Εκδήλωση Μ. Σπυράκη στη Θεσσαλονίκη: «Η ψυχική υγεία, μας αφορά όλους» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Εκδήλωση Μ. Σπυράκη στη Θεσσαλονίκη: «Η ψυχική υγεία, μας αφορά όλους» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

«Το 2023 αναμένετε να ανακηρυχθεί έτος ψυχικής υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ψυχική υγεία αφορά τον καθένα μας, αφορά σύμφωνα με τις μετρήσεις το 25% του πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ένα στους τέσσερις που αντιμετωπίζει κάποιο ζήτημα ψυχικής υγείας» ανέφερε μεταξύ άλλων, η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη στην σημερινή εκδήλωση με θέμα «Η ψυχική υγεία έχει σημασία».

Ρεπορτάζ: Ελένη Μητσάλη

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο(26/11) στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη, με κύριο άξονα συζήτησης την ψυχική υγεία και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της.

Στη εκδήλωση συζητήθηκε το εθνικό σχέδιο, οι δράσεις και οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψυχική υγεία καθώς και τα ποσοστά των ατόμων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ που πάσχουν από κάποια είδους ψυχική διαταραχή.

Η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη με αφορμή την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου για την ψυχική υγεία στο υπουργικό συμβούλιο τόνισε «Η ψυχική υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των πολιτικών. Η σημερινή εκδήλωση είναι μια η εκδήλωση η όποια θέτει την ψυχική υγεία εκεί που πρέπει να μπει. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με την Μαρία Σπυράκη έχουν προτείνει η ψυχική υγεία να μπει ως Πολιτική σε όλες τις υπηρεσίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι πρόκειται να ανακηρυχθεί το 2023 ως έτος ψυχικής υγείας. Από πολύ νωρίς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε ένα χαρτοφυλάκιο ειδικό για την ψυχική υγεία και δώσαμε έκφανση με ένα εθνικό σχέδια δράσης που έχουμε ετοιμάσει και παρουσιάζουμε στο υπουργείακο συμβούλιο. Ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και διαγωνισμούς που πραγματοποιήσαμε με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί εντάξαμε ήδη 106 νέα έργα, υπηρεσίες και πραγματοποιήσαμε 66 διαγωνισμούς, έχουμε αναδασμούς και πρόκειται άμεσα να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίες και υποστήριξη όλων των πολιτών της χώρας μας».

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη ανέφερε «Το 2023 αναμένετε να ανακηρυχθεί έτος ψυχικής υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είμαι πολύ περιφανή που η Ελληνική Κυβέρνηση προηγήθηκε με ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της ψυχικής υγείας.Η ψυχική υγεία αφορά τον καθένα μας, αφορά σύμφωνα με τις μετρήσεις του το 25% του πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ένα στους τέσσερις που αντιμετωπίζει κάποιο ζήτημα ψυχικής υγείας και πρέπει να δράσουμε στοχευμένα, πρώτα από όλα στις ευπαθείς ομάδες αλλά και για τα παιδιά μας και για την πρόληψη προβλημάτων που μπορεί να εγερθούν στα σχολεία. Πρέπει να δράσουμε υποστηρίζοντας το πρόγραμμα της ψυχικής υγείας και χρηματοδοτικά με ευρωπαικούς και με εθνικούς πόρους».

Τα νούμερα για την ψυχική υγεία στην Ελλάδα

Το θέμα της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα αφορά ένα ποσοστό άνω το 25% του πληθυσμού. Δηλαδή περισσότεροι από 2.500.000 Έλληνες πολίτες πάσχουν από κάποιου είδους ψυχική διαταραχή. Ωστόσο για να αντιμετωπιστούν οι υπέρογκοι αυτοί αριθμοί η χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας απορροφά το 3,3% της συνολικής υγειονομικής δαπάνης, ήτοι 488 εκατ ευρώ.

Σε επίπεδο ΕΕ

Περίπου 84 εκατ. άτομα έχουν θέμα ψυχικής υγείας. Το συνολικό κόστος για την αντιμετωπίσει των προβλημάτων της ψυχικής υγείας εκτιμάται πως υπερβαίνει το 4% του ΑΕΠ (πάνω από 600 δις ευρώ) στις 27 χώρες της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο καθηγητής ψυχιατρικής Βασίλειος Παντελεήμων Μποζίκας απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός πως στο 37 % ανέρχεται το τμήμα του πληθυσμού που έχει ζητήματα ψυχικής υγείας σχολίασε ότι αυτό συμβαίνει επειδή είχαμε την τελευταία δεκαετία την οικονομική, υγειονομική και πλέον και την ενεργειακή κρίση, για να συμπληρώσει πως νέες υπηρεσίες κοινοτικά προσανατολισμένες σε νέα άτομα έρχονται να δώσουν ανακούφιση.

«Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η αύξηση ζητημάτων ψυχικής υγείας εστιάζεται περισσότερο σε ηλικίες 12-25 ετών».

Ο καθηγητής Γ’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και εθνικός εκπρόσωπος για θέματα ψυχικής υγείας στον ΠΟΥ Κωνσταντίνος Φουντουλάκης λέει «Η χώρα είχε μια απελπισμένη ανάγκη για τέτοιου είδους δομές, ήτανε πάρα πολύ πίσω στο θέμα τις λεγόμενης κοινοτικής ψυχιατρικής, στην παρέμβαση στην κοινότητα και στην βοήθεια στο σπιτι και αυτές οι δομές προφανώς δεν θα λύσουν 100% το πρόβλημα. Ωστόσο θα βοηθήσουν παρά πολύ στο να μειωθεί η πίεση στο εθνικό σύστημα υγειάς, να μειωθούν οι νοσηλείες και κυρίως να μειωθούν οι ακούσιας νοσηλείες, που είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Τα τελευταία 20 χρόνια με την οικονομική κρίση, την πανδημία, τον πόλεμο, την ενεργειακή κρίση όλα αυτά άφησαν ένα αποτύπωμα πάνω στην ψυχική υγεία, η όποια δεν έχει δραματικές αλλαγές ωστόσο έχει μια μετρήσιμη επιδείνωση στις αυτοκτονίες, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατα 20-30%, εξακολουθούν να είναι λίγες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τον παγκόσμιο μέσο όρο. Μια νέα απειλή που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια θα είναι η κλιματική αλλαγή, η όποια πιθανολογούμε ότι θα δημιουργήσει περεταίρω προβλήματα στην ψυχική υγεία»

Τις δράσεις και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψυχική υγεία παρουσίασε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που προβληθηκε στην εκδήλωση, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προστατεύουμε τη ψυχική υγεία αλλά και να την αναπτύσσουμε. Αυτός είναι ο λόγος που τον περασμένο μήνα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασα τη ξεκάθαρη πρόθεση και πολιτική δέσμευση της επιτροπής για την ανάληψη φιλόδοξων και συντονισμένων δράσεων για την προστασία της ψυχικής υγείας. Στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Αυτή εξάλλου ήταν και η εξαγγελία της προέδρου Fontella ή and Ήδη από τον Σεπτέμβρη η ψυχική μας υγεία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή ένωση. Και η πρόσθεση άμα είναι να την προσεγγίσουμε συνεκτικά και οριζόντια με μια ολιστική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Με αυτό τον τρόπο ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των ευρωπαίων συμπολιτών μας , όπως αποκρυσταλλώθηκαν σε πρόφαση διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης»

«Στόχος μας είναι τώρα η ενίσχυση της πρόληψης και η προαγωγή των θεμάτων που αφορούν στην υγεία. Είμαστε αποφασισμένοι να προσθέσουμε στις προσπάθειες των κρατών μελών Ώστε να βελτιώσουν την πρόσβαση αλλά και την ποιότητα στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας Θα στηρίξουμε με ευρωπαϊκά χρήματα δοτικά προγράμματα, δράσεις και πολιτικές. Από την εκπαίδευση και την απασχόληση ως τον πολιτισμό κ τον αθλητισμό. Θα
Επικεντρωθούμε παράλληλα στις ευάλωτες ομάδες και στις μειονότητες».

Τέλος, οι ειδικοί επισήμαναν πως υπάρχει ακόμα ταμπού στην κοινωνία για τα ζητήματα ψυχικής υγείας και ότι αρκετοί φοβούνται να απευθυνθούν σε ψυχιάτρους.

Να σημειωθεί πως χαιρετισμό στην εκδήλωση απευθύναν ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και τέως υφυπουργός Υγείας, ψυχίατρος Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα – Μαρία Δερμεντζοπούλου, και ο ψυχίατρος και αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Μπάκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μ. Σπυράκη: Υποψήφια με τη ΝΔ στην A’ Θεσσαλονίκης στις προσεχείς εκλογές

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εξέδιδε πλαστά διπλώματα οδήγησης – 13 συλλήψεις (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση της Χερσώνας

Κυρ. Μητσοτάκης: Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές – Πρώτη και αυτοδύναμη η ΝΔ

N. Δένδιας: Να εξασφαλίσουμε ότι η «πόρτα του φρενοκομείου» θα παραμείνει ερμητικά κλειστή

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top