Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αποτελεί παραδοσιακά για πολλές περιοχές, κυρίως της Βορείου Ελλάδος, την πρώτη μαζική εξόρμηση του καλοκαιριού. Οι πληρότητες διαμορφώνονται βάσει γεωγραφικής περιοχής με τους επιχειρηματίες του τουρισμού να ευελπιστούν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. «Καιρού επιτρέποντος» δηλώνουν στο GRTimes.gr φορείς του Τουρισμού.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Μπορεί το Μάιο και οι πρώτες ημέρες του Ιουνίου οι θερμοκρασίες να χτυπούσαν ‘κόκκινο’, ωστόσο η αστάθεια που παρουσιάζει ο καιρός την τρέχουσα εβδομάδα, και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις να διαρκεί και για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (σ.σ. η αργία του Αγίου Πνεύματος είναι Δευτέρα 13 Ιουνίου) προκαλούν αμηχανία στους εμπλεκόμενους του τουρισμού και ο λόγος είναι η αβεβαιότητα των εκδρομέων για απόδραση. «Μας τα χαλάει ο καιρός, ακούγεται ότι θα είναι βροχερός, οπότε θα κινηθούμε καιρού επιτρέποντος και με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής» δηλώνουν στο GRTimes.gr φορείς του τουρισμού, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ.

Αλλάζει το κλίμα με απρόβλεπτες κρατήσεις στην Χαλκιδική, κυρίως από τις 20 Ιουνίου και μετά, υποτονικά κινείται η Πιερία μέχρι στιγμής με τάσεις για δυνατό Ιούλιο – μέσα Σεπτεμβρίου, στο 80% κινείται η περιοχή της Μαγνησίας για το τριήμερο, σε Βόλο και Πήλιο, στο 50% – 60% μέχρι στιγμής η Αλόννησος (σ.σ. στις 10/6 ξεκινάει και η απευθείας σύνδεση από Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες).

Χαλκιδική – Στο 50% πληρότητες

Το περασμένο Σαββατοκύριακο που οι θερμοκρασίες χτυπούσαν 36άρια, οι παραλίες της Χαλκιδικής γέμισαν από κόσμο, «όχι όμως με διανυκτερεύσεις, ήρθαν αυθημερόν» διευκρινίζει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, ο κόσμος είναι ‘κουμπωμένος’ και για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αναμένουν τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. «Γνωρίζουν ότι υπάρχει διαθεσιμότητα, μας τα χαλάει και ο καιρός, οπότε αναμένουν για την τελευταία στιγμή» δηλώνει ο κ. Παπαϊωάννου.

Οι πληρότητες αυτήν την περίοδο στη Χαλκιδική κινούνται στο 25%-30%  με Σέρβους τουρίστες κυρίως και ελάχιστους Βούλγαρους ενώ ανεβαίνουν στο 40%-50% από την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος και κατά βάσει από τις 20 Ιουνίου από Σερβία και Ρουμανία. Σχετικά με τις τιμές για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στα ενοικιαζόμενα της Χαλκιδικής ξεκινούν από 45 ευρώ.

Αποχή από τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού  

Σχολιάζοντας τη φετινή σεζόν στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου εξηγεί πως πολύ μεγάλο ποσοστό επιχειρηματιών που συμμετείχαν προηγούμενες χρονιές στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, φέτος απέχουν.

«Μόλις ένας στους δέκα συμμετέχουν, και αυτό διότι για το 2021 παραμένουν ανεξόφλητοι» δηλώνει σημειώνοντας πως την σεζόν του 2020 έως τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους είχαν εξοφληθεί.

Γκρίνια για την ακρίβεια

Ένα ακόμη θέμα που θίγει ο κ. Παπαϊωάννου είναι η γκρίνια και οι διαμαρτυρίες που εισπράττουν από τους πελάτες τους, κυρίως από Ρουμανία και Σερβία, για τις υπέρογκες αυξήσεις τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στην εστίαση.

«Εάν για παράδειγμα, κάποιος ήθελε 400 ευρώ για τη διαμονή του και άλλα 300 ευρώ για έξοδα (βενζίνη, σούπερ μάρκετ κτλ.), τώρα θέλει 500 ευρώ για διαμονή και 700 ευρώ για τα υπόλοιπα» δηλώνει ο κ. Παπαϊωάννου προσθέτοντας πως διαμαρτύρονται για αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ της τάξεως του 60% και στην εστίαση κατά 40%.

Ερωτηθείς για αυξήσεις στην ενοικίαση των δωματίων, δηλώνει πως αρκετά καταλύματα έχουν αυξήσει κατά 10% τις τιμές τους, λόγω βεβαίως των συνεχόμενων ανατιμήσεων σε ενέργεια, πρώτες ύλες, καθαρισμό κλινοσκεπασμάτων κτλ., ενώ κάποια έχουν παραμείνει στις ίδιες τιμές με τις τελευταίες χρονιές.

Πιερία – Με πολλά κενά

Στην Πιερία, αρκετά είναι τα ενοικιαζόμενα καταλύματα τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν υποδεχθεί τους πρώτους τους πελάτες. «Υπάρχουν πολλά κενά, υπάρχουν δωμάτια που δεν έχουν ανοίξει ακόμη» δηλώνει με προβληματισμό στο GRTimes.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αφενός η οικονομική δυσπραγία που μαστίζει τους Έλληνες και όχι μόνο, αφετέρου οι συνεχόμενες κρίσεις και μ’ εκείνη του πολέμου η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο σοκ, είναι οι βασικοί παράγοντες για να μην καταγράφονται πληρότητες όπως άλλες χρονιές, πάντα προ πανδημίας.

Όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αναμένουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Οι δε τιμές ξεκινούν από 40 – 50 ευρώ το δωμάτιο.

Σ’ ότι αφορά την τρέχουσα περίοδο και έως τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, σημειώνεται μια κίνηση της τάξεως του 30% – 40% προερχόμενη κυρίως από γκρουπ Ρουμάνων, λίγων Ούγγρων ενώ δυναμική κίνηση παρατηρείται από 25 Ιουνίου και έπειτα. «Ιούλιος και Αύγουστος δείχνουν να πηγαίνουν πολύ καλά» δηλώνει ο κ. Βεϊδαμενίδης με δυναμική κίνηση να φαίνεται και από Σερβία.

«Θα είμαστε καλύτερα από πέρυσι, όμως πρέπει να απευθυνθούμε σε νέες αγορές» σχολιάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εξηγώντας πως όλοι όσοι δουλεύουν με tour operators έχουν δεχθεί κάποιες ακυρώσεις από Ρουμανία, ενώ έχει ήδη χαθεί ένα 25% της δυναμικότητας από Ουκρανία και 40% από τους τουρίστες που διακινούσε ο Όμιλος Μουζενίδη.

Βόλος/Πήλιο – Μικρή ανάσα για τους ξενοδόχους

Η σεζόν για την περιοχή της Μαγνησίας, το μυθικό Πήλιο και την πόλη του Βόλου, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης έχει τουρίστες κυρίως από Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, όχι όμως Βαλκάνιους.

Για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος οι κρατήσεις κινούνται στο 80%, «δίνει μια μικρή ανάσα στους ξενοδόχους» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαφείρης. Οι κρατήσεις αφορούν δυο διανυκτερεύσεις, καλύπτουν Νότιο και Ανατολικό Πήλιο και Βόλο ενώ οι τιμές κυμαίνονται από 60 έως 120 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Αλόννησος – Με μαραθώνιο, ρεγκάτα και απευθείας σύνδεση από Θεσσαλονίκη

Δυναμική για τη φετινή σεζόν παρουσιάζει το πιο ‘ήσυχο’ νησί των Σποράδων, η Αλόννησος, η οποία όπως πληροφορεί το GRTimes.gr η πρόεδρος Ενοικιαζομένων Δωματίων Αλοννήσου Χαρίκλεια Θεοδώρου αυτήν την περίοδο οι πληρότητες είναι στο 30% – 40% με Άγγλους, Γερμανούς, λίγους Γάλλους, Ρουμάνους με ιστιοπλοϊκά.

Για του Αγίου Πνεύματος, όπως η ίδια αναφέρει, δυο αθλητικά γεγονότα που θα λάβουν χώρα στο νησί, δίνει μια ώθηση. Πρόκειται για τον μαραθώνιο Αλοννήσου (Alonnisos Marathon) που θα διεξαχθεί την Κυριακή 12 Ιουνίου με 10 χλμ. περπάτημα και 22 χλμ. τρέξιμο καθώς και την Ρεγκάτα με τη συμμετοχή Ναυτικών Ομίλων, η οποία θα ξεκινήσει το Σάββατο 11 Ιουνίου από Βόλο με διανυκτέρευση των πληρωμάτων στη Στενή Βάλα και αναχώρηση την Κυριακή 12 Ιουνίου για Σκόπελο.

Σχετικά με τις μεμονωμένες κρατήσεις, οι επιχειρηματίες του τουρισμού στην Αλόννησο ευελπιστούν στο ενδιαφέρον του κόσμου την τελευταία στιγμή. Σ ‘ αυτό θα βοηθήσει και η απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση από Θεσσαλονίκη με Σποράδες που ξεκινάει την Παρασκευή 10 Ιουνίου, (σ.σ. σύνδεση υπάρχει και με Βόλο ενώ ξεκινάει και με Μαντούδι Εύβοιας) ωστόσο η κα. Θεοδώρου εκφράζει την ανησυχία της για την αύξηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, θεωρώντας ότι είναι απαγορευτικό για μια οικογένεια να ταξιδέψει έχοντας και το αυτοκίνητο μαζί.

«Ίσως να πιάσουμε το 50%-60% με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα φτάσουμε τα περσινά νούμερα της αντίστοιχης περιόδου που άγγιξαν το 80%-90%» δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος Ενοικιαζομένων Δωματίων Αλοννήσου Χαρίκλεια Θεοδώρου. Η ίδια εκφράζει την ανησυχία της και για την αύξηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, θεωρώντας ότι οι τιμές είναι απαγορευτικές για μια οικογένεια να ταξιδέψει έχοντας και το αυτοκίνητο μαζί.

Σχετικά με τις τιμές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ξεκινούν από 30 ευρώ έως 120 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στην Αλόννησο βρίσκεται το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας, προκαλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον των φίλων της κατάδυσης, του βυθού και όχι μόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Από 10 Ιουνίου η σύνδεση με Σποράδες

Ρεκόρ αφίξεων σε δημοφιλείς προορισμούς – Φορείς του τουρισμού στο GRTimes

Χαλκιδική – Τουρισμός: Συγκρατημένη αισιοδοξία ελέω ενεργειακής κρίσης

Τάσιος-ΠΟΞ: Γιατί η συνεργασία με ιατρό Covid παραμένει επιβεβλημένη;

Αλόννησος: Το τριήμερο θύμιζε… Αύγουστο – Βρετανοί θέλουν να επισκεφτούν το νησί και λόγω της Κάρολαϊν

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top