Προς… εξαφάνιση οι αναισθησιολόγοι στο ΕΣΥ

Προς… εξαφάνιση οι αναισθησιολόγοι στο ΕΣΥ

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει πλέον το πρόβλημα υποστελέχωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από αναισθησιολόγους, χωρίς τους οποίους δεν μπορούν να γίνουν τα χειρουργεία. «Το καταγγέλλουμε εδώ και χρόνια και κανείς δεν ακούει» δηλώνει στο GRTimes η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα.

Ειδικότητα προς εξαφάνιση τείνουν να γίνουν οι αναισθησιολόγοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με αποτέλεσμα να καθυστερούν σημαντικά τα χειρουργεία. Το πρόβλημα βέβαια, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, καθώς και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιταλία, η οποία όπως είχε αναφέρει ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης, στον Real Fm 107,1, στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου καλημέρα» και στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά, υποχρεώθηκε να κάνει… εισαγωγή αναισθησιολόγων από την Κούβα.

Στο πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ, είχε αναφερθεί και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μετά από πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με την Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος. Τότε είχε δηλώσει πως υπάρχουν πολλές κενές θέσεις παρόλο που προκηρύσσονται νέες συνεχώς, τονίζοντας πως για την αντιμετώπιση του ζητήματος επεξεργάζεται σχέδιο το υπουργείο Υγείας. «Προχωράμε σε κάποιες λύσεις που θα επιτρέψουν και στους αναισθησιολόγους να αισθάνονται ότι έχουν τη στήριξη του κράτους και του υπουργείου, που την έχουν, να αμείβονται καλύτερα για τη δουλειά που κάνουν, γιατί είναι εξοντωτική και είναι πολύ λίγοι. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στα παιδιά να διαλέξουν την αναισθησιολογία και στους νέους γιατρούς που έχουν τελειώσει την αναισθησιολογία να μπουν στο σύστημα υγείας”, επισήμανε η κα. Γκάγκα.

Κατσίμπα: Χρόνιο το πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων

Στην Ελλάδα το πρόβλημα άρχισε να παρατηρείται ήδη από τα πρώτα χρόνια των μνημονίων και από τη μια φταίει το λεγόμενο brain drain, η φυγή των γιατρών στο εξωτερικό δηλαδή και από την άλλη η προτίμηση των αναισθησιολόγων για τον ιδιωτικό τομέα όπου εργάζονται με καλύτερες συνθήκες και αμείβονται περισσότερο, αναφέρει στο GRTimes.gr η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Δάφνη Κατσίμπα.

«Εδώ και χρόνια το καταγγέλλουμε. Στη λίστα αναμονής για ειδικότητα, εδώ και χρόνια έχει σταματήσει να υπάρχει αναισθησιολόγος. Δεν την προτιμάνε την ειδικότητα και όσοι υπάρχουν ή σηκώνονται και φεύγουν στο εξωτερικό, ή πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Εδώ στα νοσοκομεία δεν μένουν» λέει χαρακτηριστικά.

Η κα Κατσίμπα σημείωσε ότι οι Ενώσεις Ιατρών εδώ και πολύ καιρό ζητούσαν από τους υπουργούς Υγείας να δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα, όχι απαραίτητα οικονομικά, για να αυξηθούν οι αναισθησιολόγοι και να παίρνουν την ειδικότητα περισσότεροι νέοι γιατροί, ωστόσο οι προτάσεις τους δεν εισακούστηκαν. «Να αμείβονται καλύτερα μόνο οι αναισθησιολόγοι δεν είναι λύση, διότι δημιουργούνται γιατροί πολλών ταχυτήτων… Πρέπει όλοι οι γιατροί να αμειφθούν πολύ καλύτερα από ότι σήμερα και θα είναι και ένα κίνητρο και για τους αναισθησιολόγους. Επίσης υπάρχουν και άλλα κίνητρα, όπως το υποχρεωτικό αγροτικό. Γιατί να το κάνουν;; Εμείς λέμε καθόλου αγροτικό και να πηγαίνουν ειδικοί, γενικοί ιατροί δηλαδή, να βλέπουν τον κόσμο».

Έκανε επίσης λόγο για γερασμένο πληθυσμό ειδικών που λόγω της κατάστασης κάνουν τη δουλειά και των ειδικευόμενων, ενώ όπως λέει, οι καθυστερήσεις στα χειρουργεία είναι «εξωφρενικές», για τα περιστατικά που είναι επείγοντα και πρέπει να χειρουργηθούν άμεσα, αλλά μπαίνουν σε λίστα αναμονής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, στους καρκινοπαθείς που και ταλαιπωρούνται και χάνουν πολλές φορές πολύτιμο χρόνο. «Αυτοί που είναι να διαγνωστεί ο καρκίνος τους, είναι στα σπίτια τους και έρχονται όταν είναι πια προχωρημένος ο καρκίνος. Πέρα από αυτό είχαμε πριν την πανδημία, αναμονή 8 μήνες σε ένα νοσοκομείο, για καρκίνο ουροποιητικού, επειδή δεν υπήρχαν αναισθησιολόγοι, γεγονός που το είχαμε καταγγείλει στα υπουργεία. Τώρα τα νοσοκομεία έχουν απογυμνωθεί περεταίρω από αναισθησιολόγους και είναι και περιφερειακά νοσοκομεία που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν και πρέπει ο ασθενής να πληρώσει το ιδιωτικό» .

Σύμφωνα με την κα Κατσίμπα, πίσω από τη συγκεκριμένη κατάσταση, και την υποστελέχωση του ΕΣΥ, βρίσκεται η πρόθεση της κυβέρνησης να «στείλει» περισσότερους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.  «Το είπε καθαρά η εγκύκλιος του Πλεύρη “θα συγχωνεύσουμε τμήματα, θα κλείσουμε τμήματα, θα συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα”. Αυτή είναι η στοχοθεσία τους και βρίσκουνε ευκαιρία και με εργαλεία είτε το εμβόλιο, είτε τον covid, να κάνουν αυτά που κάνουν» δήλωσε καταλήγοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γκάγκα: Έλλειψη σε αναισθησιολόγους – Σχέδιο για κίνητρα από το υπ. Υγείας (VIDEO)

Τσαλικάκης: Αυξημένη η πίεση στα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Νοσοκομείο Μεταξά: Ακυρώνονται χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων (VIDEO)

ΓΝ Σερρών: Μπάχαλο ενόψει και της έναρξης των εμβολιασμών

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top