Χαρισματικά τα φωτοβολταϊκά σε στέγες

Χαρισματικά τα φωτοβολταϊκά σε στέγες

Χαρισματικά μπορούν να αποδειχθούν τα φωτοβολταϊκά σε στέγες. Η Ελλάδα θα μπορούσε θεωρητικά να καλύψει το 30% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στον Science Direct.

Οι συντάκτες της επιστημονικής μελέτης, βάσει στατιστικών δεδομένων και μηχανικής μάθησης, κατέληξαν σε μια λίστα χωρών όπου τα φωτοβολταϊκά στέγης μπορούν να είναι άμεσα ανταγωνιστικά ως προς τις συμβατικές πηγές ηλεκτρισμού, εάν τοποθετούνταν σε όλα τα κτήρια.

Η Ευρώπη θα μπορούσε να παράγει 680 τεραβατώρες ή σχεδόν το ¼ των αναγκών της σε ηλεκτρισμό μέσω φωτοβολταϊκών σε στέγες, καταλήγει το πόρισμα της επιστημονικής μελέτης.

Οι συντάκτες εκτιμούν ότι ξεχωρίζει η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία με τιμές λιανικής της τάξης των 0,30-0,169 ευρώ/κιλοβατώρα.

Αντιθέτως, στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Εσθονία οι τιμές λιανικής είναι μόλις 0,095-0,12 ευρώ, άρα τα φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να είναι το ίδιο ανταγωνιστικά.

Η χώρα μας περιλαμβάνεται στις χώρες που μπορούν άμεσα να επωφεληθούν από επενδύσεις τέτοιου είδους.

Συγκεκριμένα για την περίπτωση της Ελλάδας αναφέρεται το εξής: «Υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία που και οι δύο διαθέτουν εξαιρετικό ηλιακό δυναμικό. Παρά το υψηλό WACC και στις δύο χώρες, οι αυξημένες τιμές λιανικής στην Ελλάδα καθιστούν τα φωτοβολταϊκά ανταγωνιστικά».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ