Θεσσαλονίκη: Ο Λαγκαδάς και τα Αναστενάρια του αφιέρωμα στους New York Times (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Ο Λαγκαδάς και τα Αναστενάρια του αφιέρωμα στους New York Times (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Με ένα πρόσφατο και εκτενές δημοσίευμα-αφιέρωμα, οι New York Times αναφέρονται και διαφημίζουν τα αναστενάρια τα οποία αναβιώνουν στην περιοχή του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, ενώ κάνουν ειδική αναφορά στη συμβολή της οικογένειας του Αναστάσιου Σωτηρίου Γκαϊτατζή που επί σειρά ετών αναβιώνει το μακραίωνο έθιμο.

Να σημειωθεί ότι ολόκληρη η οικογένεια του αρχιαναστενάρη και προέδρου του Συλλόγου «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά», Αναστάσιου Γκαϊτατζή κατάγεται από το Κωστί, ένα χωριό της Βουλγαρίας που πριν από κάποια χρόνια κατοικούνταν, αμιγώς από Έλληνες.

Επίσης, όντας στην ηλικία των 87 ετών, είναι ο γηραιότερος αναστενάρης ολόκληρης της Ελλάδας και ένας από τους ελάχιστους που δεν περιορίζεται μόνο στην πυροβασία (να περνά δηλαδή πάνω από τα κάρβουνα), αλλά επεκτείνεται και στην πυροστασία (στέκεται πάνω σε αυτά).

Όπως εξομολογείται στο GRTimes ο Σωτήρης Γκαϊτατζής, γιος του κυρίου Αναστάση, ο οποίος αύριο γιορτάζει, «το έθιμο αναβιώνει τρεις φορές το χρόνο στην περιοχή μας. Συγκεκριμένα, κατά το τριήμερο, 17,18 και 20 Ιανουαρίου, στις 27 Ιουλίου ανήμερα δηλαδή του Αγίου Παντελεήμονα καθώς επίσης και το τριήμερο 21, 22, 23 Μαίου, στο περιθώριο του εορτασμού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Τα τελευταία χρόνια το έθιμο αναβιώνει υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης».

«Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε μπροστά μας μια από τις μεγάλες αναβιώσεις του εθίμου τον Μάιο, ωστόσο λόγω κάποιων προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε μετά από δύο χρόνια αποχής λόγω της πανδημίας, μας αναγκάζουν να το διεξάγουμε σε έναν πολύ κλειστό κύκλο. Παρά την αποχή αυτή ωστόσο, ο Σύλλογος μας με πολλές και διάφορες δραστηριότητες, κατάφερε να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον για τα αναστενάρια, κάτι που φαίνεται και από το αφιέρωμα των New York Times», συμπλήρωσε στο GRTImes, ο Σωτήρης Γκαϊτατζής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top