Ενοικιαζόμενα καταλύματα: Δεν πέφτει καρφίτσα σε Χαλκιδική και Πιερία

Ενοικιαζόμενα καταλύματα: Δεν πέφτει καρφίτσα σε Χαλκιδική και Πιερία

Διανύοντας πλέον την υψηλότερη σεζόν του καλοκαιριού και μια εβδομάδα πριν τον Δεκαπενταύγουστο σε δημοφιλείς περιοχές όπως η Χαλκιδική και η Πιερία, οι πληρότητες αγγίζουν το 95% – 100%. «Δεν πέφτει καρφίτσα» λένε χαρακτηριστικά παράγοντες του τουρισμού στις παραπάνω περιοχές, και εάν θα βρει κάποιος κατάλυμα για αυτές τις ημέρες θα είναι καθαρά θέμα… τύχης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Μία μόλις εβδομάδα πριν την αργία του Δεκαπενταύγουστου και διανύοντας την υψηλότερη περίοδο της τουριστικής σεζόν, καλοκαιρινοί προορισμοί όπως οι δελεαστικές ακτές τόσο της Χαλκιδικής όσο και της Πιερίας, προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες από Βαλκάνια, Ευρώπη αλλά και Ελλάδα. Ήδη από τις 10 Ιουλίου οι πληρότητες κινούνται στο 90% – 95%, για τον Αύγουστο πλησιάζουν το 100% ενώ και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου παρουσιάζει δυναμική σε ποσοστό 70% – 80%.

Τα τηλέφωνα χτυπούν συνεχώς για εύρεση δωματίου, ωστόσο οι πιθανότητες να βρει ο ενδιαφερόμενος που δεν έχει φροντίσει να κάνει κάποια προκράτηση, είναι ελάχιστες. «Μόνο από τύχη, από τυχόν ακύρωση λόγω κορωνοϊού για παράδειγμα» δηλώνουν παράγοντες του τουρισμού στο GRTimes.gr.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως και μέσω των μηχανών αναζήτησης στο διαδίκτυο, βρεθεί κάποιο κατάλυμα για τις ημερομηνίες SOS, δηλαδή για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, που ενδιαφέρεται το μεγαλύτερο ποσοστό.

Χαλκιδική – Δεν υπάρχει διαθεσιμότητα

Οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων στην Χαλκιδική είναι ικανοποιημένοι και χαμογελούν. Η χρονιά εξελίσσεται πολύ δυναμικά, και όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου ήδη από τις 10 Ιουλίου οι πληρότητες είναι στο 90% – 95%.

Για τον Αύγουστο και έως το τέλος του μήνα, «είμαστε στο 95%» αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου ενώ σ’ ότι αφορά τις εθνικότητες είναι Βαλκάνιοι και κυρίως Ρουμάνοι και Σέρβοι, Βούλγαροι, Πολωνοί που δεν τους είχε η Χαλκιδική παλαιότερα, Τούρκοι, οι δε Έλληνες εμφανίζονται σε ποσοστό 30% όταν αντίστοιχα πέρυσι ήταν στο 45% – 50%. Ένας από τους λόγους είναι ότι φέτος ενταχθήκανε πολύ λιγότερα καταλύματα στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Σχετικά με την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, όπως αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου είναι ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα. «Χτυπάνε όλη μέρα τα τηλέφωνα, μόνο κατά τύχη, από πιθανή ακύρωση λόγω κορωνοϊού, ίσως να βρεθεί κάποιο δωμάτιο για 1-2 μέρες» υπογραμμίζει.

Μετακινούνται λιγότερο, κοιμούνται στα… αυτοκίνητα

Οι διαφορές που παρατηρούνται στη συμπεριφορά των τουριστών φέτος, που επιλέγουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στούντιο είναι ότι όσοι έρχονται με τα οχήματά τους, έχουν περιορίσει αισθητά τις μετακινήσεις τους εντός του νομού.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΤΚ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» οι Βαλκάνιοι για παράδειγμα, προτιμούν να περνούν την ημέρα τους στην παραλία όπου βρίσκεται το κατάλυμά τους, παρά να μετακινούνται από παραλία σε παραλία όπως γινόταν προηγούμενες χρονιές. Βασική αιτία βεβαίως είναι η μεγάλη αύξηση στα καύσιμα. Επίσης, οι Ρουμάνοι ενώ άλλες χρονιές προτιμούσαν να τρώνε έξω, φέτος έχουν περιορίσει τις εξόδους τους στα εστιατόρια στο ήμισυ.

Αυτό δε που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες που η σεζόν χτυπάει ‘κόκκινο’ σε πληρότητες, είναι ότι αρκετοί τουρίστες προερχόμενοι από το εξωτερικό αναγκάζονται να διανυκτερεύσουν στα… αυτοκίνητά τους. Τουλάχιστον 7 -8 περιπτώσεις αναφέρθηκαν στο GRTimes.gr, «έρχονται με την προοπτική ότι θα βρουν να μείνουν, δεν βρίσκουν όμως» δηλώνει ο κ. Παπαϊωάννου.

Δυναμικός και ο Σεπτέμβριος

Και αν ο Αύγουστος κινείται στο 95% – 100%, δυναμική παρουσιάζει και ο Σεπτέμβριος και για την πρώτη εβδομάδα του φθινοπωρινού μήνα οι πληρότητες είναι στο 80%. «Η πορεία του θα εξαρτηθεί και από τον καιρό και ανάλογα, μπορεί να ξεπεράσουμε και τα νούμερα του 2019» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΤΚ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.

Εξηγεί πως είναι μια χρονιά που απαιτείται οι επιχειρηματίες να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους που έχουν συσσωρευτεί λόγω πανδημίας (Επιστρεπτέες, ΕΦΚΑ κτλ.) και ανατιμήσεων, ωστόσο τα έσοδα μέχρι στιγμής είναι αρκετά καλά ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να καλύψουν τα έξοδα.

Πιερία – Ευχάριστη τουριστική έκρηξη

Αντίστοιχη με της Χαλκιδικής είναι η εικόνα και στη γειτονική μας Πιερία, η οποία συνδυάζει τόσο την παραλιακή της ζώνη όσο και το ορεινό της όγκο. Όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης ήδη παρατηρείται μια ευχάριστη έκρηξη, από τις 15 Ιουλίου και έπειτα.

Τώρα τον Αύγουστο, «είμαστε στο 90% – 95% και έχουμε τουρίστες και από Βαλκάνια (Σέρβους, Βούλγαρους κτλ.), Πολωνούς, Ούγγρους, Γερμανούς, Άγγλους, Έλληνες από όλη την Ελλάδα αλλά και ομογενείς» αναφέρει ο κ. Βεϊδαμενίδης προσθέτοντας ότι αυτή η εικόνα διαρκεί έως τέλος του μήνα, με μια σχετική αραίωση από τις 25/8.

Σχετικά με την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας «ζητάνε καθημερινά δωμάτια, εάν δεν έχουν κάνει προκράτηση δύσκολα θα βρουν» επισημαίνοντας ωστόσο ότι εξερευνώντας τις μηχανές αναζήτησης καταλυμάτων στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές πιθανότητες εύρεσης δωματίου. Η παραλιακή ζώνη, όπως αναφέρει, έχει την τιμητική της και πιο πιθανό είναι να βρεθεί δωμάτιο στον ορεινό όγκο του νομού, τουλάχιστον για αυτήν την ‘καυτή’ εβδομάδα του Αυγούστου.

Στο 70% – 80% ο Σεπτέμβριος

Και ο Σεπτέμβριος, τουλάχιστον για το πρώτο 15νθημερο έχει μια δυναμική στην Πιερία, της τάξεως του 70% – 80%. «Καιρού επιτρέποντος» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βεϊδαμενίδης σχολιάζοντας το υπόλοιπο του Σεπτεμβρίου εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή σου σχετικά με την πορεία της φετινής σεζόν.

«Μας δίνει ελπίδες για του χρόνου, δεν ξέρουμε όμως πως θα εξελιχθούν οι καταστάσεις σχετικά με την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις» υπογραμμίζει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποδράσεις δροσιάς σε βάθρες του Ολύμπου (ΦΩΤΟ)

Med Pearls Project: To «στοίχημα» για την ανάδειξη του ήπιου τουρισμού

 «Καυτός» Αύγουστος για τον ελληνικό τουρισμό με πληρότητες που αγγίζουν το 100%

Γρ. Τάσιος: Με το βλέμμα στραμμένο σε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

Πιερία – Τουρισμός: Ιούλιος και Αύγουστος δεν αρκούν για να σώσουν τη σεζόν

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top