Πρύτανης ΑΠΘ: Η 17η Νοεμβρίου διαχρονικό σύμβολο των αγώνων για Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη

Πρύτανης ΑΠΘ: Η 17η Νοεμβρίου διαχρονικό σύμβολο των αγώνων για Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη

«Η 17η Νοεμβρίου δεν αποτελεί απλά μια ακόμη επέτειο κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους. Συνιστά ημέρα τιμής και διαχρονικό σύμβολο των αγώνων των νέων για Δημοκρατία, Ελευθερία και Δικαιοσύνη. Είναι μια σταθερή υπενθύμιση της ευθύνης και του χρέους όλων μας να σεβόμαστε, να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη και να διαφυλάσσουμε την πολύτιμη κληρονομιά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου».

Αυτό αναφέρει σε μήνυμά του με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

Και συνεχίζει:

«48 χρόνια μετά, η λάμψη του αγώνα, ειδικά των νέων ανθρώπων, για θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατικές αξίες, συνεχίζει να φωτίζει την πορεία και τη στάση ζωής κάθε δημοκρατικού πολίτη. Λειτουργεί, ακόμη, ως αέναη υπενθύμιση πως όλα αυτά τα αγαθά της Δημοκρατίας που εμείς σήμερα απολαμβάνουμε δεν ήταν πάντα δεδομένα, αλλά κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες.

Όπως τότε το αίτημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήταν υπεράνω κομματικών αποχρώσεων και πολιτικών διαχωρισμών, έτσι και τώρα το μήνυμα της επετείου παραμένει πάνω και πέρα από κομματικές αγκυλώσεις, πολιτικές πεποιθήσεις και προστριβές. Συνιστά διαχρονικό μήνυμα ενότητας και κοινού αγώνα απέναντι σε κάθε μορφή αυταρχισμού, βίας, στοχοποίησης και καταπάτησης των δημοκρατικών ελευθεριών. Ένα μήνυμα που μας εμπνέει και μας καθοδηγεί και αποτελεί φωτεινό οδοδείκτη για κάθε γενιά.

Ο καλύτερος ίσως τρόπος να αποδώσουμε τιμές σε όσες και όσους αγωνίστηκαν στο Πολυτεχνείο είναι η διαρκής υπόμνηση της δικής μας ευθύνης για τη θωράκιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και των δημοκρατικών αρχών και αξιών, εντός και εκτός πανεπιστημιακού χώρου, στοιχεία που συνθέτουν την ανεκτίμητη παρακαταθήκη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου».

 

Κατάθεση στεφάνων από τη διοίκηση του ΑΠΘ για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τίμησαν οι πρυτανικές Αρχές και τα μέλη της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καταθέτοντας στεφάνι στο άγαλμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ιδρυτή του Πανεπιστημίου.

Στεφάνι κατέθεσαν ο πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, εκ μέρους της Συγκλήτου ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Θεόδωρος Δαρδαβέσης και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Κύρος Υάκινθος.

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σύσσωμο -οι πρυτανικές Αρχές, η Σύγκλητος διά των Κοσμητόρων και ο Κοσμήτορας που εκπροσωπεί την Πολυτεχνική Σχολή- τιμήσαμε για άλλη μία χρονιά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τιμήσαμε τον αγώνα των νέων που υπερασπίστηκαν τα ιδανικά, έτσι ώστε να μπορούν όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες πέρα από πολιτικά και κομματικά ψευτοδιλήμματα να βρισκόμαστε σήμερα εδώ και να γιορτάζουμε. Τιμούμε τον αγώνα της νεολαίας για ένα αύριο καλύτερο», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας πως τα ιδανικά και οι σύγχρονες ανάγκες των νέων ανθρώπων περνάνε μέσα από τα εφόδια που προσφέρει η Παιδεία κι «εμείς ως ακαδημαϊκό ίδρυμα στηρίζουμε και υπερασπιζόμαστε αυτά τα ιδανικά».

Σε ό,τι αφορά την επιλογή των διοικητικών οργάνων του ΑΠΘ να κατατεθεί στεφάνι στο άγαλμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ο πρύτανης του ΑΠΘ διευκρίνισε ότι «είναι ο ιδρυτής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποφασίσαμε να τιμήσουμε όπως πρέπει την εξέγερση του Πολυτεχνείου, μακριά από πιθανές μικρο-εμπλοκές, έτσι ώστε να δώσουμε το πραγματικό νόημα και το σημείο αυτό παράλληλα με την Πολυτεχνική Σχολή είναι σημείο εμβληματικό του Πανεπιστημίου».

Σημειώνεται ότι σήμερα δεν γίνονται μαθήματα στο ΑΠΘ, ούτε λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου. Οι πρυτανικές αρχές με μήνυμά τους στην πανεπιστημιακή κοινότητα είχαν ενημερώσει ότι «το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι λειτουργικά παρόν και φάρος ακτινοβόλησης της μνήμης της 17ης Νοέμβρη σε όλη την κοινωνία και, κυρίως, στους νέους μας» και για τον λόγο αυτό οι ακαδημαϊκές και ερευνητικές δραστηριότητες διεξήχθησαν κανονικά έως χθες το απόγευμα και θα συνεχιστούν από αύριο 18/11 στις 6 το πρωί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ζέρβας – Πολυτεχνείο: Ελευθερία, δημοκρατία, ευημερία, για αυτά αξίζει να αγωνίζονται όλες οι γενιές

Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η κατάθεση στεφάνων από φορείς (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ένταση στο Πολυτεχνείο: Δεν άφησαν βουλευτές της ΝΔ να καταθέσουν στεφάνι (VIDEO)

Κ. Μητσοτάκης: Δεν νοσταλγούμε γερασμένα συνθήματα αλλά υλοποιούμε ζωντανά αιτήματα

Επέτειος Πολυτεχνείου: Η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι (VIDEO)

48η Επέτειος του Πολυτεχνείου: Aγωνίστριες θυμούνται τη βραδιά της 17ης Νοεμβρίου

Αθήνα: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

Πιερρακάκης: «Τις τελευταίες δυο εβδομάδες κλείστηκαν 192 χιλιάδες ραντεβού για εμβολιασμό 1ης δόσης»

Θεσσαλονίκη: Κατάθεση στεφάνων και πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Καράογλου: Συνάντηση με το προεδρείο της ΔΗΜΤΟ ΝΔ στον δήμο Δέλτα

Γεωργιάδης: «Δεν πρόκειται να επιβληθεί lockdown – Αν χρειαστεί θα ληφθούν κι άλλα μέτρα» (VIDEO)

Βατόπουλος: Δεν είναι θέμα ατομικής ευθύνης αλλά ατομικής προστασίας (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Σταϊκούρας: Η χώρα και η οικονομία αναπτύσσονται ισχυρά και βιώσιμα (VIDEO)

Ταχιάος: Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα των προσφυγών

Γερανοί της τροχαίας στα “ξεχασμένα” ΙΧ, γύρω από το ΑΠΘ (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Απειλές Ακάρ σε ΗΠΑ: Αν δεν μας δώσετε τα F16, θα χρησιμοποιήσουμε τους S400

Ν. Καπραβέλος: Μαύρος Νοέμβρης με 2.500 νεκρούς (VIDEO)

Πρόεδρος εργαζομένων Παπαγεωργίου: «Πεθαίνουν πριν προλάβουν να μπουν σε ΜΕΘ»

Deloitte- Θεσσαλονίκη: Διεθνής ανάπτυξη, πρόσθετα γραφεία, 700 στελέχη

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top