Στ. Πέτσας: Πιστεύω σε ένα πολύ πιο φωτεινό μέλλον για την αυτοδιοίκηση (VIDEO)

Στ. Πέτσας: Πιστεύω σε ένα πολύ πιο φωτεινό μέλλον για την αυτοδιοίκηση (VIDEO)

Στο μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για μείωση των φόρων, στη συνεργασία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος σε μία εκλογική αναμέτρηση αλλά και στις στιγμές που δεν έχει ξεχάσει από την περίοδο που ήταν υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στη συνέντευξή του στην εκπομπή «SamTimes» της WebTv του GRTimes.gr και τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

Ο κ. Πέτσας μίλησε, ακόμη, για τις βελτιώσεις που έκανε η παρούσα κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση, για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που «τρέχουν», αλλά και για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να εγκλωβίσει τους εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες σε έναν ατέρμονο καβγά μικρομειοψηφιών ώστε να μην μπορούν να διοικούν τους δήμους τους και τις περιφέρειες αντίστοιχα», είπε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας πως με την κυβερνητική πρωτοβουλία «αφήσαμε πίσω αυτό το λάθος», καθώς με την ενισχυμένη αναλογική θα μπορεί να εκλέγεται ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης με 43% από τον πρώτο γύρο, ενώ η κατανομή των εδρών θα του εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο αντίστοιχα.

Είχαν όραμα αλλά…

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών εντοπίζει δύο σημαντικά προβλήματα στην αυτοδιοίκηση: ένα διαχρονικό -«πολλές φορές οι αυτοδιοικητικοί είχαν ένα όραμα, όμως δεν είχαν υπολογίσει σωστά τις αρμοδιότητες και τους πόρους που είχαν στα χέρια τους»- και ένα συγκυριακό που αφορά στην εισαγόμενη ενεργειακή κρίση που προκαλεί μεγάλη πίεση λόγω της αύξηση του λειτουργικού κόστους.

Αυτά τα προβλήματα «δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ στους δήμους», αλλά «είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους προϋπολογισμούς τους», είπε ο κ. Πέτσας προαναγγέλλοντας και νέα στήριξη των ΟΤΑ «και μετά τον Μάιο, για όσο χρειαστεί. Όλοι θα βάλουμε ‘’πλάτη’’. Θα δυσκολευτούμε, αλλά θα τα καταφέρουμε».

Για πρώτη φορά, πρόσθεσε ο ίδιος, «έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε την αυτοδιοίκηση με σοβαρά χρηματοδοτικά εργαλεία. Άρα, οι δήμαρχοι, έχουν πλέον και τους πόρους και τις αρμοδιότητες για να φέρουν αποτέλεσμα».

Πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»

Ο κ. Πέτσας χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό εργαλείο το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», καθώς έχουν αυξηθεί οι πόροι του στα 3,5 δισ. ευρώ έναντι 1,3 δισ. που ήταν η πρόβλεψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, όπως είπε, σε αυτό το πρόγραμμα μπορούν να προσφύγουν όλοι οι δήμοι της χώρας, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί «ακόμη και από μικρούς δήμους με ελλιπείς τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες».

Θα αραχνιάζανε σε συρτάρια…

Έχουν ήδη υποβληθεί προτάσεις ύψους 6,1 δισ. ευρώ, ενώ το 30% των χρηματοδοτήσεων για αστικές αναπλάσεις αφορά στην εφαρμογή των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

«Αυτά τα σχέδια θα αραχνιάζανε σε κάποια συρτάρια. Τώρα υλοποιούνται», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. Πρόσθεσε δε πως όλοι οι δήμοι –πλην ενός- έχουν ήδη πάρει τουλάχιστον μέχρι το 50% του πλαφόν που δικαιούνται, ενώ κάποιοι πήραν έως και το 100%.

Συνεργασία και ψυχραιμία…

Δράσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν, όμως και από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Συνδυάζουμε όλους αυτούς τους πόρους ώστε να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», διαβεβαίωσε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Αν είμαστε ψύχραιμοι και αντιμετωπίσουμε με συνεργασία το συγκυριακό πρόβλημα του εισαγόμενου ενεργειακού κόστους και το διαχρονικό, δηλαδή του συνταιριάσματος των αρμοδιοτήτων με πόρους πιστεύω σε ένα πολύ πιο φωτεινό μέλλον για την αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια».

Αξιολόγηση και έξτρα μπόνους

Ο κ. Πέτσας είπε πως η αξιολόγηση στο Δημόσιο προχωρά με γοργά βήματα υπό την καθοδήγηση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, καθώς «πρέπει να μπορούμε να επιβραβεύουμε εκείνους που πάνε μπροστά». Αυτός που μένει λίγο πιο πίσω δεν θα τιμωρείται, αλλά «θα του επισημαίνονται οι αδυναμίες ώστε να μπορεί να τις βελτιώσει, για να πλησιάσει την πρώτη βαθμίδα».

Επίσης ο κ. Πέτσας προανήγγειλε την εφαρμογή -από τις επόμενες χρονιές- της επιβράβευσης με έξτρα μπόνους για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα αξιολογούνται πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Περήφανος για το ΓΛΚ

Ο αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ξεκίνησε την καριέρα του από ένα πιο τεχνοκρατικό πόστο, και συγκεκριμένα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στην πορεία, όμως, ήρθε πιο κοντά στην πολιτική, ωστόσο δηλώνει περήφανος «που προέρχομαι από το ΓΛΚ».

«Πάντα κάτι με έφερνε πιο κοντά στην πολιτική παρά στην τεχνοκρατική διοίκηση», τονίζει ο κ. Πέτσας ο οποίος θεωρεί το ΓΛΚ την «πιο οργανωμένη ελληνική δημόσια υπηρεσία με πολύ υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό». Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μαζί με άλλες δυο -τρεις “νησίδες” της δημόσιας διοίκησης φρόντιζαν πάντα στα δύσκολα να κρατούν όρθιο το ελληνικό κράτος».

Αποκαλύπτει, ακόμη, πως τα δημοσιονομικά «είναι η αγάπη μου», ενώ αναφέρεται στη συμμετοχή του «με την καθοδήγηση Σταϊκούρα και Στουρνάρα» στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της γενναίας μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες αλλά και του ΕΦΚ στα καύσιμα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αυξημένος ΦΠΑ «σκότωνε» τα έσοδα, ενώ ο υψηλός Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είχε στρέψει τότε τον κόσμο στα τζάκια με επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω της αιθαλομίχλης.

Υπέρ της δραστικής μείωσης φόρων

Όπως λέει ο κ. Πέτσας, «είμαι υπέρ μιας δραστικής μείωσης των φόρων», ενώ υπογραμμίζει πως όταν οι υπερβολικοί φορολογικοί συντελεστές μειώνονται -ακολουθώντας την εμπειρία και τη θεωρία-, τότε τα έσοδα όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται προς όφελος των πολιτών και της υλοποίησης των δημόσιων πολιτικών που έχει ανάγκη ο τόπος.

Πάντως, όπως, τονίζει «πρέπει να ζυγίζει κανείς» τα δεδομένα για τη λήψη των αποφάσεων, προσθέτοντας πως «ο πρωθυπουργός έχει υλοποιήσει όλες τις υποσχέσεις του για τη μείωση της φορολογίας και συνεχίζει να το κάνει».

«Θα θυμάμαι για χρόνια…»

Ερωτηθείς για την πιο κρίσιμη στιγμή την οποία δεν θα ξεχάσει από την περίοδο που ήταν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ο κ. Πέτσας θυμάται τη γεωπολιτική περιπέτεια που αντιμετώπισε η χώρα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία εργαλειοποίησε το προσφυγικό και χρησιμοποίησε «ως γεωπολιτικά πιόνια, ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση όπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες». Και όπως λέει «θα θυμάμαι για χρόνια», την αποφασιστική απάντηση από Ελλάδα και ΕΕ και την επίσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στον Έβρο.

«Η Άγκυρα έχει καταλάβει ότι δεν μπορούμε να είμαστε θύματα τέτοιου είδους εκβιασμών», είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Με την Τουρκία έχουμε μία διαφορά: την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Μπορούμε να τη λύσουμε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Υποψηφιότητα…
Ο κ. Πέτσας μιλά ακόμη για την οικογένειά του, για τον τρόπο με τον οποίο ενημερώνεται καθημερινά, αλλά και για τη συνεργασία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ερωτηθείς για το αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές είπε: «Φυσικά και θα είμαι, εφόσον το επιλέξει ο Πρωθυπουργός ο οποίος είναι αρμόδιος για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων».

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ζει και δραστηριοποιείται στην Ανατολική Αττική (σ.σ. στον Διόνυσο) η οποία τα επόμενα χρόνια θα είναι –όπως ο ίδιος επισημαίνει- «μια από τις πιο αναπτυσσόμενες περιοχές όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης».

Η Θεσσαλονίκη

Ο κ. Πέτσας αναφέρεται, τέλος, στη Θεσσαλονίκη και στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα «τα οποία ξεκλειδώνουμε σιγά- σιγά σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, την περιφέρεια και τους δημάρχους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ellen Germain: Άρρηκτα συνυφασμένες η εβραϊκή και η ελληνική ιστορία στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Π. Τσακλόγλου: Νέα οικονομική κρίση αν ξαναγυρίσουμε στη λογική του λεφτόδενδρου (VIDEO)

Jeff Lansdale: Ο καλύτερος καθηγητής είναι η Φύση (VIDEO)

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Ο Σταμάτης Κραουνάκης ανακάλυψε κομμάτια της ψυχής μου που ούτε εγώ δεν είχα το θάρρος να αντικρίσω (VIDEO)

Γρηγόρης Βαλτινός: Πρέπει να επανεξετάσουμε τι είναι αυτό που μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους (VIDEO) 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top