Θεσσαλονίκη: Πέταξαν χαρταετό στην παραλία παρά το κρύο (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Πέταξαν χαρταετό στην παραλία παρά το κρύο (ΦΩΤΟ)

Χαρταετοί εμφανίστηκαν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, παρά τη συννεφιά και το κρύο που επικρατεί.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

Οικογένειες με μικρά παιδιά αποφάσισαν να τηρήσουν το έθιμο της Καθαρής Δευτέρας στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία Θεσσαλονίκης.

Οι χαρταετοί πωλούνται 10 ευρώ, μαζί με τον σπάγκο.

Ο καιρός στη Θεσσαλονίκη την Καθαρά Δευτέρα

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές βροχές μετά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

 

Πώς πήρε το όνομά της η Καθαρά Δευτέρα και γιατί πετάμε χαρταετό;

Την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής και της νηστείας του Πάσχα, σηματοδοτεί η Καθαρά Δευτέρα.

Ταυτόχρονα, θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών της Αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα.

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι από τους Χριστιανούς, οι οποίοι τη συγκεκριμένη ημέρα «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα της έναρξης της νηστείας. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.

Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα, με διάφορα έθιμα. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος την Καθαρά Δευτέρα «καθαρίζουν» ό,τι απόμεινε από τα μη νηστίσιμα φαγητά της αποκριάς, Σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως π.χ. στην Ήπειρο, οι νοικοκυρές καθαρίζουν τις κατσαρόλες και όλα τα χάλκινα σκεύη από τα λίπη της αποκριάς με ζεστό σταχτόνερο μέχρι ν’ αστράψουν και βάφουν άσπρα τα πεζοδρόμια.

Καθαρά Δευτέρα: Το πιάτο της ημέρας περιλαμβάνει νηστίσιμα, ως αποτοξίνωση από το πλούσιο φαγοπότι της Αποκριάς.
Χαλβάς, ταραμάς, ελιές, πίκλες, θαλασσινά, φασολάδα, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Τα νηστίσιμα συνοδεύονται από τη λαγάνα, ένα είδος άρτου χωρίς προζύμι, με ελλειπτικό σχήμα και πεπλατυσμένος για να ψήνεται εύκολα.Η λαγάνα φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο, υπό την καθοδήγηση του Μωυσή.

Έκτοτε, επιβαλλόταν από τον Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο. Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις «Εκκλησιάζουσες» λέει «Λαγάνα πέττεται», ενώ ο Οράτιος στα κείμενά του, αναφέρει τη λαγάνα ως «Το γλύκισμα των φτωχών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση της ΕΛΑΣ μετά τη σύγκρουση οχημάτων (ΦΩΤΟ)

Θάνατοι παιδιών στην Πάτρα: Στα τελευταία 60΄ το μυστικό για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Πόλεμος Ουκρανία: Πόσοι Ουκρανοί πρόσφυγες εισήλθαν στην Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν την Κυριακή

Πώς πήρε το όνομά της η Καθαρά Δευτέρα και γιατί πετάμε χαρταετό;

ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν rapid test σήμερα

Ο καιρός για σήμερα, Δευτέρα

Πετρέλαιο: Τα 140 δολάρια το βαρέλι άγγιξε η τιμή του Brent

Ζημίες για τους Έλληνες εξαγωγείς, από τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top