Π. Τσακλόγλου: Νέα οικονομική κρίση αν ξαναγυρίσουμε στη λογική του λεφτόδενδρου (VIDEO)

Π. Τσακλόγλου: Νέα οικονομική κρίση αν ξαναγυρίσουμε στη λογική του λεφτόδενδρου (VIDEO)

Στις εκκρεμείς συντάξεις, στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για την Κοινωνική Ασφάλιση, Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας στην εκπομπή «SamTimes» της WebTv του GRTimes.gr και τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

Ο κ. Τσακλόγου μίλησε ακόμη για τη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πόλη στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να πολιτευτεί.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης εξηγεί με ποιον τρόπο θα λειτουργήσει από την Πρωτοχρονιά του 2022 το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, ποιοι θα ενταχθούν σε πρώτη φάση σε αυτό και για ποιους θα «ανοίξει» στη συνέχεια το ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης). Και βέβαια εξηγεί γιατί ήταν μονόδρομος η στροφή σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικών συντάξεων προτάσσοντας ως μια από τις βασικές αιτίες το δημογραφικό πρόβλημα.

Διακυμάνσεις αλλά καλύτερες αποδόσεις

«Θα είμαστε λιγότεροι και γηραιότεροι», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως με το ΤΕΚΑ «θέλαμε να μειώσουμε την επίδραση του δημογραφικού κινδύνου». Σύμφωνα δε με τον κ. Τσακλόγλου, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως «τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα έχουν διακυμάνσεις, αλλά μακροχρονίως έχουν πολύ καλύτερες αποδόσεις από τα υπόλοιπα. Δηλαδή με μια καλή διαχείριση μπορούμε να προσβλέπουμε πως οι συντάξεις που θα δώσει αυτό το σύστημα θα είναι πολύ υψηλότερες από τις συντάξεις που δίνει το υφιστάμενο».

Ο κ. Τσακλόγλου διαβεβαίωσε ακόμη πως δεν κινδυνεύουν οι υφιστάμενες συντάξεις, ενώ αναφερόμενος στους νέους ασφαλισμένους και στο ΤΕΚΑ, είπε πως «ακόμη κι αν πάνε όλα στραβά η σύνταξη την οποία θα απονέμει δεν θα είναι μικρότερη από αυτήν που αντιστοιχεί στις εισφορές οι οποίες καταβλήθηκαν σε πραγματικούς όρους, δηλαδή, λαμβάνοντας υπόψη και την επίδραση του πληθωρισμού. Αλλά νομίζω ότι αυτή η εγγύηση δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί σχεδόν ποτέ. Οι αποδόσεις θα είναι μεγαλύτερες».

Μειώνεται το «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων χαρακτήρισε το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις «ντροπή για το ελληνικό κράτος», ενώ αναφέρθηκε και στην «πολύ σημαντική προσπάθεια» που γίνεται τους τελευταίους μήνες για τη μείωσή τους τόσο με την απλοποίηση της νομοθεσίας και τις προσλήψεις για την έκδοση των συντάξεων, όσο και με την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού του ΕΦΚΑ που «σε πολλές περιπτώσεις είναι για το μουσείο της… βιομηχανικής αρχαιολογίας».

Ήδη, όπως είπε ο κ. Τσακλόγλου, τα μέτρα άρχισαν να αποδίδουν και οι απονομές κύριων συντάξεων από 10.000 που ήταν μηνιαίως κατά μέσο όρο το 2019 πλησίασαν πλέον τις 20.000 και πολύ σύντομα θα ξεπεράσουν τις 30.000 τον μήνα.

Στόχος είναι το στοκ των εκκρεμών συντάξεων να μειωθεί σημαντικά μέσα στο α’ εξάμηνο του επόμενου έτους. «Ήδη το στοκ των 170.00 έχει μειωθεί σε κάτι παραπάνω από 120.000 (μείωση 45-50.000)», είπε ο κ. Τσακλόγλου και εξέφρασε την ελπίδα πως παρά τις αυξημένες αιτήσεις συνταξιοδότησης που καταγράφονται φέτος οι εκκρεμείς συντάξεις «θα μειωθούν περαιτέρω και ελπίζω πως θα έχουμε δραστική μείωση μέσα στην επόμενη χρονιά».

Σύνταξη στα 67 για αρκετά χρόνια, αλλά…

Ερωτηθείς για το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ο κ. Τσακλόγλου είπε πως για αρκετά χρόνια δεν θα δούμε αύξησή του μετά τα εξήντα επτά. «Μακροχρονίως, όμως, όλες ανεξαιρέτως οι κοινωνίες στον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να μην αυξήσουν αυτό το όριο. Εάν το προσδόκιμο φτάσει στα 90 χρόνια το 67ο (έτος για τη συνταξιοδότηση) μπορεί να είναι πάρα πολύ μικρό».

Κανένας ακάλυπτος

Ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε επίσης στον μηχανισμό του «Πρώτου Ενσήμου» για την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, καθώς και στη φιλοσοφία των μέτρων στήριξης που ελήφθησαν για νοικοκυριά και επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση «δεν άφησε κανέναν ακάλυπτο». Και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χορήγηση διπλάσιου εγγυημένου εισοδήματος για τα Χριστούγεννα.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τα πλέον ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου υπογραμμίζοντας πως «όλη η κοινωνική πολιτική πρέπει να στοχεύει σε μέτρα που μειώνουν τις ανισότητες και προάγουν την οικονομική μεγέθυνση», η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας, αλλά και στην αύξηση των μισθών.

Τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης μίλησε, επίσης, για τα Μνημόνια και τις δύσκολες εποχές για τη χώρα μας όταν ο ίδιος βρισκόταν σε θέσεις- κλειδιά, είτε ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων είτε ως σύμβουλος πρωθυπουργών.

«Ήταν απίστευτα δύσκολη περίοδος για τη χώρα», θυμάται ο κ. Τσακλόγλου ο οποίος παραδέχεται πως «στη διάρκεια των μνημονίων ελήφθησαν πάρα πολύ σκληρά μέτρα, ίσως περισσότερο σκληρά σε ορισμένες περιπτώσεις από ό,τι θα χρειαζόταν. Και ίσως το τρίτο μνημόνιο θα μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει».

Η λογική του οικονομικού λαϊκισμού και του… λεφτόδεντρου

«Υπήρξαν πάρα πολύ δύσκολα χρόνια. Αλλά μην ξεχνάμε πώς έφτασε η Ελλάδα εκεί», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου χτυπώντας το «καμπανάκι» ώστε να μη βρεθεί η χώρα εκ νέου αντιμέτωπη με μια νέα οικονομική κρίση και με τον εφιάλτη των δίδυμων ελλειμμάτων. «Αν ξαναγυρίσουμε πάλι στη λογική του οικονομικού λαϊκισμού και στη λογική του λεφτόδεντρου πολύ φοβάμαι ότι έτσι θα είναι. Αλλά ελπίζω ότι μάθαμε το μάθημά μας όλα αυτά τα χρόνια», τόνισε.

Η πολιτική και η Θεσσαλονίκη

Ο κ. Τσακλόγλου απαντά στο ερώτημα αν θα πολιτευτεί, ενώ μιλά και για τη Θεσσαλονίκη.

«Όχι δεν θα πολιτευτώ» ξεκαθαρίζει, ενώ δηλώνει πως «νιώθω βαθύτατα Θεσσαλονικιός» και δεν κρύβει πως «συγκινούμαι κάθε φορά που έρχομαι στην πόλη μας».

Όσο για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη; «Με τις κατάλληλες πολιτικές –και νομίζω είμαστε σε αυτό τον δρόμο- η Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει έναν κομβικό ρόλο και για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και για τη σύσφιξη των πολιτικών σχέσεων της Ελλάδας με τους γείτονές μας με ευνοϊκά αποτελέσματα για όλη την περιοχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λάκης Γαβαλάς στο GRTimes: Είμαι προετοιμασμένος να σοκάρω τον θάνατο (VIDEO)

Γκόνου: 18 χρόνια συζητήσεων για το αναξιοποίητο πρώην στρατόπεδο

Διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης: Όσοι τροχονόμοι και να βγουν το πρόβλημα δεν λύνεται

Απόφαση σταθμός του ΣτΕ: Αποζημιώνονται οι επιχειρήσεις που επλήγησαν το 2008 μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Τουρισμός: Η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός – Φορείς του τουρισμού στο GRTimes.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top