Σαρηγιάννης για κορωνοϊό: Αποκλιμάκωση το αργότερο μέχρι τις 7 Μαρτίου

Σαρηγιάννης για κορωνοϊό: Αποκλιμάκωση το αργότερο μέχρι τις 7 Μαρτίου

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Την πεποίθηση ότι εάν η κατάσταση παραμείνει αμετάβλητη, μέχρι τις αρχές Μαρτίου και συγκεκριμένα το αργότερο μέχρι τις 7 του επόμενου μήνα, αναμένεται να υπάρξει αποκλιμάκωση και σταθεροποίηση στους αριθμητικούς δείκτες της πανδημίας, εξέφρασε μιλώντας στο GRTimes, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ο μέσος όρος των οποίων κινείται περίπου στα 18.000 ημερησίως. Με κάποιες αυξομειώσεις παραμένουμε εκεί από τις 22 Ιανουαρίου. Δηλαδή περίπου για τρεις εβδομάδες υπάρχει μια ισορροπία» τόνισε αρχικά στο GRTimes, ο κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος πάντως πρόσθεσε ότι «από τις αρχές Μαρτίου και μέχρι τις 7 του μήνα, εάν δεν υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή (βλ. νέα μετάλλαξη) αναμένουμε μια αποκλιμάκωση και μια μείωση των αριθμών σε θανάτους, διασωληνωμένους και κρούσματα».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ συμπληρώνει μάλιστα, ότι αυτή η αποκλιμάκωση θα είχε ήδη ξεκινήσει εάν «δεν υπήρχε μείωση του ρυθμού εμβολιασμού, η οποία βοηθά στο άμεσο χτίσιμο του τείχους ανοσίας. Δυστυχώς όποιος δεν έχει κάνει τρίτη δόση, έχει μόλις 19% κάλυψη από την μετάλλαξη «Όμικρον». Οπότε δεν έχουμε μείωση των αριθμών ακριβώς δεν εμβολιαζόμαστε όπως εμβολιαζόμασταν μέχρι πρότινος», σημειώνει.

Χαλάρωση των μέτρων αλλά όχι με βεβιασμένες κινήσεις

Σε ερώτηση για το αν είναι δικαιολογημένη η χαλάρωση των μέτρων, όπως συζητείται το τελευταίο διάστημα στις συσκέψεις των ειδικών, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης υπογραμμίζει πως «δικαιολογείται, ωστόσο θα πρέπει να αποφύγουμε ξανά βεβιασμένες κινήσεις για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Αυτή η χαλάρωση θα πρέπει να συνοδεύεται και με άλλου είδους κινήσεις προστασίας του πληθυσμού. Όπως για παράδειγμα η προμήθεια ειδικών συσκευών που απολυμαίνουν τον αέρα».

«Ξέρετε αυτό που εγώ ζητώ εδώ και δύο χρόνια, δεν αφορά μόνο την πανδημία η οποία μας ταλαιπωρεί. Αφορά και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα την πιο εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης. Ο έλεγχος της ποιότητας του αέρα, μπορεί να βοηθήσει παιδιά με χρόνιο άσθμα ή ηλικιωμένους με αναπνευστικά προβλήματα. Θα δώσει λύση σε μια σειρά προβλημάτων που αφορούν το περιβάλλον και την υγεία. Το βλέπουμε, έχουμε κάνει και σχετικές μετρήσεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο» προσθέτει.

«Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ καλό να προχωρήσουμε σε χαλάρωση των μέτρων, αλλά όχι, χωρίς να θωρακίσουμε τον πληθυσμό. Μόνο έτσι δεν θα χρειαστεί να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με το φάσμα ενός νέου κύματος κορωνοϊού και μάλιστα εντός της καλοκαιρινής περιόδου» κατέληξε ο καθηγητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top