Θεσσαλονίκη: Έπεσε τόση βροχή, όση περίμενε να δεχτεί ολόκληρο τον Σεπτέμβριο (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Έπεσε τόση βροχή, όση περίμενε να δεχτεί ολόκληρο τον Σεπτέμβριο (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Η ισχυρή νεροποντή που έπληξε χθες τα ξημερώματα τη Θεσσαλονίκη, ήταν από τις πιο ισχυρές της δεκαετίας αναφέρει στο GRTimes ο μετεωρολόγος της WeatherXM, Δρ. Σταύρος Κέππας.

«Ήταν σίγουρα ένα σύνολο πολύ ισχυρών καταιγίδων. Δε μιλάμε δηλαδή για ένα μόνο επεισόδιο, αλλά περισσότερα, και πρακτικά θα λέγαμε ότι είχαμε διαδοχικά κύτταρα καταιγίδων που επηρέασαν την ευρύτερη περιοχή» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes, ο κ. Κέππας.

Συγκεκριμένα το σύνολο της ποσότητας νερού που καταγράφηκε από τα μεσάνυχτα μέχρι και χθες το πρωί από τους σταθμούς του northmeteo.gr ήταν αυτό:

Με βάση αυτό το γράφημα, ο Δρ. Σταύρος Κέππας διαπιστώνει ότι τα ανατολικά της πόλης δέχτηκαν περίπου 40+mm νερού σε λίγες ώρες, ενώ τα δυτικά 70+mm στο ίδιο διάστημα. «Αυτό τι σημαίνει; Ότι δεχτήκαμε μία με δύο φορές τη βροχή που περιμέναμε να δεχτούμε συνολικά έναν μέσο Σεπτέμβριο στην περιοχή μας».

«Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο να το πούμε, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πολλοί σταθμοί που να καταγράφουν το κλίμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οπότε τελικά καλούμαστε να συγκρίνουμε τα δεδομένα των σταθμών που τοποθετήθηκαν πρόσφατα με έναν – δύο σταθμούς που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αλλά μπορεί να βρίσκονται σε μέρος με διαφορετική τοπογραφία (π.χ. υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του κλίματος αεροδρομίου – κέντρου ή ακόμα και Σίνδου – Κέντρου κλπ)» συμπληρώνει ο μετεωρολόγος του northmeteo.gr

Σύμφωνα με τον Δρ. Κέππα αυτό το κενό προσπαθεί να γεφυρώσει η WeatherXM, το πρόγραμμα που φιλοδοξεί να καλύψει τον πλανήτη με μετεωρολογικούς σταθμούς. «Υπό την έννοια αυτή λοιπόν, είναι δύσκολο να πούμε αν όντως ήταν η ισχυρότερη καταιγίδα των τελευταίων χρόνων (διότι παλιότερα δεν είχαμε δεδομένα π.χ. στον Εύοσμο) για να συγκρίνουμε με άλλες περιπτώσεις. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι το χθεσινό πέρασμα καταιγίδων ήταν ιδιαίτερα ισχυρό και ένα από τα ισχυρότερα που έχουμε δεχτεί την τελευταία δεκαετία (για μήνα Σεπτέμβριο τουλάχιστον). Οι σταθμοί κατέγραψαν ραγδαιότητες (δηλαδή ένταση) βροχόπτωσης από 120mm/h έως και πάνω από 300mm/h» κατέληξε ο Δρ. Σταύρος Κέππας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top