέρος του 424 το οποίο δεν χρησιμοποιείται εδώ και 20 χρόνια, με μια μακροχρόνια μίσθωση, πχ 10 ή 20 ετών, έναντι τιμήματος και όχι δωρεάν, ώστε να μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε τους συγκεκριμένους χώρους για γραφεία και διοικητικές υπηρεσίες. Ενώ κατ` αρχήν υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του τότε διοικητή του Γ` Σώματος Στρατού το 2018, το αίτημα απορρίφθηκε στη συνέχεια όταν πήγε στο Πεντάγωνο, με το επιχείρημα ότι ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για μελλοντικές ανάγκες του στρατεύματος» επισημαίνει ο κ. Κατρανίδης.

Καταλήγοντας, αναφέρει πως επανήλθε σε αυτό το θέμα το 2021 και πήρε την ίδια απάντηση ότι ο χώρος θα αξιοποιηθεί για μελλοντικές ανάγκες του στρατεύματος, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα, να έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Διαβάστε επίσης: ΠΑΜΑΚ: Μαθήματα ακόμη και στο εστιατόριο καθηγητών και στο γήπεδο μπάσκετ (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top