Δροσιστικές καλοκαιρινές εξορμήσεις στο βουνό των Δώδεκα Θεών, τον Όλυμπο, σε ρέματα και καταρράκτες που σχηματίζουν βάθρες ιδανικές για βουτιές, έστω και αν τα νερά είναι κρύα αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα αναζωογονητικά. Στο ρέμα του Ορλιά και στις βάθρες της Αγίας Κόρης.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Καλοκαίρι δεν είναι μόνο παραλίες, θάλασσες και αμμουδιές. Το καλοκαίρι είναι ιδανικό για εξορμήσεις, και στο βουνό, διασχίζοντας πανέμορφα πεζοπορικά μονοπάτια και κατακτώντας κορυφές. Εκατοντάδες τουρίστες κάθε χρόνο, με εξαίρεση τις δυο τελευταίες χρονιές λόγω πανδημίας, επισκέπτονται την περιοχή της Πιερίας, και συγκεκριμένα τον Όλυμπο. Λάτρεις της φύσης, πεζοπόροι, αναρριχητές, ορειβάτες, όλοι λατρεύουν το βουνό, την κατοικία των Δώδεκα Θεών.

Εμείς, στο σημερινό μας οδοιπορικό σας προτείνουμε δυο διαδρομές, οι οποίες βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του Ολύμπου και δεν παρατηρείται τόσος συνωστισμός όσο στη νότια.

Σημειώνεται ότι ο ορεινός όγκος του Ολύμπου ήταν ο πρώτος Εθνικός Δρυμός που θεσμοθετήθηκε με Βασιλικό Διάταγμα το 1938, ενώ με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος το 1985, θεσμοθετήθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Το 1981 η UNESCO ανακήρυξε τον Όλυμπο ως  ένα «Μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς», η Ευρωπαϊκή Κοινότητα τον έχει συμπεριλάβει στις «Σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα Περιοχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας» ενώ έχει  καταχωρηθεί στον κατάλογο του ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000 ως «Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Ειδική Ζώνη Προστασίας» για την ορνιθοπανίδα.

Το ρέμα του Ορλιά

Για να φτάσετε στο ρέμα του Ορλιά, στις βάθρες που σχηματίζουν οι καταρράκτες, στον μεγάλο καταρράκτη του Κόκκινου βράχου αλλά και στο καταφύγιο «Κορομηλιά» Δίου, από Θεσσαλονίκη ακολουθείτε την Εθνική οδό για Αθήνα. Εδώ να σημειώσουμε ότι τον τελευταίο καιρό στην Εθνική οδό γίνονται έργα, θέμα το οποίο έχει αναδείξει το GRTimes.gr, οι τρεις λωρίδες πριν την Κατερίνη συρρικνώνονται σε δυο και μία, με αποτέλεσμα, ανάλογα την ημέρα και την ώρα, να δημιουργείται μποτιλιάρισμα μερικών χιλιομέτρων.

Βγαίνετε στην έξοδο για Δίον (80 χλμ.) και συνεχίζετε ακολουθώντας τις πινακίδες για Δίον, στη συνέχεια για Όλυμπο και για ρέμα Ορλιά (ή Ουρλιά). Τεσσεράμισι χιλιόμετρα ασφαλτόδρομος απέχει από το Δίον το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, εκεί απ’ όπου ξεκινάει και το μονοπάτι για τον Ορλιά και τον καταρράκτη του Κόκκινου Βράχου που πέφτει από ύψος 20 μ., καθώς και για το καταφύγιο «Κορομηλιά».

Σ’ εκείνο το σημείο υπάρχει ενημερωτική πινακίδα και χάρτης με το σκαρίφημα του ορεινού όγκου με χαραγμένο δίκτυο μονοπατιών της βόρειας πλευράς του Ολύμπου. Στα δεξιά ξεκινάει χωμάτινο μονοπάτι όπου ακολουθώντας το σε ελάχιστα λεπτά (3-4 λεπτά) φτάνετε σε μικρές βάθρες που σχηματίζονται από το ρέμα του Ορλιά. Άλλο ένα στενό μονοπατάκι καθ’ οδόν κατηφορίζει και σ’ άλλες βάθρες. Είναι τα σημεία που επιλέγει ο περισσότερος κόσμος, διότι είναι πολύ εύκολα και σύντομα στην πρόσβαση.

Μονοπάτι Αγ. Κωνσταντίνος – Ορλιάς – Καταφύγιο «Κορομηλιά»

Από το αρχικό σημείο, όπου είναι τοποθετημένες οι σχετικές ενημερωτικές πινακίδες ξεκινάει το μονοπάτι για το ρέμα Ορλιά και τον καταρράκτη του Κόκκινου Βράχου και το καταφύγιο Κορομηλιά.

Όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο διαχειριστής του καταφυγίου Βαγγέλης Γιαννικός για να φτάσει κανείς στο καταφύγιο «Κορομηλιά» θα χρειαστεί περίπου δυόμισι ώρες, «με μέσο πεζοπορικό ρυθμό». Το καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.020 μέτρων στη βορειοανατολική πλευρά του Ολύμπου, έχει χωρητικότητα 18 ατόμων και διαθέτει εστιατόριο. Οι τιμές για διανυκτέρευση είναι στα 18 ευρώ ανά άτομο και στα 13 ευρώ για τα μέλη Ορειβατικών Συλλόγων. Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του καταφυγίου, το 60% περίπου των πελατών τους είναι Έλληνες και το 40% αλλοδαποί.

Σύμφωνα δε με τον κ. Γιαννικό, «τα Σαββατοκύριακα θα πρέπει να γίνει προκράτηση με προκαταβολή, τις καθημερινές όμως είναι πιο ήρεμα, βρίσκει κανείς κρεβάτι». Πεζοπορική πρόσβαση για το καταφύγιο Κορομηλιά υπάρχει και από τη θέση Σταυρός, που βρίσκεται στο 9ο χλμ. της οδικής διαδρομής Λιτοχώρου – Πριόνια.

Τώρα, η πρόσβαση στο καταφύγιο Κορομηλιά μπορεί να γίνει και μέσω δρόμου. Από το Δίον είναι τα 4,5 χλμ. άσφαλτος μέχρι το εκκλησάκι του Αγ. Κωνσταντίνου και την αρχή του μονοπατιού και άλλα 9 χλμ. δασικός δρόμος, ο οποίος όπως αναφέρει ο κ. Γιαννικός έχει συντηρηθεί πρόσφατα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί είναι οι αναβάτες που επιλέγουν να φτάσουν με το όχημά τους μέχρι το καταφύγιο, διανυκτερεύουν και την επομένη συνεχίζουν για Πετρόστρουγκα (+ δυόμισι ώρες) αλλά και για το Οροπέδιο των Μουσών (+ τρεισήμισι ώρες). Τηλέφωνα επικοινωνίας με το καταφύγιο 694 2243349, 698 1448978.

Σχετικά με τον καταρράκτη του Κόκκινου Βράχου, βρίσκεται στο μέσο της πεζοπορικής ανάβασης για το καταφύγιο Κορομηλιά, και όπως ενημερώνεται το GRTimes.gr απαιτείται μία ώρα – μία ώρα και κάτι, πάντα ανάλογα τον ρυθμό του καθενός.

Η σχετική πινακίδα αναγράφει ότι για το μονοπάτι Αγ. Κωνσταντίνος – Ορλιάς – Καταφύγιο Κορομηλιάς ο χρόνος πορείας είναι οι δυο (2) ώρες. Η αφετηρία ξεκινάει από τα 280 μ. και καταλήγει στα 1.000 μ.  Σημειώνουμε ότι το ρέμα Ορλιά αποτελεί ένα από τα βασικά ρέματα του Ολύμπου που έχει νερό όλο το χρόνο.

Στις βάθρες της Αγίας Κόρης

Η πρόσβαση στις βάθρες της Αγίας Κόρης γίνεται ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο από το χωριό της Βροντού προς την Αγία Κόρη απόσταση 4 περίπου χλμ.

Η διαδρομή ξεκινά από τον χώρο στάθμευσης της Αγίας Κόρης. Περνώντας την ξύλινη πύλη αρχίζει το μονοπάτι για τις βάθρες. Επίσης στην ξύλινη πύλη υπάρχουν ξύλινες πινακίδες – βέλη και ένας ενημερωτικός χάρτης με το σκαρίφημα του ορεινού όγκου με χαραγμένο δίκτυο μονοπατιών της βόρειας πλευράς του Ολύμπου. Η διαδρομή είναι εύκολη, ολιγόλεπτη (7-10 λεπτά) κινείται σε μονοπάτι καλής βατότητας. και οδηγεί σε μια μεγάλη βάθρα κατάλληλη για βουτιές με τον χαρακτηριστικό όμορφο καταρράκτη και την ξύλινη γέφυρα.

Στο προσκύνημα της Αγίας Κόρης

Ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει την διαδρομή που οδηγεί στο προσκύνημα της Αγίας Κόρης (μέσα στο ρέμα Αγίας Κόρης υψ. 340 μ.). Εκεί υπάρχει το ομώνυμο εκκλησάκι με την πηγή – αγίασμα. Το εκκλησάκι κτίστηκε προς τιμήν της «Κόρης», που έγινε «Αγία» στη συνείδηση των ευλαβών Χριστιανών της περιοχής. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής ομορφιάς της περιοχής, χτισμένο γύρω από ένα δέντρο. Τον ιερό χώρο επισκέπτονται δεκάδες άνθρωποι για προσκύνημα και έχουν αναφερθεί πολλά θαύματα από πιστούς. Μετά το εκκλησάκι, ο επισκέπτης ανεβαίνει τα 180 σκαλοπάτια της απότομης χαράδρας, επιστρέφοντας στον χώρο στάθμευσης της Αγίας Κόρης. Σημειώνουμε ότι για την ευταξία του χώρου φροντίζουν εθελοντικά τα μέλη του Ε.Ο.Σ Βροντούς.

Το καταφύγιο «Κρεβάτια» Βροντούς

Το καταφύγιο «Κρεβάτια» Βροντούς βρίσκεται σε υψόμετρο 1.005 μέτρων, στη βόρεια πλευρά του Ολύμπου. Έχει χωρητικότητα 20 ατόμων και διαθέτει εστιατόριο. Η κύρια πεζοπορική διαδρομή ξεκινάει από τη θέση Άγιοι Απόστολοι (σ.σ. εκεί και οι εγκαταστάσεις του Ορειβατικού Συλλόγου Βροντούς), συνεχίζει για Αγία Τριάδα φτάνοντας στο ορειβατικό καταφύγιο.

Σύμφωνα με τις πινακίδες ο χρόνος πορείας είναι 1 έως 2 ώρες, η αφετηρία ξεκινάει από τα 350 μ. και καταλήγει στα 1.020 μ. Η πρόσβαση στο καταφύγιο γίνεται και μέσω χαλικόδρομου 8 χλμ., από την Αγία Τριάδα Βροντούς (τηλ. 6971 773070).

Tips

-Πριόνια: Στη θέση «Πριόνια», σημείο εκκίνησης για ορειβατικά μονοπάτια του Ολύμπου – και το τελευταίο σημείο που φτάνει αυτοκίνητο (17 χλμ. από Λιτόχωρο)-, λειτουργεί καφέ ταβέρνα «Πριόνια 1.100». Από τα Πριόνια περνάει και το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, μέσω του Λιτόχωρου και του φαραγγιού του Ενιπέα (τηλ. 6932 484868).

-Φαράγγι Ενιπέα: Οι πηγές του Ενιπέα βρίσκονται στη θέση Πριόνια, σε υψόμετρο 1.000 μ. Εκεί και οι πανέμορφοι καταρράκτες του που σχηματίζουν βάθρες (φυσικές πισίνες). Το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι ξεκινάει από το Λιτόχωρο (θέση «Μύλοι») σε υψόμετρο 400 μ., έχει μήκος 9 χλμ., με υψομετρική διαφορά 740 μ. και καταλήγει στα Πριόνια, ύστερα από 5 ώρες. Το μονοπάτι είναι καλοδιατηρημένο, με σήμανση και κατατοπιστικές πινακίδες. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στο φαράγγι του Ενιπέα κατασπαράχθηκε από τις Μαινάδες ο μουσικός Ορφέας, ενώ στα νερά του ποταμού λουζόταν και η πανέμορφη Λητώ.

-Δίον: Ιστορική έδρα του δήμου Δίου – Ολύμπου, (9 χλμ. από Λιτόχωρο) αρχαιολογικός χώρος με το αρχαίο θέατρο, το ιερό της θεάς Δήμητρας και της Ίσιδας, την αρχαία πόλη και την έπαυλη του Διονύσου με τα ψηφιδωτά κ.ά. Εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο, επισκεφτείτε και το αρχαιολογικό μουσείο με εκθέματα της περιοχής και την αρχειοθήκη. Ώρες λειτουργίας 08.00 – 20.00, καθημερινά, Τρίτη 11.00 – 19.00 (ισχύει μόνο για το μουσείο), τελευταία προσέλευση μισή ώρα πριν το κλείσιμο, τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ ενιαίο (τηλ. 23510 53206).

51ο Φεστιβάλ Ολύμπου: «Αριστοφάνης – Ηρώνδας, Contra Tempo» του Άκη Δήμου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Απόψε, Σάββατο 6 Αυγούστου, στις 21.00 στο Αρχαίο Θέατρο Δίου. «Περσέας και Ανδρομέδα» της Κάρμεν Ρουγγέρη, αύριο, Κυριακή 7 Αυγούστου, στις 21.00, στο Αρχαίο Θέατρο Δίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Όλυμπος- Καταφύγιο «Σπ. Αγαπητός»: Διανυκτέρευση ‘στη μέση του πουθενά’, στα 2.060 μ.

Med Pearls Project: Ημαθία & Πιερία δίνουν «στοίχημα» στον ήπιο τουρισμό

Πιερία – Τουρισμός: Ιούλιος και Αύγουστος δεν αρκούν για να σώσουν τη σεζόν

Το μονοπάτι του Μαινάλου: Πεζοπόροι από την… Αλάσκα μέχρι την Κορέα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top