Τέλος Ανθεκτικότητας στον τουρισμό: Μουρμούρα για ένα «χαράτσι» χωρίς… ανταποδοτικότητα

Τέλος Ανθεκτικότητας στον τουρισμό: Μουρμούρα για ένα «χαράτσι» χωρίς… ανταποδοτικότητα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την απόδοση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το οποίο μπορεί να «πάγωσε» για τους χειμερινούς μήνες -από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο-, ωστόσο από τον Μάρτιο τίθεται σε λειτουργία. «Πρόκειται για ένα εντελώς άδικο μέτρο», δηλώνουν στο GRTimes.gr εμπλεκόμενοι του ξενοδοχειακού κλάδου επισημαίνοντας πως η μουρμούρα, έχει ήδη ξεκινήσει, τόσο από τους tour operators όσο και από τους μεμονωμένους τους πελάτες.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Για ένα μεγάλο «χαράτσι», το οποίο δεν θα είναι καν ανταποδοτικό, κάνουν λόγο οι εμπλεκόμενοι του τουρισμού, ενός προϊόντος ιδιαίτερα ευαίσθητου, όπως φάνηκε και στη διάρκεια της πανδημίας. Πρόκειται για το Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το οποίο ορίστηκε από την Κυβέρνηση, με αφορμή τις καταστροφικές συνέπειες σε Θεσσαλία και Έβρο από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου και τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023.

Και αν οι ξενοδόχοι που δραστηριοποιούνται στα αστικά κέντρα και στους ορεινούς προορισμούς είχαν πάρει μια ανάσα από το «πάγωμα» του συγκεκριμένου Τέλους, για τους μήνες Νοέμβριο 2023 – Φεβρουάριο 2024 –όπως είχε ανακοινώσει η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 38ης Philoxenia-, τώρα ήρθε η ώρα για περαιτέρω προβληματισμό, παράλληλα με τις συνεχόμενες ανατιμήσεις που έχουν εκτινάξει τα πάντα στα ύψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΟΞ – Θεσσαλονίκη: «Διανύουμε εποχή αλλαγών» – Καταργείται για 4 μήνες το πρόσθετο τέλος στα ξενοδοχεία

Με την έναρξη της εφαρμογής του τέλους ανθεκτικότητας –από Μάρτιο-  οι επισκέπτες σε ξενοδοχεία, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια ακόμη και σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, βίλες) θα πληρώνουν έως και 10 ευρώ/ημέρα, ανάλογα τα αστέρια του ξενοδοχείου ή τον τύπου του καταλύματος.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας με Α.1217/2023 (ΦΕΚ Β’7535/31.12.2023) με τίτλο «Καθορισμός του τύπου και του περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, του τρόπου προσδιορισμού των προσώπων που είναι υπόχρεα στην απόδοση του τέλους, του χρόνου και της διαδικασίας επιβολής και απόδοσής του, του περιεχομένου, της διαδικασίας και του τρόπου έκδοσης του ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης του, καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας», το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση αντικαθιστά από 1/1/2024 τον φόρο διαμονής και, κατά τους μήνες Μάρτιο – Οκτώβριο, θα καθορίζεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα, βάσει της κατηγορίας του ξενοδοχείου, τον τύπο του καταλύματος και τα τετραγωνικά μέτρα στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το GRTimes.gr επικοινώνησε με φορείς και στελέχη της ξενοδοχείας σε Πιερία, Θάσο, Λήμνο και Θεσσαλονίκη και καταγράφει τις αντιδράσεις τους.

Πιερία – Ήδη επηρεάζει τις πωλήσεις

Η Πιερία είναι μια περιοχή που ενώ προσφέρει τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο, συνδυάζοντας από τη μια τη θάλασσα και από την άλλη τον «θεϊκό» Όλυμπο, έχει σεζόν διάρκειας μόλις 4-5 μηνών. Πολλά από τα 400 ξενοδοχεία – μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας έχουν εποχική λειτουργία και σε μεγάλο ποσοστό έχουν κλεισμένα συμβόλαια με μεγάλους tour operators του εξωτερικού.

Όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας (ΕΞΠ) Ηρακλής Τσιτλακίδης, το τέλος ανθεκτικότητας που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται τη φετινή τουριστική σεζόν –από Μάρτιο- ήδη επηρεάζει τις πωλήσεις τους.

«Πρόκειται για ένα άδικο μέτρο, το οποίο προστίθεται σε μια σειρά επιβαρύνσεων και τεράστιας αύξησης του λειτουργικού κόστους των ξενοδοχείων» επισημαίνει ο κ. Τσιτλακίδης τονίζοντας ότι το τέλος ανθεκτικότητας «μειώνει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, βάζει την ξενοδοχία στο κέντρο της φορολογικής επιβάρυνσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα σοβαρό αντικίνητρο, καθώς «μιλάμε για οριζόντια επιβάρυνση, όπου δεν συνυπολογίζεται η γεωγραφική περιοχή, εάν πρόκειται δηλαδή για παράδειγμα για τον Έβρο, ή την Κρήτη ή τα Δωδεκάνησα». Ο πρόεδρος της ΕΞΠ όπως και οι εμπλεκόμενοι της φιλοξενίας ζητούν να επανεξεταστεί το μέτρο άμεσα, η σκοπιμότητα καθώς και η ωφέλειά του.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα πρέπει να συνεισφέρουν και άλλοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο ο τουρισμός, όπως για παράδειγμα, οι μεταφορές, η εστίαση κλπ.

Θάσος – Οι tour operators είναι ενήμεροι και ζητούν το σχετικό ΦΕΚ

Άλλος ένας βορειοελλαδικός προορισμός, η σεζόν του οποίου ξεκινάει αρχές Μαΐου και ολοκληρώνεται Οκτώβριο, είναι το νησί της Θάσου. Και εκεί, ένα μεγάλος όγκος ξενοδοχείων συνεργάζεται με tour operators του εξωτερικού.

«Το τέλος ανθεκτικότητας θα ήταν δυσβάσταχτο για τους χειμερινούς προορισμούς. Τώρα, χρεώνεται ένα μεγάλο “χαράτσι” στον τουρισμό, το οποίο δεν είναι καν ανταποδοτικό» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρις Παρασχούδης εξηγώντας πως θα είναι για τις περιοχές που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές, δεν θα είναι όμως ανταποδοτικό γενικότερα στον τουρισμό, στις υπόλοιπες περιοχές.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, οι tour operators ήδη είναι ενήμεροι σχετικά με το τέλος ανθεκτικότητας που θα ισχύει από τον Μάρτιο του 2024, σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ζητήσει και το σχετικό Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) που δημοσιεύτηκε η παραπάνω απόφαση, ούτως ώστε να πειστούν ότι πρόκειται περί απόφασης Νόμου του Κράτους.

Με παράπονα και αντιδράσεις θα έρθουν αντιμέτωποι οι ξενοδόχοι και δη οι εργαζόμενοι σε θέσεις ρεσεψιόν όπου θα γίνονται οι πληρωμές. «Σκεφτείτε ότι σε ένα 4άστερο ξενοδοχείο, για διαμονή μιας εβδομάδας, ο πελάτης θα πληρώσει επιπλέον 49 ευρώ, ένα ποσό καθόλου αμελητέο» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΞΘ προσθέτοντας ωστόσο ότι «από τη στιγμή που είναι νόμος του Κράτους, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια, ούτε μπορεί κάτι να αλλάξει» (σ.σ. στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, η χρέωση ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ορίστηκε στα 7 ευρώ).

Λήμνος – Όλοι άρχισαν την… μουρμούρα

Άλλο ένα νησί, όπου για να φτάσει κάποιος θα ταξιδέψει είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς είναι η Λήμνος στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το GRTimes.gr στη Λήμνο: Επενδυτικός ‘αέρας’ στο νησί – Ο ρόλος των ομογενών (ΦΩΤΟ)

Το νησί της Λήμνου διαθέτει 36 ξενοδοχεία, 70 μεγάλες και μικρότερες μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων, καθώς και περίπου 500 κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σχετικά με το τέλος ανθεκτικότητας, όπως επισημαίνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου Στέλιος Μάντζαρης, «πρόκειται για έναν αψυχολόγητο φόρο. Αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ψηφίστηκε είναι απαράδεκτος, δεν πέρασε καν από διαβούλευση, δεν ρωτήθηκε κανείς». Ο ίδιος εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια της εφαρμογής θα υπάρξουν πολλά προβλήματα.

«Μας τον έβαλαν στο κεφάλι» λέει χαρακτηριστικά για το νέο τέλος ο κ. Μάντζαρης προσθέτοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει η μουρμούρα τόσο από τους tour operators όσο και από τους μεμονωμένους πελάτες τους.

«Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο, πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Και ξέρετε, δεν είναι μόνο ο Ιούλιος και ο Αύγουστος που οι τιμές είναι πιο υψηλές, είναι και ο Μάιος, ο Ιούνιος εκεί που οι τιμές είναι χαμηλές» δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτρο δεν θα είναι ανταποδοτικό και ήδη οι Online Tour Operators έχουν προσθέσει στην τιμή των δωματίων το ποσό ανάλογα τα αστέρια του ξενοδοχείου ή του καταλύματος.

Θεσσαλονίκη – Ένας επιπλέον παράγοντας που θα συγκρατήσει τον κόσμο

Προβληματισμένοι είναι και στα αστικά κέντρα της χώρας οι ξενοδόχοι και στελέχη τους. Όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο Άλκης Σωτηρίου, γενικός διευθυντής 5άστερου ξενοδοχείου στην παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης, «πρόκειται για ένα άδικο μέτρο, το να βάζεις Μάρτιο με Οκτώβριο το τέλος ανθεκτικότητας π.χ. στα 10 ευρώ για τα 5άστερα, και από τη μια μέρα στην άλλη, από τα 4 ευρώ να πηγαίνει στα 10 ευρώ, και αντίστροφα».

Όπως ο ίδιος εξηγεί, τα 4 ευρώ που ισχύουν ως φόρος διαμονής είναι ένα αποδεκτό ποσό, «αλλά τα 10 ευρώ είναι πολλά. Θα είναι ένας επιπλέον παράγοντας που θα συγκρατήσει τον κόσμο, θα χάσεις και από εκεί, το πόσο θα χάσεις μένει να το δούμε» δηλώνει ο κ. Σωτηρίου προσθέτοντας «είναι ανασταλτικός παράγοντας».

Οι χρεώσεις

Σ’ ότι αφορά το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, η απόφαση του οποίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 31 Δεκεμβρίου 2023, αντικαθιστά από 1/1/2024 τον φόρο διαμονής και καθορίζεται ως εξής ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα:

Κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο, ως εξής:

α) Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της υποπερ. αα’ της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014(Α’155), δηλαδή μόνο τα ξενοδοχεία (δεν περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία σε κτίρια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, οι ξενώνες φιλοξενίας νέων, τα κάμπινγκ):
1-2 αστέρων, ενάμισι (1,50) ευρώ,
3 αστέρων, τρία (3,00) ευρώ,
4 αστέρων, εφτά (7,00) ευρώ,
5 αστέρων, δέκα (10,00) ευρώ,

β) σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου1 του ν. 4276/2014,
ενάμισι (1,50) ευρώ,

γ) σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 (Α’ 240) και του άρθρου 39Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167), ενάμισι (1,50) ευρώ.

Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας δέκα (10) ευρώ,

δ) σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) της υποπερ. αα) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, δέκα (10) ευρώ.

Μείωση για τους χειμερινούς μήνες

Η χρέωση κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο, έχει ως εξής:

α) Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της υποπερ. αα’ της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, δηλαδή μόνο τα ξενοδοχεία (δεν περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία σε κτίρια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, οι ξενώνες φιλοξενίας νέων, τα κάμπινγκ) :
1-2 αστέρων, πενήντα λεπτά (0,50) ευρώ,
3 αστέρων, ενάμισι (1,50) ευρώ,
4 αστέρων, τρία (3,00) ευρώ,
5 αστέρων, τέσσερα (4,00) ευρώ,

β) σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014,
πενήντα λεπτά (0,50) ευρώ,

γ) σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 και του άρθρου 39Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, πενήντα λεπτά (0,50) ευρώ.

Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας
τέσσερα (4) ευρώ,

δ) σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) της υποπερ. αα) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, τέσσερα (4) ευρώ.

Σημειώνεται ότι το τέλος βαρύνει τον διαμένοντα ο οποίος έκανε χρήση του δωματίου ή διαμερίσματος και επιβάλλεται ολόκληρο ακόμη και σε περίπτωση ημιδιαμονής. Δεν επιβάλλεται μόνο σε περίπτωση δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής.

Αποδίδεται δε από τις επιχειρήσεις διαμονής στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, που υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης του «ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης τέλους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρισμός: «Αγκάθια» στην εύρεση προσωπικού σε έναν κλάδο με… αντικίνητρα – Ραντεβού… καριέρας στη Θεσσαλονίκη

Τάσιος – Χαλκιδική: Σε ρυθμούς 2023 η φετινή σεζόν – «Είμαστε σε περίοδο προκρατήσεων»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top