Τάσιος στο GRTimes.gr: «Το 2023 είναι μια κανονική χρονιά, με τα θετικά και τα αρνητικά της σημεία»

Τάσιος στο GRTimes.gr: «Το 2023 είναι μια κανονική χρονιά, με τα θετικά και τα αρνητικά της σημεία»

Η φετινή σεζόν συνεχίζεται, εν μέσω καύσωνα, με τα θετικά της αλλά και τα αρνητικά της σημεία. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος ανοίγει τα «χαρτιά» του στο GRTimes.gr σχολιάζοντας την πορεία της τουριστικής σεζόν, το άνοιγμα ανταγωνιστικών μας αγορών, τις ελλείψεις που παρατηρούνται στην εύρεση προσωπικού αλλά και τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Διανύοντας την υψηλότερη περίοδο της σεζόν και με το θερμόμετρο να χτυπάει «κόκκινο» σχεδόν σ’ όλη την Ελλάδα, ο τουρισμός για φέτος έχει τα θετικά του, έχει και τα αρνητικά του. Οι υψηλές προσδοκίες στις early booking κρατήσεις στις αρχές του έτους, όπως φάνηκε, δεν επιβεβαιώθηκαν, γεγονός που έφερε προβληματισμός και -σε πολλές περιπτώσεις- γκρίνια.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Α’ Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος μιλάει στο GRTimes.gr δίνοντας απαντήσεις για όλα όσα ταλανίζουν τον κλάδο και το ευαίσθητο αυτό προϊόν που ακούει στο όνομα «τουρισμός».

«Το 2023 είναι μια κανονική χρονιά, με τα θετικά και τα αρνητικά της σημεία. Ξεκίνησε με καλούς ρυθμούς Φεβρουάριο και Μάρτιο, σημείωσε κάμψη τον Μάιο σε ορισμένα νησιά και σε  προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας και πλέον, δείχνει τη δυναμική της καθώς διανύουμε την υψηλή τουριστική περίοδο» δηλώνει ο κ. Τάσιος εξηγώντας πως από την εικόνα που έχουν για τις κρατήσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου φαίνεται πως θα πιάσουμε τα μεγέθη του 2019, παρά το γεγονός πως είναι μια χρονιά ολικής επαναφοράς των ανταγωνιστών μας, όπως η Τουρκία, η  Αίγυπτος και η Ισπανία.

«Ειδικά για την Τουρκία, αυτή τη στιγμή έχει 30% με 40% χαμηλότερες τιμές κυρίως στις πολυτελείς υπηρεσίες και γι’ αυτό βλέπουμε μια κάμψη στα ελληνικά 5άστερα ξενοδοχεία» προσθέτει.

Ο κακός καιρός

Ένα δεύτερο σημείο που θεωρούν οι παράγοντες του τουρισμού ότι έχει επηρεάσει την κάμψη, είναι οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στο ξεκίνημα της σεζόν με αποτέλεσμα οι προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας να αρχίσουν να υποδέχονται με καθυστέρηση -και συγκεκριμένα μετά τις 15 Ιουνίου- Βαλκάνιους επισκέπτες.

«Παρακολουθούμε, επίσης, και μια υστέρηση της γερμανικής αγοράς που αποτυπώνεται στις προγραμματισμένες πτήσεις αυτό το χρονικό διάστημα, λόγω του ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και αυτό δημιουργεί στους πολίτες της ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και ανασφάλειας που αποτυπώνεται στην κάμψη της τουριστικής ζήτησης» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν επανέλθει οι αγορές της Πολωνίας, της Γαλλίας καθώς και οι Κάτω Χώρες, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. «Βλέπουμε επίσης το Ισραήλ να κινείται δυναμικά, με απευθείας πτήσεις, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Ρόδο, στη Θεσσαλονίκη και για πρώτη φορά στα Γιάννενα. Η Αθήνα έχει μια καλή χρονιά με επισκεψιμότητα από ΗΠΑ, Καναδά και κάποιες άλλες εθνικότητες, ενώ η Θεσσαλονίκη κινείται σε σταθερούς ρυθμούς με πρώτες τις αφίξεις από τη βαλκανική ενδοχώρα» προσθέτει ο ίδιος.

Η Βόρεια Ελλάδα, σε πολύ μεγάλο ποσοστό εξαρτάται από τον οδικό τουρισμό, ο οποίος δείχνει μια αξιόλογη κινητικότητα, με πρωταγωνιστές τους Ρουμάνους.

Αυξήσεις τιμών αλλά και…αυτοσυγκράτηση για τα συμβόλαια του 2024

«Ωστόσο, αντιμετωπίζουμε μια πληθωριστική καταιγίδα» δηλώνει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος σχολιάζοντας τις αυξήσεις στις τιμές. Υπογραμμίζει δε πως η υπέρογκη αύξηση του ενεργειακού κόστους, οι συνεχείς ανατιμήσεις στα προϊόντα, η αύξηση των επιτοκίων και του κόστους του χρήματος, η αύξηση του μισθολογικού κόστους προκειμένου μια επιχείρηση να προσελκύσει τους κατάλληλους τόσο ως προς τον αριθμό όσο και ως προς την εξειδίκευση εργαζόμενους, «είναι παράγοντες που πολύ λογικό να ωθούν και στην αύξηση των τιμών».

«Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να υπήρξαν και υπερβολές, όμως όπου ακολουθήθηκε η σύσταση της ΠΟΞ για λογικές αυξήσεις 10% – 12% για το 2023, οι πληρότητες είναι καλές», πρόσθεσε.

Ποια στάση, όμως κρατούν, οι tour operators; «Οι tour operators έχουν ζητήσει αυτοσυγκράτηση για τα συμβόλαια του 2024 και για επέκταση προσφορών, ώστε τα πακέτα να είναι ανταγωνιστικά και λόγω των επιβαρύνσεων από το κόστος ενέργειας (αεροπορικά και ακτοπλοϊκά) και έναντι των ανταγωνιστών γειτόνων μας» επισημαίνει ο κ. Τάσιος.

Η έλλειψη προσωπικού

Οι επιχειρήσεις του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, στη μετά covid εποχή, αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα στην εύρεση προσωπικού.

«Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα χρειαστούμε τουλάχιστον δύο χρόνια για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε σχέση με το προσωπικό» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ προσθέτοντας «πρακτικά λοιπόν θα πρέπει μεθοδικά και χωρίς γραφειοκρατία να γίνουν μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες για το 2024, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες χαμηλής εξειδίκευσης (λάντζα, καθαριότητα, κήπους κλπ.).

Ένα άλλο ζήτημα που βάζει στο τραπέζι ο κ. Τάσιος σχετικά με τους εργαζόμενους για σεζόν είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να επανέλθουν στις προ μνημονίων προβλέψεις για πέντε μήνες στο ταμείο ανεργίας εφόσον ο υπάλληλος έχει εργαστεί από 150 μέρες και πάνω (αντί για τρεις που ισχύει τώρα), ώστε ο εργαζόμενος να παραμείνει στη συγκεκριμένη αγορά και να μην αναζητήσει άλλες διεξόδους λόγω της εποχικότητας του επαγγέλματος.

«Ένα τρίτο στοιχείο είναι οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης παλαιότερων και έμπειρων γενιών προσωπικού οι οποίοι δεν αναπληρώνονται» δηλώνει τονίζοντας ότι πολύ μεγάλη σημασία έχει η τουριστική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της, η εξειδίκευση και ένα ελκυστικό πακέτο συνδυαστικών απολαβών, μισθών κι επιδομάτων, «ώστε να μην είναι αντικίνητρο η εποχικότητα για τους νέους και τις νέες που αναζητούν ένα όσο το δυνατόν πιο σταθερό περιβάλλον σταδιοδρομίας». Όπως τονίζει ο κ. Τάσιος «πρέπει να το εγγυηθούμε και να τους φέρουμε κοντά μας. Με τη φρεσκάδα τους, την όρεξή τους, τη φαντασία τους και πάνω απ’ όλα με το χαμόγελό τους.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επενδύσεις και νέες αγορές «καύσιμο» για τον τουρισμό – Προβληματισμός στη Μύκονο για το… ξέφραγο αμπέλι και την κρουαζιέρα

Λέσβος–Τουρισμός: Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης, ο Κοινωνικός Τουρισμός και η ολοκλήρωση του οδικού άξονα

Χρ. Τετράδη στο GRTimes.gr: «Είναι νωρίς για να πούμε ότι δεν πάει καλά ο τουρισμός» – Απαιτείται άμεσα ασφαλής λύση για το Ναυάγιο Ζακύνθου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top