Στη σημαντική διαδρομή που έχει διανύσει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, αλλά και στη φιλοσοφία και το όραμά της, αναφέρθηκε o πρόεδρός της Dr. Jeff Lansdale, μιλώντας στην εκπομπή «SamTimes» της WebTv του GRTimes.gr και τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

Γιος του Bruce Lansdale, διευθυντή της Σχολής για 35 χρόνια, είχε το προνόμιο να ζήσει από κοντά την εξέλιξη της ΑΓΣ, από τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’50 όταν –όπως θυμάται σήμερα- η φτώχεια κυριαρχούσε στην Ελλάδα.

Έζησε τα πρώτα του 18 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε μέσα στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και στη συνέχεια έφυγε στην Αμερική για σπουδές. Οι γονείς του αγάπησαν την Ελλάδα και τώρα ο Jeff Lansdale επέστρεψε για να συνεχίσει το έργο του πατέρα του, αλλά και του ιδρυτή της ΑΓΣ που έχει ως βασικό στόχο να εκπαιδεύσει νέους και ενήλικες, ώστε να καταρτιστούν επαγγελματικά στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της γεωργίας, της οικολογίας και των επιστημών ζωής.

Θυμάται τα δύσκολα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν οι μαθητές έπρεπε να διανύσουν χιλιόμετρα με τα πόδια για να φτάσουν στην Σχολή, αλλά και τις όμορφες στιγμές που ζούσαν όλοι μαζί την Παραμονή των Χριστουγέννων.

«Μεγάλωσα με τη φτώχεια γύρω μου και ήθελα να δουλέψω με τη φτώχεια», τονίζει ο κ. Lansdale εξηγώντας για ποιον λόγο επέλεξε –έχοντας ολοκληρώσει υψηλού επιπέδου σπουδές στην Αμερική- να δουλέψει σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη και η Ινδία και στη συνέχεια η Ονδούρα όπου εργάστηκε στην εκπαίδευση για 35 χρόνια.

Μιλά για τα προγράμματα σπουδών της ΑΓΣ που συνδυάζουν τη θεωρία και τα μαθήματα στην τάξη με την πρακτική στο χωράφι και συνιστά στους νέους «να μην πάνε όπου πάνε όλοι, αλλά να κάνουν κάτι διαφορετικό. Να έρθουν σε ένα σχολείο όπως η Αμερικανική Γεωργική Σχολή» που πλέον έχει εκπαιδευτικά τμήματα σε όλες τις βαθμίδες ξεκινώντας από τον Παιδικό Σταθμό και συνεχίζοντας με το Δημοτικό, το Γυμνάσιο Χασιώτη, το Γενικό Λύκειο, τη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επαγγελματικό Λύκειο, Ι.ΙΕΚ, Γεωργικές Εφαρμογές) και το Perrotis College.

Η Σχολή προετοιμάζει τους αποφοίτους της για επαγγελματική σταδιοδρομία στη γεωργία, την επιστήμη και τη βιομηχανία τροφίμων μέσω της μάθησης αγροτικών και επιχειρηματικών πρακτικών που είναι οικονομικά βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον και κοινωνικά υπεύθυνες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρόεδρος της ΑΓΣ συγκρίνει την εκπαίδευση που παρέχουν το Πανεπιστήμιο Zamorano της Ονδούρας και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ενώ αναφέρεται και στη σκληρή δουλειά των μαθητών και σπουδαστών για τους οποίους –όπως τονίζει- «ο καλύτερος καθηγητής είναι η Φύση». Ο ίδιος μάλιστα δίνει έμφαση όχι μόνο στη γνώση, αλλά και στο ήθος που χαρακτηρίζει τους αποφοίτους της ΑΓΣ.

«Με τη γνώση, το ήθος και την πρακτική εξάσκηση θα μπορέσουν να κάνουν σπουδαία πράγματα», λέει για τους μαθητές της Σχολής. Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Lansdale «οι κοπέλες κάνουν ό,τι και οι άντρες και είναι καλύτερες μαθήτριες».

Η κλιματική αλλαγή

Ο κ. Lansdale αναφέρεται επίσης στην κλιματική αλλαγή η οποία όπως λέει δεν γνωρίζει σύνορα. «Πρέπει να τη βλέπουμε ως θέμα που αφορά όλη τη γη. Γι’ αυτό χρειάζεται να δουλέψουμε μαζί για την προστασία του περιβάλλοντος: Πανεπιστήμια και κυβερνήσεις». Και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και ο ίδιος από την πρώτη στιγμή που επέστρεψε στην Ελλάδα προσπαθώντας να ανοίξει διαύλους συνεργασίας με άλλα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Και η ανταπόκριση είναι θετική καθώς, όπως λέει, «η Ελλάδα τραβάει».

Δεν κρύβει, πάντως, την απογοήτευσή του για τη χαμηλή συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις που έχουν στόχο την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος όπως η ανακύκλωση. Όπως λέει χαρακτηριστικά, τις περισσότερες φορές οι πράξεις δεν συμβαδίζουν με τα λόγια, καθώς δεν επιβάλλονται πρόστιμα –όπως συμβαίνει, για παράδειγμα στην Αυστρία- σε όποιον δεν πετά τα απορρίμματα στους σωστούς κάδους.

«Στη Σχολή προσπαθούμε να βλέπουμε τη Φύση σαν φίλο. Να μην την εκμεταλλευόμαστε. Να μην πετάμε σκουπίδια στη φύση, το Αιγαίο», τονίζει, ενώ υπογραμμίζει πως η ΑΓΣ θέλει να προσφέρει στην κοινότητα τα αποτελέσματα της έρευνας και τις πρακτικές στρατηγικές που συμβάλλουν στην αειφορία, διότι «αν συνεχίσουμε έτσι, το μέλλον το βλέπω δύσκολο».

Νέα προϊόντα

Ο κ. Lansdale προαναγγέλλει νέα προϊόντα υψηλής ποιότητας όχι μόνο από το αγρόκτημα της ΑΓΣ, αλλά και μέσα από το ερευνητικό έργο που επιτελούν οι καθηγητές μαζί με τους σπουδαστές του Perrotis College. «Δεν φοβόμαστε τη δουλειά. Είναι στην κουλτούρα μας να παράγουμε ποιοτικά και καλά προϊόντα», τονίζει ο πρόεδρος της ΑΓΣ που δίνει έμφαση στη σύνδεση του Αγροκτήματος με τα σχολεία, ώστε οι μαθητές –από τον παιδικό σταθμό ακόμη- να έρθουν σε στενότερη επαφή με το περιβάλλον και με τα ζώα.

Απόφοιτοι με γνώσεις και αυτοπεποίθηση

Με περηφάνια ο κ. Lansdale τονίζει πως «οι απόφοιτοί μας βγαίνουν με γνώσεις και αυτοπεποίθηση» και διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τέλος, αναφέρεται και στο πρόγραμμα υποτροφιών της ΑΓΣ για τη στήριξη οικονομικά αδύναμων παιδιών που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία και με την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Π. Τσακλόγλου: Νέα οικονομική κρίση αν ξαναγυρίσουμε στη λογική του λεφτόδενδρου (VIDEO)

Λάκης Γαβαλάς στο GRTimes: Είμαι προετοιμασμένος να σοκάρω τον θάνατο (VIDEO)

Τσακίρης: Βήμα- βήμα υλοποιούμε αυτά που υποσχεθήκαμε στους πολίτες (VIDEO)

Η παραλλαγή Όμικρον φέρνει lockdown και μέτρα στην Ευρώπη (VIDEO)

Σέρρες: «Πλημμύρισε» από κόσμο το Χιονοδρομικό του Λαϊλιά

Κορωνοϊός-Λάρισα: Διασωληνωμένη 16χρονη που νοσεί για δεύτερη φορά

Έδεσσα: Σε απομονωμένη καλύβα χωριού της Αλμωπίας συνελήφθη ο 33χρονος που ξυλοκόπησε ανήλικη

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top